OTKRIĆE

Vole li nas psi samo zbog hrane ili nas uistinu obožavaju? Evo što su znanstvenici dokazali

80 pasa bilo je istrenirano da budu potpuno mirni, kako bi neuroznanstvenici mogli skenirati njihove mozgove

Ilustracija

 -/ardea/profimedia

Vole li psi doista svoje vlasnike? Nedavno je s Instagram računa @goldenretrieverdiva_faya podijeljen zanimljiv video, koji se bavio intrigantnim pitanjem: ‘Vole li nas psi zbog nas samih ili samo zbog hrane?‘ Prema najnovijim istraživanjima, evo što je dokazano i u ovom videu preneseno.

Naime, znanstvenici su proučavali moždane aktivnosti pasa, kako bi otkrili postoji li prava ljubav u njihovom mozgu ili je uzbuđenje prema vlasnicima samo zato što smo njihova ‘posuda za hranu‘. 80 pasa bilo je istrenirano da budu potpuno mirni, kako bi neuroznanstvenici mogli skenirati njihove mozgove dok su budni i bez sedacije, te na taj način vidjeti što mozak zapravo radi. Zatim su dobili štapiće za uši za mirisanje, jedan sa znojem stranca i jedan sa znojem svog vlasnika. Tek kada bi pomirisali svog vlasnika, aktivirao bi im se određeni dio mozga, piše Slobodna Dalmacija.

- Ako usporedite taj dio mozga s ljudskim mozgom, to je isti dio koji se aktivira kada očekujemo da smo s nekim koga volimo. Drugo istraživanje pokazalo je da kada vas psi gledaju, oni vas zapravo grle očima, jer se tada u njihovoj krvi aktivno oslobađa oksitocin poznat kao hormon ljubavi. Dakle, oni vas ne gledaju zato što nešto žele (hranu), oni vas samo zaista vole, pojašnjava autor u videu.

Njihova odanost ne temelji se samo na hrani, već na stvarnoj emocionalnoj vezi.

Iako psi sigurno cijene obrok koji im se daje, ljubav prema vlasnicima daleko nadilazi samu hranu i definitivno osjećaju duboku emocionalnu vezu s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 00:48