DEMANTI

Ispravak članka: ‘Otkriven uzrok požara u osječkoj tvrtki: ‘Do ovog ne bi došlo da su ispoštovali ono što se od njih tražilo‘‘

Ispravak objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22)

Požar u pogonima tvrtke Drava International

 Marin Franov/Cropix

Povodom članka koji je 11. kolovoza 2024. pod naslovom "Otkriven uzrok požara u osječkoj tvrtki: ‘Do ovog ne bi došlo da su ispoštovali ono što se od njih tražilo‘" objavljen portalu Jutarnji.hr, objavljujemo ispravak trgovačkog društva Drava International d.o.o., zastupanog po odvjetnici Dubravki Krklec iz odvjetničkog društva Matić i partneri:

Informacije koje smo dana 11. kolovoza 2024. iznijeli u objavi na internetskim stranicama - portalu novinskog lista „Jutarnji list“ u tekstu naslova „Otkriven uzrok požara u osječkoj tvrtki: „Do ovog ne bi došlo da su ispoštovali ono što se od njih tražilo“. Inspekcijskim nadzorima utvrđene su brojne nepravilnosti u tvrtki, a sada ispada da su se one nastavile i u kroz ovu godinu.“, autora Nikole Patkovića, novinara „Jutarnjeg lista“, u kojem tekstu se navodi da do požara u osječkoj tvrtki Drava International d.o.o. dana 7. kolovoza 2024. ne bi došlo da su u tvrtki ispoštovali ono što se od njih tražilo jer da su se inspekcijskim nadzorima utvrđene brojne nepravilnosti nastavile i kroz ovu godinu, u cijelosti su netočne.

Naime, u navedenom se tekstu na neosnovan i netočan način opisuje da je kratki spoj na dalekovodu izazvan podizanjem aluminijske folije s jedne od bala plastike uskladištene ispod dalekovoda, uzrok požara u trgovačkom društvu Drava International d.o.o., koje bale plastike da su se nalazile ispod dalekovoda, dakle na mjestu gdje se nisu smjele nalaziti pa da se požar dogodio iz razloga jer trgovačko društvo Drava International d.o.o. nije ispoštovalo ono što se od njega tražilo i time postupalo protivno propisima, odnosno nastavilo postupati protivno propisima unatoč naloženim mjerama od strane tijela inspekcijskog nadzora.

Međutim, po izlasku na mjesto događaja nadležne inspekcije te utvrđivanjem svih okolnosti događaja utvrđeno je, a kako to proizlazi iz Zapisnika Središnjeg ureda, Državnog inspektorata Klasa:351-01724-01/115, URBROJ:443-01-16-03-24-2 od 9. kolovoza 2024. o provedenom inspekcijskom nadzoru trgovačkog društva Drava International d.o.o. vezao uz požar od dan 7. kolovoza 2024., da je požar nastao na lokaciji skladišta otpada označenim oznakom C1 (skladištenje otpada), koje se nalazi na k.č. 11098/1. k.o. Osijek, veličine 5.000 m2, na kojoj lokaciji je sukladno važećoj Dozvoli i Elaboratu Dravi International d.o.o. dozvoljeno skladištenje otpada, odnosno obilaskom navedenog skladišnog prostora od strane nadležnog inspekcijskog tijela, utvrđeno je da se otpad ne skladišti ispod predmetnog dalekovoda.

Zbog objektivnog informiranja i interesa javnosti vezano za gore istaknute navode napominjemo da Drava International d.o.o. u obavljanju svoje poslovne djelatnosti gospodarenja otpadom, kako to proizlazi iz postupanja nadležnih inspekcijskih tijela, u cijelosti postupa sukladno izdanim važećim dozvolama i rješenjima, kao i mjerama koje su joj u obavljanju njezine poslovne aktivnosti na siguran način, odnosno radi sprječavanja potencijalne sigurnosne ugroze i opasnosti, naložene još u studenom 2023. od strane Službe nadzora u području energetike, Sektora za nadzor rudarstva, energetike i opreme pod tlakom, Središnjeg ureda, Državnog inspektorata, od kada pa do danas nije zabilježeno nikakvih nepravilnosti u poslovnoj aktivnosti Drave International d.o.o.

Dakle, suprotno navodima iz spornog teksta, vezano uz požar od 7. kolovoza 2024. u trgovačkom društvu Drava International d.o.o., nije se radio o postupanju te prave osobe protivno važećim dozvolama, odnosno protivno propisima o gospodarenju uskladištenim plastičnim otpadom.

Stoga je sporni tekst u evidentnoj koliziji sa činjeničnim utvrđenjima provedenog inspekcijskog nadzora od dana 9. kolovoza 2024. iz kojeg ne proizlazi bilo kakva odgovornost odgovornih osoba trgovačkog društva Drava International d.o.o., a stoga ni odgovornost samog tog trgovačkog društva, za nastali događaj.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:18