TKO JE L. BISHNOI?

Ovo je notorni azijski gangster zbog kojeg odnosi dvije velike svjetske sile padaju na povijesni minimum!

Pljušte optužbe, tjeraju se diplomati, bilateralni odnosi dviju zemalja nikada nisu bili gori

Uhićenje dvojice članova Bishnoijeve bande

 Hindustan Times/imago Stock&people/profimedia/Hindustan Times/imago Stock&people/profimedia

Indijsko-kanadski bilateralni odnosi dotaknuli su povijesni minimum nakon što su obje zemlje ovaj tjedan protjerale svaka po šest diplomata, čemu su prethodile optužbe iz Ottawe da je indijska vlada bila organizator ubojstva istaknutog sikhskog separatističkog vođe 2023. godine. No osim što su iznijeli ozbiljne optužbe za zavjeru protiv najviših indijskih diplomata, kanadski dužnosnici odbacili su ono što se njima stavlja na teret - povezanost diplomatske misije s najozloglašenijim šefom indijskog kriminalnog sindikata, Lawrenceom Bishnoijem.

Podsjetimo, kanadski premijer Justin Trudeau tvrdi da su "indijski diplomati prikupljali obavještajne podatke o Kanađanima koji su protivnici ili se ne slažu s vladom indijskog premijera Narendre Modija, a onda su ih prosljeđivali "zločinačkim organizacijama kao što je banda Lawrencea Bishnoija, što je rezultiralo nasiljem protiv Kanađana na terenu".

Kanadska policija, koja je istraživala ubojstvo sikhskog separatističkog vođe Hardeepa Singha Nijjara, ranije ovog tjedna okrivila je upravo tzv. Bishnoi grupu za obavljanje hitnih poslova po nalogu vanjskog špijuna indijske vlade. Spomenuti Bishnoi trenutačno je zatvoren u indijskoj saveznoj državi Gudžarat, kojom vlada premijerova stranka Bharatiya Janata Party (BJP), piše Al Jazeera.

Bishnoi (31) privukao je nacionalnu pozornost u svibnju 2022., kad su ga povezali s ubojstvom ikone hip-hopa, pandžapskog repera Sidhua Moosea Walae, koji je također bio član indijske oporbene Kongresne stranke. Bishnoijevi suradnici preuzeli su odgovornost za ubojstvo kao dio rivalstva među skupinama. Osim toga, Bishnoijeva banda nedavno je preuzela odgovornost i za ubojstvo 66-godišnjeg muslimanskog političara, Baba Siddiquea, bivšeg ministra u vladi indijske savezne države Maharashtra, koji je prijateljevao s mnogim slavnim osobama iz Bollywooda, ponajviše s glumcem Salmanom Khanom.

Svađa između Bishnoija i Khana trajala je dugih 26 godina, a sve je počelo nakon što je glumac u rekreativnom lovu u Rajasthanu, gdje je 1998. snimao film, ubio dvije antilope, vrstu koju vjerska sekta Bishnoi smatra svetom. A u travnju ove godine dva člana Bishnoijeve bande uhićena su zbog pucanja na Khanov dom u Mumbaiju.

Lawrence Bishnoi rođen je 1993. blizu pakistanske granice u indijskoj državi Punjab, gdje su Sikhi većina. Obitelj mu je bila dobrostojeća - posjedovali su 40-ak hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Duttaranwali. Nakon završetka srednje škole, Bishnoi je otišao u Chandigarh, glavni grad države, kako bi studirao pravo. Na fakultetu se "zagrijao" za studentsku politiku i upustio u svijet kriminala, sukobljavajući se s rivalskim studentskim skupinama. Uhićen je zbog optužbi za podmetanje požara i pokušaja ubojstva, a nakon što je završio u zatvoru u Chandigarhu, navodno je pao pod utjecaj drugih gangstera.

- U Punjabu je uobičajeno da gangsteri dolaze iz dobrostojećih obitelji. Svi oni pate od ‘ja sam netko‘ sindroma. No kad se presele u gradove i suoče s ‘intelektualnom elitom‘, shvate da više nisu zemljoposjednici. Za mnoge od njih zločin postaje odgovor na ponovno potvrđivanje vjere u sebe - rekao je svojedobno Jupinderjit Singh, autor knjige "Who Killed Moosewala?" i čovjek koji je pratio Bishnoijev uspon od njegovih fakultetskih dana.

- Bishnoi je među mladim sljedbenicima iznimno cijenjen kao ‘čovjek od principa‘, a sa Siddiqueovim ubojstvom, sad se želi pozicionirati i u strašno podzemlje Mumbaija - kaže viši policijski časnik iz Rajasthana, gdje je banda Bishnoi regrutirala članove. No spomenuti zločinački klan kasnije se proširio i na prijestolnicu, New Delhi te susjedne države, a ratovi sa suparničkim bandama vođeni su i u Uttar Pradeshu te Punjabu. Osim toga, poznato je da Bishnoi ima aktivne suradnike diljem Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

image

Justin Trudeau

Justin Tang/zuma Press/profimedia/Justin Tang/zuma Press/profimedia

No kako se Bishnoi uklapa u indijsko-kanadsku krizu? Kad je premijer Trudeau rekao da su indijski diplomati prikupljali podatke o Kanađanima i prosljeđivali ih organiziranim kriminalnim skupinama kako bi napadale Kanađane, mislio je upravo na bandu Bishnoi. Indija je optužbe odbacila kao besmislene i zatražila od Ottawe da pokaže dokaze koji podupiru te tvrdnje.

A pitanje separatizma Sikha, odnosno tzv. pokreta Khalistan, desetljećima je trn u odnosima između Indije i Kanade. Naime, gušenje tog pokreta od strane indijskih sigurnosnih agencija 1980-ih dovelo je do ozbiljnih kršenja ljudskih prava i ubojstava civila Sikha u Punjabu. Mnoge obitelji Sikha emigrirale su u Kanadu, gdje je njihova zajednica već i prije bila prisutna.

Godine 1985. tvrdolinijaški sikhski pobunjenici digli su u zrak zrakoplov Air India koji je letio iz Montreala za Mumbai. U eksploziji iznad Atlantskog oceana poginulo je svih 329 putnika - većina su bili državljani Kanade. A posljednjih godina pokret Khalistan ponovno je dobio zamah među nekoliko dijaspora sikhskih zajednica, uključujući i Kanadu.

U rujnu prošle godine, netom nakon što je glavna indijska istražna agencija stavila separatista Sukhdoola Singha na svoju tjeralicu, on je ubijen u pucnjavi u kanadskom gradu Winnipegu. Bishnoijeva banda preuzela je odgovornost za likvidaciju, nazivajući ubijenog "ovisnikom o drogama koji je napokon kažnjen za svoje grijehe".

Kanada sad optužuje Bishnoija da surađuje s indijskom vladom kako bi izvodila atentate na kanadskom tlu, što New Delhi kategorički odbacuje.

U razgovoru za Al Jazeeru, Ajay Bisaria, bivši indijski visoki povjerenik za Kanadu, kaže: "S velikim metama naslikanima na svojim leđima i ugroženom sigurnošću, diplomati u svakom slučaju nisu mogli funkcionirati. Zaoštravanje već zategnutih diplomatskih odnosa od strane Trudeauove vlade nečuven je potez u modernoj diplomatskoj praksi. Ovakav scenarij odvija se između neprijateljskih sila, a ne između prijateljskih demokracija".

Harsh Pant, potpredsjednik za studije i vanjsku politiku u zakladi Observer Research, think tanku sa sjedištem u New Delhiju, rekao je da su "Indija i Kanada očito pale na najniže grane".

- Kanada je sad, usred stalnih problema s ekstremizmom, sikhskim separatizmom i radikalizacijom, postala novi Pakistan za New Delhi - izjavio je. S njim se slaže i Michael Kugelman, direktor Instituta za južnu Aziju Wilson centra sa sjedištem u Washingtonu, DC, koji je rekao: "Indija se počela ponašati prema Kanadi kao prema Pakistanu, barem u smislu žustrih diplomatskih izjava i optužbi da Kanada sponzorira terorizam. Moguće je da su odnosi Indije s Kanadom, zbog brze eskalacije, danas čak i lošiji nego s Pakistanom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 08:41