KAO I KOD NAS

Pomor dagnji u Italiji: Jesu li za to krive visoke temperature?

Do toga je došlo nakon morskih toplinskih valova koji su bili dugotrajni

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Nedavni pomor dijela školjki u Malostonskom zaljevu uznemirio je biologe i školjkare. Prvi su odmah postavili pitanje zbog čega je do ove nemile situacije došlo. Spominjalo se svašta: od visokih temperatura mora pa sve do odvoda vode s novog pelješkog mosta. S istim su se problemom mučili uzgajivači u Velebitskom kanalu.

No, pomor se nije dogodio samo kod nas. Tijekom dva dana, 25. i 26. kolovoza, istraživači iz CNR-Irbim iz Ancone su u moru nedaleko od tog grada dokumentirali drastičan pomor dagnji. Do toga je došlo nakon morskih toplinskih valova koji su bili dugotrajni, a temperature mora iznad 30 stupnjeva Celzijusa zabilježile su i mjerne plutače.

Područje Sredozemnog mora zagrijava se brže nego ostatak svijeta, a projekcije pokazuju da će se taj loši trend nastaviti i u budućnosti. I naše se more neminovno mijenja - kako su ekološki uvjeti drugačiji, tako je život za razna stvorenja koja u njemu žive drugačiji. Ne samo da su se u naše more doselile razne životinje kakvih prije nije bilo, a koje inače žive u toplijim morima, nego je činjenica kako zbog klimatskih promjena najviše pate ona bića koja su pričvršćena za dno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:58