OD IZVORA DO MORA

150 volontera u Ludbregu obišlo baš svako naselje kako bi okoliš očistili od ambalažnog otpada

U uređenje i čišćenje okoliša uključuju se sve generacije, a primjetno je manje otpada ostavljenog u prirodi, rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić

Od izvora do mora - Ludbreg

 Privatna Arhiva/

Velikom ekološkom projektu Od izvora do mora i ove se godine pridružio grad Ludbreg. Čak 150 volontera ove je sunčane i tople subote nekoliko sati posvetilo čišćenju okoliša od ambalažnog otpada kako bi svoj kraj učinili ljepšim. Jedna od njih je i Katarina Sačer koja se rado odazvala pozivu da sudjeluje u ovom vrijednom projektu u organizaciji Coca-Cole, Jutarnjeg lista, Konzuma i Udruge gradova.

“Ludbreg je prekrasan, a ovo je prilika da ga svatko od nas učini još ljepšim. Imamo sreće što u samom srcu grada postoji zelena oaza, a okruženi smo i prekrasnim, zelenim naseljima”, istaknula je Katarina Sačer.

Prikupljanje ambalažnog otpada i sudjelovanje u projektu u tom je gradiću u Varaždinskoj županiji vrlo važno pa Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, ne skriva oduševljenje što dobar odaziv lokalnih volontera ni ove godine nije izostao.

“Ponosno možemo reći da su ovakve akcije u Ludbregu već tradicija. U uređenje i čišćenje okoliša uključuju se sve generacije, a primjetno je manje otpada ostavljenog u prirodi. Zavirili smo danas u svako naselje, pomogli da priroda bude zdravija, a nama okoliš ljepši”, rekao je Dubravko Bilić.

image

Od izvora do mora - Ludbreg

Privatna Arhiva/

Ove se godine na veliki ekološki projekt Od izvora do mora prijavilo čak 30 gradova, a u kategoriji malih s Ludbregom se natječe još 14 gradova. Svoje akcije moraju provesti do sredine lipnja, a pobjednik se bira na temelju broja volontera koji su sudjelovali i količini prikupljenog ambalažnog otpada. Najbolji mali, srednji i veliki grad dobivaju po 15 tisuća eura koje će iskoristiti za urbano pošumljavanje novim sadnicama drveća.

Iz Ludbrega poručuju kako su im otvorene javne površine vrlo važne, dok je istovremeno većina njih nefunkcionalna i zanemarena pa je njihov potencijal neiskorišten. Ako budu proglašeni najboljim malim gradom, u tom bi malom gradu sadnjom dobivenog drveća upotpunili gradsku zelenu oazu, s posebnim naglaskom na Otok Mladosti i šetnicu uz rijeku Bednju.

“Otok Mladosti predstavlja zelena pluća grada Ludbrega, mjesto za rekreaciju, opuštanje, a ujedno je ishodište mnogih manifestacija, sportskih i rekreativnih događanja, festivala i koncerata. Sadnjom drveća naglasit ćemo značajne prednosti pošumljavanja na području grada Ludbrega kao mjere ublažavanja utjecaja klimatskih promjena”, objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 01:37