PRIPREMAJU SE

Bolesnom Damiru (16) je stigla lijepa vijest iz Njemačke, liječnik s Rebra otkriva što slijedi: ‘Krećemo u rujnu‘

U Njemačkoj je nađen podudarni donor

Damir Pejić

 Jl Urednici/

Za mladog Vukovarca Damira Pejića (16) u međunarodnim donorskim registrima, točnije u Njemačkoj, nađen je podudarni donor, a to znači da liječenje njegove zloćudne bolesti, akutne limfocitne leukemije u KBC-u Zagreb uskoro može krenuti. Naravno, prije toga nužne su neke obvezne procedure koje obavljaju Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih stanica i njegov pandan u Njemačkoj.

Naime, javnost je danima bila uz Damira nakon što je sam objavio da mu hitno treba liječenje presađivanjem koštane srži te da se intenzivno traži donor. Pokrenulo je to i humanitarnu akciju pa se u samo nekoliko dana u hrvatski registar prijavio velik broj građana koji će nakon tipizacije njihova tkiva moći pomoći u liječenju zloćudne bolesti nekome ne samo u Hrvatskoj. Taj hrabri momak prije dva mjeseca izgubio je majku, a onda je dobio još jednu lošu vijest, da mu se bolest vratila i da mu slijedi bitka za vlastiti život. Kao i obično u takvim slučajevima kad nema podudarnog donora koštane srži u obitelji pokreću se međunarodni registri, a to zna potrajati mjesecima. No, Damiru je ovih dana stigla sretna vijest, odnosno donor je pronađen u Njemačkoj.

"Mi smo planirali zahvat polovicom rujna, ali do tada mora se obaviti cijela procedura uobičajena za tu vrstu liječenja i to između našeg i njemačkog registra donora. Mi kao liječnici koji liječe Damira ne znamo tko je donor ili donorica, niti imamo ikakvih kontakt s njima", objašnjava prof. dr. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za dječju hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC-a Zagreb na čijem se odjelu liječi Damir.

Naime, u ovakvim slučajevima hrvatski registar komunicira s njemačkim koji, pak, treba kontaktirati donora. On treba dati pristanak i odlučiti odgovara li mu predloženi datum, zatim dati pristanak za doniranje matičnih stanica. I sam donor može predložiti datum doniranja koji njemu bolje odgovara, ali i odlučiti hoće li donirati stanice iz koštane srži ili iz periferne krvi. Naime, uzimanje stanica iz koštane srži postupak je koji se radi u operacijskoj dvorani pod anestezijom jer se uzima iz zdjeličnih kostiju. Moguća je bol nekoliko dana na mjestima uboda, a potpuni oporavak koštane srži u roku od četiri tjedna. Doniranje matičnih stanica iz periferne krvi je jednostavnije. Donor se prikopča na aparat za aferezu, odnosno na obje se ruke postavlja venski put jer se iz jedne ruke prikuplja krv i odvajaju matične stanice, a kroz drugu ruku se ostatak krvi vraća donoru.

No prije donacije donora će u ovom slučaju vrlo temeljito pregledati njemački liječnici kako bi se utvrdilo da je potpuno zdrav, da nema neku genetsku ili zloćudnu bolest, pa čak i da se u posljednjih šest mjeseci nije tetovirao ili imao rizične spolne odnose! Treba isključiti i eventualni boravak na područjima gdje se pojavljuje ZIKA virus ili gdje je bila epidemija ospica. Naime, za donore po protokolu postoji upitnik koji mora dati odgovore o podobnosti donora za transplantaciju.

"Kad nam iz registra jave datum doniranja, odnosno kad će matične stanice stići iz Njemačke, mi krećemo s pripremom Damira za transplantaciju. To podrazumijeva zračenje i kemoterapiju. Naime, pokazalo se da su i do 20 posto uspješnije transplantacije u koje je uključeno i zračenje. O tome smo i publicirali vrlo zapaženi rad. Poslije transplantacije pacijent bude od dva do šest tjedna u izolaciji, odnosno sterilnoj jedinici kako bi se sačuvao od infekcije u razdoblju u kojem je njegov organizam vrlo osjetljiv", objašnjava prof. dr. Bilić.

Naravno, uvijek se može tijekom procedure dogoditi da donor odbije donaciju ili se pokaže da ima nekih suspektnih detalja zbog kojih neće biti moguća donacija matičnih stanica. No, zbog toga postoje rezervni planovi u koje su uključeni i "dodatni" donori. Što se pak tiče Damira, već za mjesec dana mogao bi početi postupak liječenja. Bit će to njegova nova šansa za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 11:43