SIMBOL GRADA

Nakon više od 250 godina stiže kraj jedne ere, vlasti u Rimu prelomile: ‘Želite je vidjeti? Može, ali ćete se najaviti i platiti!‘

Rim, panorama

 Alan Copson/robertharding/profimedia/Alan Copson/robertharding/profimedia
Posjet će za domaće pučanstvo biti besplatan, dok će ostali plaćati ulaznicu po simboličnoj cijeni. Ali, prije toga morat će se najaviti...

Gradske vlasti Rima razmatraju uvođenje ograničenja pristupa jednom od svojih najpopularnijih spomenika. Naime, prema sadašnjim planovima, ako poželite posjetiti Fontanu di Trevi morat ćete svoj posjet prethodno rezervirati pri ćemu ćete dobiti fiksni termin posjeta, a broj ljudi koji mogu posjetiti slavnu fontanu i stepenice oko nje bit će limitiran, piše Independent.

Glavni grad Italije promjene uvodi uoči Jubileja 2025., cjelogodišnjeg rimokatoličkog događaja koji će, očekuje se, u Vječni grad privući 32 milijuna turista i hodočasnika.

‘Razmišljamo da posjet fontani za građane Rima bude besplatan, dok bi nerezidenti plaćali ulaznicu po simboličnoj cijeni od jednog ili dva eura‘, rekao je gradski vijećnik zadužen za pitanja turizma Alessandro Onorato. U srijedu je gradonačelnik Roberto Gualtieri nazvao mjere za smanjenje broja turista ‘vrlo konkretnom mogućnošću‘.

‘Situacija kod Fontane di Trevi postaje u tehničkom smislu vrlo teška za upravljanje‘, rekao je Gualtieri.

Prekomjerni turizam izaziva sve više problema u najpopularnijim turističkim gradovima poput Barcelone i Venecije, pa su tamošnje gradske vlasti već uvele određena ograničenja i naplate ulaznica za posjetitelje. Fontana di Trevi, u koju posjetitelji bacaju novčiće za sreću, jedna je od glavnih turističkih atrakcija Rima.

Dovršen 1762., spomenik je kasnobarokno remek-djelo, s kipovima Tritona koji voze kola u obliku školjke boga Neptuna, a prizor ilustrira temu kroćenja voda.

Fontana je ovjekovječena i u filmu ‘La Dolce Vita‘ Federica Fellinija u kojem se glumica Anita Ekberg kupa u fontani i pritom zove svog kolegu Marcella Mastroiannija da joj se pridruži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 03:35