BITKA S LEUKEMIJOM

Bolesni Damir (16) primio sretnu vijest - pronašli su mu donora matičnih stanica! ‘Još nisam svjestan...‘

Ranije je više od 200 uzoraka krvi prikupljeno je u akciji davanja krvi u Domu zdravlja u Vukovaru

Damir Pejić

 RTL

Vukovarcu Damiru Pejiću (16), koji boluje od leukemije, pronađen je podudarni donor matičnih stanica iz međunarodnog registra iz Njemačke. Ovu najljepšu vijest dana za RTL je potvrdio sam Damir.

- Sigurno sam jako sretan što se sve konačno bliži kraju... Nekako kao da još nisam svjestan. Kao kad sportaši osvoje medalju pa kažu da još nisu svjesni emocija. Tako je i meni na početku. Rekao bih da sreća koja će doći još nije došla, ali zasigurno mi je drago. Konačno mogu mirne glave leći spavati, sve se bliže kraju i otići ću na transplantaciju - rekao je Damir.

image

Akcija davanja krvi u Domu zdravlja u Vukovaru

Miroslav Slafhauzer/CROPIX

A više od 200 uzoraka krvi prikupljeno je u akciji davanja krvi u Domu zdravlja u Vukovaru kako bi se pronašao podudarni darivatelj matičnih stanica za 16-godišnjeg Vukovarca Damira Pejića, koji je drugi put u samo pet godina obolio od akutne Limfocitne leukemije (ALL). Cijela Hrvatska ponovno se ujedinila u velikoj humanitarnoj akciji na poziv Zaklade Ana Rukavina, pa se brojni građani u cijeloj zemlji već danima javljaju u bolnice kako bi dali svoj uzorak krvi, koji možda može biti baš onaj koji bi pomogao Damiru, iako je vjerojatnost za to 1:100.000. No iz Zaklade Ana Rukavina poručili su da njihova iskustva govore kako je malo onih koji nisu našli podudarnog donora, ako ne u nacionalnom, a onda u svjetskom registru. Premda se uzorci, dakle, uzimaju već danima u cijeloj Hrvatskoj, akcija organizirana u Vukovaru ima i svoju simboliku, jer je organizirana upravo u gradu iz kojeg Damir dolazi.

- Bog je dao da je lijek u nama, a kad je već tako, zašto se ne odazvati. Drage volje bih bila donor i daj Bože da budem donor - rekla je Adrijana Juratovac, dok je Branimir Vencler istaknuo da se nada kako će Damir, ali i druge oboljele osobe među vukovarskim darivateljima naći donore. Rekao je i da postupak vađenja krvi ništa ne boli, pohvalivši profesionalnost tima Doma zdravlja.

image

Akcija davanja krvi u Domu zdravlja u Vukovaru

Miroslav Slafhauzer/CROPIX

- Nama je velika čast što smo dobili priliku organizirati ovu akciju, za koju smo zamolbu dobili od Kliničkog zavoda za transfuziologiju KBC-a Zagreb. Tražili su od nas prostor i dvije medicinske sestre koje bi vadile krv i to je najmanje što smo mogli osigurati u ovoj prigodi. Nismo htjeli da to bude u nekom improviziranom prostoru u gradu, već baš u našem laboratoriju, gdje imamo sve osigurane uvjete za takav posao - izjavio je dr. Zvonimir Gvozdanović, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar i dodao.

- U prvom redu zahvalio bih se građanima Vukovara, okolnih mjesta i drugih gradova, koji su došli i odazvali se ovoj akciji. Odaziv je izvrstan, pa smo u nekih sat i pol vremena uspjeli uzeti oko 180 uzoraka, a do kraja akciji to će biti i više od 200. Nije me iznenadio odaziv, jer smo mi takav narod i takva zemlja da se uvijek u velikom broju odazivamo na ovakve akcije. Sad samo čekamo sretnu vijest da se nađe podudarni nesrodni donor za našeg mladog sugrađanina Damira, a možda i za nekog drugog oboljelog koji čeka svog donora - poručio je ravnatelj, dok je Sandra Zeljković iz Zaklade Ana Rukavina objasnila postupak davanja uzoraka i registracije potencijalnih donora.

image

Zvonimir Gvozdanović

Miroslav Slafhauzer/CROPIX

- Najvažnije da to ne traje dugo i ne boli. Ispuni se pristupnica, izvadi se 7 ml krvi i to je kompletan postupak. Darivatelj se uvijek nađe, mi smo sretni i ponosni što je iz Nacionalnog registra spašeno već 180 života. Inače, potencijalni darivatelj se kontaktira i može birati želi li matične stanice darivati putem periferne cirkulacije ili iz koštane srži zdjelice. Oba načina su bezbolna - istaknula je Zeljković.

Vijest o srodnom donoru, pak, najviše iščekuju Damir i njegova obitelj, baka i ujak, koji su mu jedina preostala obitelj. Ovom tinejdžeru, naime, prije dva mjeseca preminula je majka, koja je bolovala od karcinoma. Uz činjenicu da mu se nakon pet godina bolest vratila, bio je to dodatni teret ovom tinejdžeru.

- To je dodatno otežalo situaciju i siguran sam bi mamu, da je živa, najviše razveselilo da se izliječim. To mi daje dodatnu motivaciju - izjavio je Damir, koji je trenutno hospitaliziran na Rebru, gdje je podvrgnut kemoterapijama.

image

Akcija davanja krvi u Domu zdravlja u Vukovaru

Miroslav Slafhauzer/CROPIX

- Pod jakom sam emocijama. Hvala svima koji su se odazvali pozivu na davanje uzoraka i sad nam samo preostaje čekati da se pronađe donor i da se ovo napokon riješi na Damirovo zadovoljstvo i sa sretnim ishodom po njega - rekla nam je Damirova baka Jela, koja je s Damirom u Zagrebu, a tamo je i njezin sin, Damirov ujak.

Baka je ranije za Jutarnji list rekla kako je njezin unuk veći borac od nje.

- Bori se s bolešću i gubitkom majke u isto vrijeme i ja vidim i osjećam da mu nije lagano, ali on je veliki optimist, a to onda daje i meni još više snage. Kad može on, onda mogu i moram i ja - izjavila je gospođa Jela. Veliku podršku Damir i njegova obitelj imaju i od njegove bivše Osnovne škole Siniše Glavaševića, kao i sadašnje Srednje strukovne škole Marka Babića, koji su im bili i ostali velika pomoć i oslonac.

image

Akcija davanja krvi u Domu zdravlja u Vukovaru

Miroslav Slafhauzer/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 11:43