ODLIČNA IDEJA

Želite zaviriti u svijet jelena? U Nacionalnom parku Risnjak nude obilaske za ljubitelje tih životinja

Trajanje noćne šetnje je do tri sata, a u grupi je maksimalno osam ljudi

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Jelen je plaha životinja koja se skriva od pogleda ljudi. To se sve mijenja kada nastupa vrhunac aktivnosti – rika. Potkraj kolovoza i početkom rujna budi se u jelenima nagon za razmnožavanje. U sezoni parenja mužjaci približavaju ženkama te dolaze na ‘rikališta‘ na kojima se međusobno bore za pravo na parenje. Mužjaci u predvečerje izlaze na čistine i počinju rikati.

Duboki bas ljubavnog zova uokolo odjekuje često sa svih strana, a mužjaci se međusobno nadjačavaju. Rikanjem se mužjaci i odmjeruju, jer intenzitet glasanja pokazuje snagu i kondiciju. Kada ljubavni zov nije dovoljan, često nastupaju i prave borbe kada dva jelena ukrste rogove.

- Želite li čuti ljubavni zov, kročiti u njihovo stanište? Možete to učiniti uz naše stručno vodstvo - nude iz Nacionalnog parka Risnjak.

Svima koji to žele nude noćne obilaske, koji se događaju između 20 sati i ponoći. Trajanje obilaska je do tri sata, a u grupi je maksimalno osam ljudi. Program traje tijekom rujna i listopada, a cijena mu je 40 eura za jednu osobu, a 27 po osobi ako je dvoje ljudi ili više. Izlet uključuje vodiča i transfer do lokacije posjeta, preporučuje se topla odjeća zbog boravka na otvorenom u noćnim satima, a više informacija može se dobiti na mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:39