POHLEPA NA DJELU

USKOK optužio časnika OS: ‘Vojnici su mu radili radove na kući, varao je na pirotehničkom dodatku...‘

Kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje od travnja 2021. do kolovoza 2023. svojim je potezima oštetio državu za 27.222 eura

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što su istražitelji Odjela kriminalističke Pukovnije vojne policije pod lupu stavili 42-godišnjeg časnika Oružanih snaga te su otkrili da je u tri navrata zlouporabio položaj i ovlasti, slučajem se proljetos pozabavio USKOK koji je nakon provedene istrage ovih dana podignuo optužnicu.

Optužnica osumnjičenog tereti da je od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. u Doljanima kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, s ciljem da se nepripadno okoristi, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama da u izvješća i potpise djelatnika angažiranih na zadaćama i uništavanja ubojnih sredstava upisuju da je i on obavljao te poslove. Tim je potezom ostvarivao pravo na dodatak na plaću iako to što je naložio nije bila istina.

Zatim je, tvrdi USKOK dalje, navedena izvješća i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, pa mu je na temelju toga Ministarstvo obrane Republike Hrvatske neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 eura. I to je iznos za koji je oštećena Republika Hrvatska.

Ali to nije bilo sve. Otkriveno je i da je dotični od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj također nalagao podređenima da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu vojske.

-Oni su, postupajući po okrivljenikovu nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 795 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 10.311,15 eura. Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 eura. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 10.700,68 eura – navodi još USKOK.

Tijekom istrage su tužitelji još uočili i da je 42-godišnjak u istom svojstvu od 4. do 6. kolovoza 2021. u Doljanima i Batinjanima, nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, s još jednim ciljem nepripadnog stjecanja koristi, prodao otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za 1.480,40 eura. Taj novac je pohlepno zadržao za sebe i treći puta oštetio državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 14:01