Ignoriraju ih

Sindikati otkrili datum prosvjeda, Vladi poručili: ‘Ovo je bezobrazno‘; Ministarstvo: ‘Dobili ste povišice, prosvjed nema smisla‘

U sindikatima su nezadovoljni su jer ih Vlada igonirira i ne daje im datum početka pregovora o granskim kolektivnim ugovorima

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić

 

 Lucija Ocko/Cropix

Budući da nisu dobili odgovor Vlade o datumu početka pregovora oko granskih kolektivnih ugovora za sustav obrazovanja i znanosti, Školski sindikat Preporod i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja došli su do zaključka da ih Vlada ignorira. Zato su se odučili za prosvjed upozorenja u petak u 10,30 ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Ne pokažu li ministarstvo i Vlada volju za skorim početkom pregovora, spremni su nastaviti s prosvjedima, najavili su.

- Nećemo stati na prosvjedu upozorenja. Punih 15-ak mjeseci u osnovnom i srednjem školstvu, slično i u znanosti, moramo objašnjavati svojim članovima zašto nisu pokrenuti pregovori. Kolektivni ugovor je jedini dokument kroz koji možemo unaprijediti postojeća materijalna i nematerijalna prava radnika i ugovoriti nova. Ne tražimo pregovore radi pregovorima, mi znamo što želimo postići i zato zahtijevamo da pregovori počnu što je prije moguće u cilju poboljšanja prava radnika koje predstavljamo, izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Goruća pitanja

Po njegovim riječima, bez novih kolektivnih ugovora nemoguće je riješiti goruća pitanja u sustavu kao što je, primjerice, proširivanje popisa škola koje rade u otežanim uvjetima, niti dati pozitivan odgovor onima koji očekuju da će se proširiti broj korisnika bonusa u osnovnim i srednjim školama.

– Želimo uvesti nova prava. Nacionalni ispiti u školama više nisu sporadični, oni su praksa. Tu je i problem dežurstava na državnoj maturi star 15 godina, kao i problem rada s učenicima iz depriviranih skupina, a to više nisu samo Romi. Imamo sve više učenika koji dolaze u škole bez poznavanja hrvatskog jezika gdje učitelji i nastavnici čine dodatne napore da bi se oni mogli integrirati, naveo je Stipić spominjući problem brojne skupine pomoćnika u nastavi čiji status i dalje nije riješen.

Matija Kroflin iz Sindikata znanosti je naveo kako su pregovori s njihovim sustavom počeli u ožujku prošle godine, a u prosincu su Ministarstvu isporučili gotov prijedlog kolektivnog ugovora, no ono se o njemu nije oglasilo.

– Nakon što su donijeli svoje reforme, izbori su prošli, a ministarstvo je kompletirano, ovo postaje bezobrazno. Zato smo odlučili napraviti pritisak. Vlada bi trebala biti svjetionik kolektivnog pregovaranja jer ona ima obvezu dići pokrivenost kolektivnim ugovorima iznad 80 posto, rekao je Kroflin, uz poruku kako je ovo loš primjer i za privatni sektor.

– Koliko će njihovi sindikati čekati pregovore ako mi u javnom sektoru čekamo gotovo dvije godine? Ovo je katastrofalan primjer za sve one u privatnom sektoru jer je kolektivni ugovor osnovni dokument za zaštitu radnih prava i u Europi je podignut na pijedestal. Kod nas na žalost ovakvi primjeri pokazuju da smo još daleko od tog standarda koji je u EU normalan, izjavio je Kroflin.

Predstavnici dvaju sindikata priznali su da su spremni odustati od prosvjeda upozorenja ukoliko dobiju datum pregovora "sutra ili prekosutra", no čini im se da do toga neće doći budući da je Vlada imala priliku pozvati ih za stol zadnjih devet dana koliko su joj dali rok.

– Poziv na sastanak nismo dobili, a nama nije u interesu raditi prosvjed već nam je u interesu sjediti s drugom stranom za stolom i rješavati probleme, poručio je.

Osim ovime, sindikati su nezadovoljni prijedlogom uredbe o ocjenjivanju koju smatraju neprovedivim, neprihvatljivom i nepopravljivom.

Opis, ne i propis

– Dobili smo nešto što je više opis nego propis, a kada imate takve dokumente posao se svodi na improvizaciju kao idealan prostor za različite manipulacije, ocijenio je Stipić.

U dva sindikata očekuju dobar odaziv na prosvjed, a na upit o mogućnostima suradnje s dva većinska sindikata u obrazovanju, predsjednik Preporoda je izjavio kako to ovisi o njima.

- Iz većinskog sindikata ovih dana kažu da su zabrinuti zbog nestručne nastave u školama i da rješenje vide u uvrštavanju škola iz pojedinih županija na popis škola s otežanim uvjetima rada. A upravo to rješenje se nalazi u granskim kolektivnim ugovorima. Ili oni ne misle to što govore ili – ukoliko uistinu to misle – onda bi se trebali pridružiti nama. Neće nam biti smetanja, mi ih stalno pozivamo, no na žalost ne dobivamo pozitivan odgovor, kako od ministarstva tako i od većinskih sindikata. Ne bih sada ulazio u direktnu poveznicu, a zašto ne žele biti s nama pitanje je koje treba uputiti njima.

Podsjetimo, dva većinska sindikata (Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat učitelja) već su dulje vrijeme distancirana od Sindikata znanosti i Preporoda te ne ulaze u zajedničke sindikalne akcije.

Na upit kada će biti spremni za pregovore, u Ministarstvu znanosti su nam odgovorili:

- Smatramo da nema nikakvog razloga za prosvjed nekoliko mjeseci nakon najvećeg povećanja plaća zaposlenicima u sustavu obrazovanja i znanosti. Sva prava iz granskog kolektivnog ugovora su na snazi pa niti to ne može biti racionalni razlog za prosvjed.

Poručuju kako razlog za prosvjed može biti samo "borba za dodatnim članovima jer na taj način rastu i prihodi sindikata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:51