SELICA

Rusi svračak zanimljiv je mali stvor: Vrhunski je lovac, a višak hrane ostavlja na - šiljastim predmetima

Neprobavljene dijelove plijena izbacuju na usta u obliku gvalica uglavnom kuglastog oblika

Rusi svračak

 Stefan Rotter/imago Stock&people/profimedia

Rusi svračak (Lanius collurio) jedna je od mnogobrojnih ptica selica koje obitavaju u Hrvatskoj tijekom toplijeg dijela godine . odnosi se to uglavnom na vrijeme od svibnja do rujna. Lako prepoznatljiv mužjak ima upečatljiv izgled, svijetlo-ružičasti trbuh, kestenjasta leđa, bijeli obraz uz karakterističnu i jako uočljivu veliku crnu očnu prugu. Ženka i mlade ptice su malo manje uočljivi, boja njihovog perja je manjih kontrasta nego kod mužjaka. Očna pruga je manja i smeđa, a leđa su više crvenkasto-smeđa. Po tijelu imaju diskretne poprečne šare, pišu iz Javne ustanove Priroda.

Uglavnom ih se može vidjeti na otvorenim površinama gdje svoj plijen (većinom beskralješnjaci, leteći kukci, ponekad i manje ptice, manji sisavci, gušteri) vreba s dobro istaknutih pozicija s kojih ima kvalitetan pregled područja.

Dobar je u hvatanju, što znači da ima jake noge i pandže i usmrćivanju svog plijena. U potonjem mu pomaže jak, kukast i pomalo zašiljen kljun. Svračak je često efikasniji lovac nego što mu u tom trenutku treba za prehranu. U takvim prilikama plijen pohranjuje na oštre predmete kao što su, primjerice, bodljikava žica, oštri vršci biljaka, trnje i slično.

Neprobavljene dijelove plijena izbacuju na usta u obliku gvalica uglavnom kuglastog oblika.

image

VauMijau Banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:54