PREMJEŠTENE

U pulskom akvariju svi posjetitelji mogu vidjeti plemenite periske koje se tamo oporavljaju

Ove jedinke stigle su u njihovo Plemenito utočište, kako ga nazivaju, u studenom prošle godine
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su prošli tjedan premjestili dvije juvenilne plemenite periske u izložbeni prostor, a uskoro će im se pridružiti i treća. S obzirom na to da su, unatoč boravku u bazenu s inficiranim jedinkama, preživjele i dobro napreduju, smatraju da su potencijalno rezistentne na parazita Haplosporidium pinnae, poput periske Morane.

- Ove jedinke stigle su u naše ‘Plemenito utočište‘, kako ga nazivamo, u studenom 2023. godine, u sklopu projekta Očuvanje plemenite periske u Jadranskome moru, a prikupljene su s kolektora u pličini Bekarija, u Poreču - objavili su iz akvarija.

image
Akvarij Pula

Pojasnili su kako je jedna periska, koja je prilikom dolaska bila dugačka 44 milimetra, narasla je na 54. Druga je pri dolasku imala 60 milimetara, ali s odlomljenom ljušturom, koju je u međuvremenu obnovila te sada također mjeri 54. Pokazatelj je to da obje dobro napreduju te da mi se u nekom trenutku, ako sve bude u redu s njihovim razvojem, mogli vratiti u more. No, još uvijek je teško reći kada bi se to moglo dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:02