PODCIJENJENE

Ribe uopće nisu neinteligentne: Uče, pamte, orijentiraju se u prostoru, a neke čak i koriste alate

One formiraju stabilne skupine, pamte i prepoznaju članove svojih jata

Ilustracija

 Ivana Grgic/Cropix

Inteligencija riba dugo je bila podcijenjena, no istraživanja posljednjih godina pokazala su da ribe posjeduju iznenađujuće složene kognitivne sposobnosti. One imaju sposobnost učenja, memorije, navigacije, pa čak i korištenja alata, objavili su iz pulskog akvarija.

- Naši akvaristi primijetili su da određene morske vrste, poput kirnji, kostoroga, riba kirurga te slatkovodnih pacu pirana, pokazuju ponašanja koja ih izdvajaju od ostalih. Te ribe prate svaki pokret svojih timaritelja, pažljivo promatraju što rade i točno znaju kada je vrijeme hranjenja. Neke su čak naučile jesti iz ruke, ako ne dobiju hranu, znaju uzvratiti pljucanjem - pojasnili su.

Istraživanja su otkrila da ribe koriste različite oblike komunikacije, uključujući vizualne signale, zvukove i elektromagnetske impulse. Njihova sposobnost navigacije je izuzetno napredna - tijekom migracija, poput onih kod lososa, ribe koriste sunčevu svjetlost, Zemljino magnetno polje i kemijske tragove kako bi se vratile na mjesta gdje su se izvalile. Ribe formiraju stabilne skupine, pamte i prepoznaju članove svojih jata, a plivanje s poznatim jedinkama poboljšava njihovu sposobnost izbjegavanja predatora u usporedbi s grupama sastavljenim od nepoznatih riba.

Kod nekih vrsta usnača (Labridae) zabilježena je upotreba alata: ove ribe koriste kamenje za razbijanje hrane poput ježinaca i školjkaša kako bi došle do mekih dijelova. Slična upotreba alata viđa se kod riba strijelaca (Toxotes jaculatrix), koje izbacuju mlaz vode iz usta kako bi uhvatile kukce iznad površine vode. Također, neke vrste slatkovodnih raža iz porodice Potamotrygonidae koriste mlaz vode za izbacivanje hrane iz teško dostupnih mjesta, poput pukotina u kamenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 22:03