RASPOZNAVANJE

Pronašli ste gnijezdo neke zujalice, ali ne znate o kome se radi? Evo kratkog vodiča za raspoznavanje

Poznato je kako neće napasti osim ako su ugrožene one ili njihov dom, pa ako ih ne diramo, neće nam napraviti baš ništa

Ilustracija

 Berislava Picek/Cropix

Često se u raznim grupama na društvenim mrežama mogu naći fotografije raznih malenih tvorbi koje ljudi vide na tavanima, pod nadstrešnicama, uz prizore... Ono što mnoge zanima jest tko je maleni arhitekt i je li za njih na bio koji način opasan. Zbog toga su iz Nacionalnog parka Brijuni napravili kratki informativni vodič o tome kako koje gnijezdo izgleda.

- Ose grade gnijezda ‘u zraku‘, na zemlji ili unutar šupljina. Gradivni dio sliči papiru, a riječ je o materijalu do kojeg dođu tako da stružu drvo koje potom sažvaču. Što se tiče pčela, one imaju tendenciju graditi unutar šupljina - pojašnjavaju.

Medonosne pčele, tako, grade gnijezda unutar šupljih drveća, bumbari vole rupe, solitarne pčele pak vole, primjerice, suhe stabljike. Njihova gnijezda su sagrađena od voska i po tome ih je lako prepoznati. Njega mogu proizvesti samo mlade zujalice.

Većina tih životinjica za ljude nije opasna. Poznato je kako neće napasti osim ako su ugrožene one ili njihov dom, pa ako ih ne diramo, neće nam napraviti baš ništa.

image
Nacionalni park Brijuni
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 01:48