DRAVA INTERNATIONAL

Otkriven uzrok požara u osječkoj tvrtki: ‘Do ovog ne bi došlo da su ispoštovali ono što se od njih tražilo‘

Inspekcijskim nadzorima utvrđene su brojne nepravilnosti u tvrtki, a sada ispada da su se one nastavile i kroz ovu godinu

Požar u pogonima tvrtke Drava International

 Marin Franov/Cropix

Kratki spoj na dalekovodu iznad bala otpadne plastike izazvan podizanjem aluminijske folije s jedne od bala uskladištene plastike uzrok je požara u osječkoj tvrtki Drava International koji se zbio u srijedu 7. kolovoza nešto iza 15 sati. Utvrđeno je to očevidom obavljenim na požarištu u četvrtak. No, sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili od HEP ODS-a bale plastike koje su se nalazile ispod dalekovoda tamo se nisu smjele nalaziti, a to znači da se ovaj požar ne bi dogodio da je tvrtka ispoštovala ono što su od nje tražili iz HEP-a, konkretno iz Elektroslavonije Osijek.

image
Marin Franov/Cropix

Naime, iz HEP ODS-a su na naš upit odgovorili kako trasa ispod dalekovoda treba biti prohodna, odnosno kako prostor na trasi ispod dalekovoda mora imati zaštićeni pojas u širini od 10 do 15 metara ovisno o vrsti i snazi dalekovoda.

‘‘Preko zemljišta na kojem se nalazi tvrtka Drava International prolaze trase dalekovoda 10 (20) kV i 35 kV. Sukladno Pravilima o održavanju elektrodistribucijske mreže periodički se rade i vizualni pregledi trase dalekovoda. Jednom godišnje za dalekovode naponske razine 35 kV, odnosno jednom u dvije godine za dalekovode naponske razine 10(20) kV. Vizualni pregled trase radi se u svrhu utvrđivanja prohodnosti trase, postojanja raslinja na trasi i uz rub trase odnosno svih promjena na trasi, pri čemu širina zaštićenog pojasa za vodove 10 (20) kV iznosi 10 m dok je za vodove 35 kV naponske razine širina zaštićenog pojasa 15 m (širina zaštićenog pojasa se mjeri od osi voda),‘‘ navode iz HEP ODS-a.

U skladu s tim uvjetima, navode dalje iz HEP-a, ‘‘Elektroslavonija Osijek je 9. studenog 2023. službenim dopisom pozvala tvrtku Drava International na uklanjanje svih sirovina koje su pohranjene ispod i u blizini dalekovoda u cilju osiguravanja nesmetanog pristupa elektroenergetskim objektima te sprječavanja potencijalne sigurnosne ugroze i opasnosti. Na predmetni dopis iz tvrtke Drava International dobiven je potvrdan odgovor te je tijekom studenoga 2023. izvršeno traženo uklanjanje otpadne sirovine što je potvrđeno pregledom ovlaštenih osoba HEP ODS-a.‘‘ U studenome prošle godine, dakle, sve je bilo u skladu s propisima. Jednako tako bilo je i u siječnju ove godine, konkretno 9. siječnja 2024. kada je ‘‘u skladu s navedenim i planom održavanja za 2024. godinu, HEP ODS Elektroslavonija Osijek izvršila pregled dalekovoda 35 kV (na kojem je došlo do kratkog spoja u srijedu 7. kolovoza 2024.) i tada nisu uočeni nedostaci u smislu prohodnosti odnosno skladištenja otpadne plastike u trasi.‘‘ No, od tada je prošlo sedam mjeseci i očito su u Dravi, suprotno zahtjevu HEP-a, ispod dalekovoda skladištili plastičnu sirovinu, odnosno otpad kojeg u Dravi prerađuju. Iz HEP-a su nam odgovorili i kako ‘‘zahtjev za skladištenje otpadne plastike ili nekog drugog otpada na lokaciji Drava International nije zaprimljen u HEP ODS-u.‘‘

image
Marin Franov/Cropix

- Utvrđeno je da je do požara došlo uslijed kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi iznad otpadnog materijala. Zbog vjetra koji je puhao došlo je do podizanja aluminijske folije na dalekovod te kratkog spoja koji je uzrokovao eksploziju, a onda i izazvao požar – rekao je Darijo Premec, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske dan nakon požara.

image
Marin Franov/Cropix

Podsjetimo, u Dravi International je 4. listopada 2023. godine izbio mega požar, koji je jedva, nadljudskim naporima vatrogasaca, stavljen pod kontrolu i ugašen, pri čemu su obranjeni svi objekti i pogoni tvrtke. Nakon tog požara obavljen je čitav niz inspekcijskih nadzora koji su rezultirali kaznenom prijavom koju je podnijela Inspekcija zaštite okoliša, koja je bila temelj Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku da pokrene istragu protiv vlasnika Drave Zvonka Bedea i dvojice njegovih zaposlenika zaduženih za gospodarenje otpadom, odnosno protupožarnu zaštitu te podnošenja kaznenih prijava protiv njih trojice, kao i same tvrtke. Sumnjiči ih se za počinjenje teškog kaznenog djela protiv okoliša u vezi kaznenog djela Ugrožavanje okoliša otpadom. Osim kaznenih prijava, Državni inspektorat pokrenuo je protiv Drave prekršajne i upravne postupke na temelju Zakona o gospodarenju otpadom, Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o zaštiti zraka te Zakona o Državnom inspektoratu, a izrečene su im i novčane kazne.

image
Marin Franov/Cropix

‘‘Po osnovu prekršajnih naloga u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske uplaćeno je 2/3 iznosa izrečene novčane kazne u iznosu od 152.403,80 eura čime se sukladno Prekršajnom zakonu smatra da su novčane kazne u cjelini plaćene. Također je zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno pet rješenja od kojih su dva rješenja izvršena, za dva rješenja se kontinuirano provodi kontrola naređenih mjera, a jedno rješenje još nije izvršno,‘‘ navode iz DIRH-a. I vodopravna inspekcija također je utvrdila povrede iz svoje nadležnosti te je s tog osnova Drava platila novčanu kaznu u iznosu od 15.213,33 eura. Osim toga, inspekcija rada utvrdila je nepravilnosti iz radnih odnosa za što je tvrtka platila kaznu od 52.871,89 eura, a Bede kao odgovorna osoba 6.496,33 eura. Ukupno je, dakle, do sada Drava platila 220.489,02 eura kazni, a Bede 6.496,33 eura.

Inspekcijskim nadzorima, dakle, utvrđene su brojne nepravilnosti u tvrtki, a sada ispada da su se one nastavile i kroz ovu godinu.

image
Marin Franov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 14:49