OTKRIĆE

U Jadranskom moru snimljena nova riba, inače živi u tropskim morima i ne zna se kako je došla do nas

Teu Maksimoviću ovo nije prvi put da je vidio nove stanare našeg mora, tako da je znao što napraviti
 Teo Maksimović

Većini nas srijeda je bila običan dan, no podvodnom ribolovcu Teu Maksimoviću nije. Dok je ronio između Ploča i mjesta Gradac na Makarskoj rivijeri, vidio je malenu ribu koja mu je na prvi pogled bila neobična. Nije mu ovo prvi put da otkrije novu vrstu u našem moru, pa je znao što treba napraviti: poslušati je što bolje snimiti, kako bi je kasnije mogao identificirati. On je, naime, prvi u našem dijelu Jadrana vidio dvije vrste: žutonogog raka (u jesen 2013. godine) i faraonskog šaraga (kolovoz 2022. godine). Potonjeg je vidio nedaleko od mjesta na kojem je u srijedu uočio nove stanare Jadrana.

- Bio sam uzbuđen kad sam je vidio, ali najviše zbog toga jesam li je dobro snimio ili ne, jer bez toga ništa. U trenutku snimanja bilo je nešto valova, pa je snimanje u uskom procjepu u kraju bilo poprilično zahtjevno, ali na kraju ispalo je ok, da se bar u par sekundi videa vidi riba s boka. Nije mi ovo prvi nalaz nove vrste u Jadranu pa sam i donekle znao već što treba učiniti - rekao je Teo za Jutarnji list.

S kolegama stručnjacima je utvrdio kako je dobro vidio - zaista se radi o ribi koja ne živi u Sredozemnom moru. Nisu mogli utvrditi točnu vrstu, jer bi za to trebalo imati ribu kako bi je se pregledalo, no sigurno je kako se radi o nekome od pripadnika roda Heniochus. Riječ je o malenom plivaču koji inače živi u toplijim morima. Kako je došla do nas, ne zna se, ali je pretpostavka da je možda stigla u balastnim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 07:27