DRASTIČAN POTEZ

Kipti između Indije i Kanade, kap prelila čašu, Trudeau im potjerao diplomate, u Delhiju pobjesnili, Ottawa tvrdi: ‘Ubili ste ga!‘

Odnosi između dviju zemalja pali su na najniže moguće grane

Justin Trudeau

 Adrian Wyld/zuma Press/profimedia/Adrian Wyld

Ionako nategnuti odnosi Ottawe i New Delhija sada su pali na najniže grane, nakon što je premijer Justin Trudeau optužio vladu Narendre Modija za orkestriranje ubojstva kanadskog državljanina i protjerao indijske diplomate iz zemlje. Kulminacija je to istrage kanadskih vlasti kojom su došli do "jasnih i nepobitnih dokaza" da su agenti indijske vlade umiješani u ozbiljne kriminalne aktivnosti, od ubojstva i iznude do drugih nasilnih kaznenih djela. Kanadska policija optužila je indijske diplomate i konzularne službenike sa sjedištem u Kanadi da su iskoristili svoje službene položaje kako bi prikupljali informacije za indijsku vladu i koristili ih za ciljanje članova sikhske zajednice.

Istrage traju već godinama, a kap koja je prelila čašu i navela Trudeau da povuče drastičan potez je atentat na Hardeepa Singha Nijjara, kanadskog državljanina i člana sikhskog separatističkog pokreta. Nijjar je lani u lipnju nađen mrtav ispred sikhskog hrama blizu Vancouvera. Ubijen je iz vatrenog oružja i tri Indijca osuđena su za ubojstvo prvog stupnja i zavjeru za počinjenje ubojstva. Trudeau je optužio indijsku vladu da je umiješena u ubojstvo. Indija je odbacila sve optužbe kao apsurdne. Tenzije između Trudeau i Modija bile su vidljive na svakom njihovom sastanku i bilo je jasno da nijedna strana neće popustiti. U neočekivanom potezu, Kanada je pauzirala razgovore o novom trgovinskom sporazumu s Indijom i odgodila posjet ministrice međunarodne trgovine. Uslijedili su brojni nediplomatski "milo za drago" potezi, poput ograničavanja viza za Kanađane uoči sezone vjenčanja u Indiji i otkazivanja diplomatskih imuniteta. Nakon što je Trudeau proglasio šestero indijskih diplomata nepoželjnim osobama, Modi je odgovorio istom mjerom i protjerao šestero kanadskih diplomata iz svoje zemlje.

image

Justin Trudeau

Ludovic Marin/Afp

Sukob je eskalirao zbog sikhske zajednice. Kanada je dom najveće vjerske zajednice Sikha izvan Indije. Ovdje živi oko 770.000 pristaša sikhizma, a mnogi od njih su aktivno uključeni i u donošenje najvažnijih političkih odluka. Trudeau je 2016., na primjer, u svojem kabinetu imao čak četiri Sikha, što je dvostruko više nego što ih je tada imao premijer Narendra Modi. Iako čine samo oko dva posto kanadske populacije, Sikhi zauzimaju 15 mjesta u Donjem domu kanadskog parlamenta, što znači da čine više od četiri posto ukupnog broja zastupnika.

Indijska vlada tvrdi da su neki Sikhi u Kanadi aktivno uključeni u secesionistički pokret koji nastoji od Indije odvojiti domovinu Sikha poznatu kao Khalistan (zemlja čistih). Sikhizam je religija osnovana u sjeverozapadnoj indijskoj državi Punjab krajem 15. stoljeća, a danas ima oko 25 milijuna sljedbenika diljem svijeta. Sikhi čine većinu stanovništva Punjaba, ali čine manje od dva posto ukupne populacije Indije. Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina pokret za neovisnu državu bio je na vrhuncu. No, separatisti nikada nisu uspjeli ostvariti svoju želju jer su ih indijske oružane snage zaustavile, a mnogi su Sikhi pobjegli u inozemstvo. U međuvremenu je pokret gotovo izumro u Punjabu, ali je ideja neovisne države nastavile živjeti među pristašama sikhizma u dijaspori, ponajviše u Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji. Indijska vlada navodno godinama koristi svoje agente da u Kanadi targetira sikhske separatiste.

image

Narendra Modi

Nhac Nguyen/Afp

Odnos Indije i Kanade sada je u slijepoj ulici i dvjema zemljama treba će neko vrijeme da obnove diplomatske veze. To bi također moglo utjecati na bilateralnu razmjenu robe. Kanada bi mogla potpuno prekinuti pregovore o novom sporazumu o slobodnoj trgovini i uvesti sankcije indijskim poduzetnicima i tvrtkama. U Kanadi su prisutne brojne velike indijske tehnološke korporacije, kao što su Wipro i Infosys. Kanada također ima ključnu ulogu u doznakama za Indiju. Indijska dijaspora u Kanadi, koja se uglavnom sastoji od stručnjaka i kvalificiranih radnika, naime, redovito šalje novac u Indiju, osiguravajući stabilan protok doznaka.

S obzirom na uspon Kine, Indija je trenutačno od velike strateške važnosti za Zapad. No, kao što je Indija osjetljiva na pitanje vlastitog suvereniteta, tako je i Kanada na očuvanje svojih demokratskih praksi, uključujući zaštitu vlastitih građana. Ottawa će sada vjerojatno biti pod pritiskom da otkrije što više detalja o "kriminalnoj mreži" kojom upravlja indijska vlada u Kanadi. To bi moglo natjerati indijske partnere i saveznike da se opreznije odnose prema New Delhiju, iako možda javno neće stati na stranu Kanade. Potencijalno će se i pogoršati indijsko-američki odnosi. SAD je ranije uspio zaustaviti sličan atentat na američkog državljanina, koji je i pristaša sikhizma. Sjedinjene Države provele su posljednje desetljeće jačajući svoje partnerstvo s Indijom, ali je Kanada ne samo njezin susjed, već i članica NATO-a, skupine G7 i saveza Pet očiju, s kojom dijeli obavještajne podatke. To znači da će sve informacije o umiješanosti indijske vlade u planiranje ubojstva kanadskih državljanina imati i SAD te će jačati pritisak na Washington da zauzme stranu u ovom opasnom sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 08:41