DIVNA SNIMKA

Fotozamka snimila košutu i njeno malo kako uživaju u pojilištu na Plitvičkim jezerima

Dva stvorenja nisu ni najmanje svjesna činjenice da ih nešto snima
 NP Plitvička jezera

Nema boljeg načina da se snimi divlje životinje od fotozamki. To su kamere koje se postave na mjesta na kojima se zna da životinje dolaze (recimo, na izvore) i onda ih se snima bez da one to znaju. Na taj način dobije se snimka stvorenja koje se prirodno ponaša, neuznemireno ljudskom prisutnošću.

Takva jedna snimka košute i njenog malog na pojilištu nastala je u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Dva stvorenja nisu ni najmanje svjesna činjenice da ih nešto snima.

Oni kamere koriste od 2011. godine i jako su im važne za istraživanje velikih zvijeri poput vuka, risa i medvjeda, ali i za snimanje drugih divljih stanovnika,

- Početak upotrebe kamera za praćenje životinja počinje još u 19. stoljeću. Adaptirane kamere iz tog doba okidale su se s pomoću žice koju bi zapela životinja ili bi žicu potegnuo čovjek skriven na udaljenosti kako ga životinja ne bi otkrila. Razvijanjem tehnologije došli smo do vrlo učinkovitih i pristupačnih uređaja koji daju odlične rezultate te su postale uobičajen način monitoringa ili praćenja životinja - pojasnili su iz parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:03