OD IZVORA DO MORA

Nakon akcije čišćenja okoliša od ambalažnog otpada, zasjao je i grad Pakrac

Čišćenje našeg grada ne samo da doprinosi estetici i općem dojmu, već ima i dublji utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života, istaknula je gradonačelnica Pakraca

Od izvora do mora - Pakrac

 Privatna Arhiva/

I grad Pakrac je jedan od 30 hrvatskih gradova koji su se pridružili ekološkoj akciji Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Jutarnjeg lista, Konzuma i Udruge gradova. U tom se malom gradu u zapadnom dijelu Slavonije okupilo 136 volontera kako bi počistili ambalažni otpad koji se, zbog neodgovornosti drugih, našao u prirodi. Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, zahvalila im je na angažmanu i podršci, ali i na tome što su tako postali pozitivan primjer ostalima.

“Svi imamo odgovornost prema okolišu u kojem živimo. Stoga mi je izuzetno drago što smo imali ovako veliki odaziv, od volontera iz neprofitnih građanskih organizacija, građana, pa do predstavnika institucija Grada Pakraca. Ujedinjeni možemo postići velike promjene”, poručila je Anamarija Blažević. Nada se da će ova akcija doprinijeti podizanju svijesti i potaknuti građane da se još više i češće angažiraju u očuvanju okoliša.

“Naša okolina nije samo mjesto gdje živimo, već je i naslijeđe koje ostavljamo budućim generacijama. Čišćenje grada ne samo da doprinosi estetici i općem dojmu, već ima i dublji utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života”, dodala je gradonačelnica Pakraca.

image

Od izvora do mora - Pakrac

Privatna Arhiva/

U akciji čišćenja sudjelovala je i Anita Filipović koja smatra da se svi trebamo više angažirati u čišćenju i očuvanju okoliša za buduće generacije.

“Ovo je zaista važna poruka. Svaki put kad vidim otpad na ulici, osjećam se loše. Nadam se da će ova akcija potaknuti ljude da djeluju. Mislim da je važno da se svi osvijestimo o ovom problemu. Svaki doprinos, ma koliko mali, može napraviti razliku", ističe Anita.

Tomislav Novinc, iz Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik, kaže kako se osjeća inspirirano kad vidi koliko ljudi sudjeluje u akciji.

“To me motivira da se još više angažiram u čišćenju okoliša. Ovo je poticajna i osnažujuća akcija. Ovo je samo početak. Nadam se da će ova akcija izazvati veći val promjena i podići svijest o važnosti očuvanja okoliša", govori Tomislav.

image

Od izvora do mora - Pakrac

Privatna Arhiva/

Marijan Malogorski, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti, kaže kako je važan cilj ove akcije čišćenja bio educirati učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti sakupljanja otpada i njegovom gospodarenju.

“Mi stariji, ako se nismo do sada naučili, vjerojatno niti nećemo, stoga je važno da ukazujemo mlađim generacijama na važnost zaštite prirode”, dodaje.

Gradovi koji sudjeluju u projektu Od izvora do mora svoje akcije čišćenja moraju provesti do je sredine lipnja. Oni koji budu proglašeni najboljima dobit će podršku u pošumljavanju urbanih područja, za što su organizatori projekta osigurali ukupno 45 tisuća eura namijenjenih za kupnju sadnica stabala - po 15 tisuća za najbolji mali, srednji i veliki grad.

Kriteriji koji će odlučiti o pobjedniku su količina prikupljenog otpada i broj volontera koji su sudjelovali u akciji. Ako Pakrac bude najbolji mali grad, ozelenit će parkove oko Gradskog groblja Pakrac i Mjesnog groblja Badljevina – Pakrac, a preostale sadnice iskoristit će ih za uljepšavanje dječjeg igrališta u Badljevini i Vukovarske ulice u Prekopakri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:32