PODIGNUTA OPTUŽNICA

Informatičar DORH-a pod lupom USKOK-a: ‘Naručio 28 mobitela pa za sebe zadržao njih 15‘

Istraga je pokazala da si je informatičar pribavio 42.350 eura koristi: prisvojio si je mobitele, tablete, novac i računalnu opremu

ilustracija

 Emica Elvedji/Cropix

Službenik osječkog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) našao se pod lupom USKOK-a koji je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv 45-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema optužnici, posrnulom djelatniku tužiteljstva zaduženom za informatičku podršku stavlja se na teret da se od 3. siječnja 2019. do kraja travnja 2023. godine u Osijeku ogriješio o zakon. Točnije zlouporabom položaja i ovlasti se nepripadno okoristio. Kako?

USKOK tvrdi da je prisvojio mobilne uređaje, tablete i novac, kao i različitu informatičku opremu. A koristio je, kažu još, i mobilne i internetske usluge na račun Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

- Tako je okrivljenik nakon isporuke 28 mobilnih uređaja za potrebe ŽDO-a, zadržao za sebe 15 uređaja ukupne vrijednosti od 1.212,24 eura. Također je zamjenicima ŽDO-a neistinito predočavao da im može osigurati kvalitetnije mobilne uređaje ako doplate još iznose od 400 do 700 kuna. Kada mu je nekoliko zamjenika povjerovalo i predalo tražene novčane iznose, isporučio im je već naručene mobilne uređaje, dok je ukupno pribavljeni iznos od 345,08 eura protupravno zadržao za sebe i u tom iznosu oštetio zamjenike - navodi USKOK.

Ali to nije bilo sve. Istraga je pokazala i da je 45-godišnji informatički službenik neovlašteno podnosio zahtjeve, odnosno više njih, za pretplatničke odnose za pružanje mobilnih i internetskih usluga od najmanje 5482 eura i za kupnju šest mobitela i tableta vrijednih 5144 eura. Sve je zahtjeve, kako se pokazalo, vlastoručno potpisivao i ovjeravao službenim pečatom, a usluge je osobno koristio dok je mobitele i tablete zadržao sebi.

Ima još. Okrivljeni je, smatra dalje USKOK; "koristeći povjerenje odgovorne osobe ŽDO-a, predložio kupnju različite informatičke opreme za koju je znao da nije potrebna za obavljanje poslova, nakon čega je po izvršenoj nabavi neovlašteno za sebe zadržao veću količinu te opreme ukupne vrijednosti od 30.155,89 eura".

Kad se sve izvagalo, izračunalo i provjerilo USKOK je zaključio da je okrivljeni na opisani način pribavio sebi 42.350 eura imovinske koristi, a da je, pritom, Županijsko državno odvjetništvo oštetio za ukupno 42.005,62 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 21:49