DOBILI TERMIN

Otkazan prosvjed učitelja i znanstvenika najavljen za petak, zna se i kad počinju pregovori

Ignoriranje naših poziva na pregovore, koje je trajalo skoro deset mjeseci, sigurno nije dobar primjer, kažu iz Sindikata

Matija Kroflin
 

 Josip Bandic/CROPIX

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji je sa Školskim sindikatom Preporod u ponedjeljak najavio prosvjed upozorenja zbog zatvorenih pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, u utorak je poručio kako se prosvjed otkazuje. Razlog odustajanja od sindikalne akcije jest taj što su nakon najave prosvjeda od Vlade dobili termin za nastavak pregovora.

- Nakon naše najave prosvjeda, stigao je termin za nastavak pregovora! Pozdravljamo dostavu termina pregovora te očekujemo efikasan i korektan pregovarački proces koji će rezultirati potpisom ugovora u primjerenom roku, a na korist svih naših članova i cijelog sustava znanosti i visokog obrazovanja - naveli su u priopćenju koje potpisuje glavni sindikalni tajnik, Matija Kroflin.

Kako dodaju, granski kolektivni ugovor regulira radna opterećenja znanstveno-nastavnog osoblja, studijske dopuste, slobodne studijske godine, smjenski rad, dane godišnjeg odmora, rad na određeno i mnoge druge aspekte koje ne pokrivaju drugi propisi.

- Riječ je o dokumentu od izuzetnog značaja za sve zaposlene u sustavu, ali i samo Ministarstvo. Sindikat je mjesecima pozivao na nastavak pregovora na što se Ministarstvo oglušilo. Pregovori su započeli još 15. ožujka 2023., a u prosincu 2023. Sindikat je dostavio Ministarstvu cjelovit prijedlog novog Kolektivnog ugovora. Sindikat je od tad bezuspješno tražio nastavak pregovora, prijetio prosvjedom te u konačnici, u ponedjeljak, i najavio zajednički prosvjed sa sindikatom Preporod za petak 20. rujna u 10,30 sati pred Ministarstvom - stoji u priopćenju, u kojem se navodi kako Vlada ima obvezu poticati kolektivno pregovaranje te bi primjerom trebala jačati taj važan instrument regulacije i unapređenja radnih i socijalnih prava.

- Ignoriranje naših poziva na pregovore, koje je trajalo skoro deset mjeseci, sigurno nije dobar primjer te se nadamo da će Ministarstvo u budućnosti posvetiti više pažnje socijalnom dijalogu i kolektivnim pregovorima - zaključuju iz Sindikata.

Prema potvrdi Matije Kroflina, pregovori započinju 26. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:51