IZRAZ PODRŠKE

Kamala Harris zvala Juliju Navaljnu nakon razmjene zarobljenika Moskve i Zapada

Harris je izrazila "svoju podršku" i pohvalila "doprinos borbi za demokratsku Rusiju" Alekseja Navaljnog

Kamala Harris

 Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Američka potpredsjednica Kamala Harris u četvrtak je nazvala Juliju Navaljnu, udovicu bivšeg najvećeg neprijatelja Kremlja Alekseja Navaljnog, nakon velike razmjene zarobljenika između Moskve i Zapada.

Harris je izrazila svoju podršku i pohvalila doprinos borbi za demokratsku Rusiju Alekseja Navaljnog i njegove supruge, rekla je na mreži X glasnogovornica Julije Navaljni, Kira Iarmich.

Bijela kuća potvrdila je u četvrtak da je pokušala osloboditi Putinova žestokog protivnika, koji je umro u veljači u zatvoru u Rusiji, kao što je tim Alekseja Navaljnog ranije objavio.

Navaljni je umro u dobi od 47 godina u nejasnim okolnostima 16. veljače 2024., nakon što je prošao kroz sve mučnije uvjete pritvora. Njegovi pristaše optužuju Kremlj, koji to negira, da ga je ubio.

Razmjena u četvrtak omogućila je oslobađanje nekoliko suradnika Alekseja Navaljnog, kao i drugih Putinovih oponenata koji su ga podržavali, posebice Ilie Iachinea i Vladimira Kara-Murze.

Julia Navaljna zahvalila je Kamali Harris na pomoći Sjedinjenih Država u organiziranju razmjene.

Također je pozvala međunarodnu zajednicu da promiče oslobađanje drugih ruskih političkih protivnika.

Nakon povlačenja predsjednika Joea Bidena, Kamala Harris je najvjerojatnija kandidatkinja Demokratske stranke koja će se sučeliti s bivšim stanarom Bijele kuće Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima u studenom.

Poput Bidena, čvrsto je podržavala Ukrajinu u suočavanju s ruskom invazijom pokrenutom u veljači 2022. i osudila zvjerstva koja se pripisuju ruskoj vojsci.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov u srpnju je istaknuo neprijateljsku retoriku Kamale Harris prema Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 17:27