PROZIRNO BIĆE

Kod Medulina viđena morska osa, druga najopasnija meduza u Jadranskom moru

Ljudi je rijetko susreću jer ima fantastičan vid, pa nas vješto izbjegava

Ilustracija

 Jan Bielecki/Swns/Swns/Profimedia

U medulinskoj luci početkom rujna 2023. uočena je mediteranska morska osa ili tobolčasta meduza (Carybdea marsupialis), jedina kubomeduza prisutna u Mediteranskom moru, piše Gorgonija. Što se tiče opasnosti za ljude, ona je na drugom mjestu u Jadranu, odmah iza morske mjesečine. No, ovu ćemo rijetko susresti, jer ona ima dobar vid, zahvaljujući kojem izbjegava plivače, a mi je teško možemo vidjeti jer je gotovo prozirna.

Ako nas opeče, najbolje je bolno mjesto isprati morskom vodom, bez trljanja. Možemo i octom, ako ga imamo, a potom napraviti topli oblog ili opečeni dio tijela uroniti u vruću vodu. Ako imamo teže simptome, treba odmah potražiti liječničku pomoć. Ti simptomi su grčevi, povraćanje i malaksalost.

Kubomeduze (Cubozoa) su razred unutar koljena žarnjaka u kojem su još koralji (Anthozoa), režnjaci (Scyphozoa) i obrubnjaci (Hydrozoa). Kubomeduze žive uglavnom u tropskim morima, a neke vrste kao što je Chironex fleckeri (Australian box jelly) imaju izuzetno jak otrov i svrstavaju se među najotrovnije životinje na Zemlji. Zanimljive su zbog svojih jedinstvenih karakteristika kao što su složene oči, snažan otrov, te izražene plivajuće i orijentacijske sposobnosti.

Carybdea marsupialis (hrvatski nazivi: mediteranska morska osa ili tobolčasta meduza) je otrovna vrsta iz male porodice Carybdeidae i jedina je kubomeduza prisutna na Mediteranu.

C. marsupialis je prozirna meduza četvrtastog klobuka s kvadratnim horizontalnim presjekom čija je stranica oko 3 centimetra. Na donjim uglovima zvona nalaze se mišićni jastučići – pedaliji, s kojih se spušta po jedna izdužena lovka – tentakul dužine do 30 centimetara. Zvono ima više malih bijelih ili žućkastih bradavica sa žarnim stanicama – nematocistama, a na donjoj trećini zvona između pedalija nalaze se četiri ropalija (osjetilne strukture za opažanje svjetla i gravitacije). Svaki ropalij sadrži po šest očiju i po jedan statolit (kristalni kamenčić za ravnotežu građen od kalcijevog sulfata).

C. marsupialis je uglavnom ograničena na Sredozemno more i ujedno je jedina kubomeduza koja živi na Mediteranu. U Jadranskom moru prvi put je zabilježena 1986. godine. Obitava u priobalnim vodama s pjeskovitim dnom i livadama posidonije (Posidonia oceanica), često u lukama i marinama.

Pliva brzim kontrakcijama zvona brzinom do šest metara u minuti. Ima relativno sofisticirane oči s lećama, mrežnicom i rožnicom. Zahvaljujući njima uspješno detektira i izbjegava prepreke pa i ljude. Često se javlja u malim skupinama. Razdvojenih je spolova, a spolno razmnožavanje odvija se izbacivanjem gameta u otvorenu vodu. Nakon oplodnje nastaje ličinka koja se kasnije razvija u kubopolip s nekoliko ticala. Može se i nespolno razmnožavati pupanjem polipa. Polipi ne prolaze proces strobilacije (transverzalne segmentacije tijela), već se metamorfoziraju u pojedinačnu meduzu.

C. marsupialis je grabežljivac i hrani se beskralježnjacima, najčešće planktonskim račićima, a ponekad svojim otrovnim lovkama „upeca“ i manje ribe. Ona je pak hrana morskim kornjačama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 03:01