ZA I PROTIV

Treba li pustiti mačku da spava s nama u krevetu ili ne? Evo što kažu stručnjaci

Vlasnici često kažu kako je divan osjećaj kad se čupavac sklupča pokraj njih i prede
 Doris Assenheimer/alamy/alamy/profimedia

Mnogi vlasnici mačaka ne mogu zamisliti da njihova mačka spava negdje drugo nego u ljudskom krevetu. Ima ona na raspolaganju, obično, pokoji svoj krevetić ili deku, ali svejedno su veoma sretni kad mačka dođe tik do njih, sklupča se i provede dio noći uz njih. Još ako prede, reći će mnogi, sreći nema kraja.

Stručnjaci kažu kako je to sjajno zbog emocionalne veze ljudi i mačaka. Ne zna se kako se one osjećaju kad spavaju uz svoje ljude, ali se može pretpostaviti da blizinu čovjeka i mjesto u krevetu smatraju nekim sigurnim prostorom i da se tamo osjećaju veoma ugodno. Ljudima je, pak, blizina ovih čupavaca dobra za zdravlje jer smanjuje stres i općenito usrećuje.

No, stručnjaci navode i koje su loše strane ovakvih aranžmana. S jedne strane, pošto su mačke noćna stvorenja, sigurno je da će se u nekom trenutku probuditi, a s tim vjerojatno probuditi nas. Uz to, postoji mala mogućnost da nas ogrebu dok spavamo, a ne valja zaboraviti ni higijenu. Doduše, mačke su iznimno čiste životinje, no postoji mogućnost da nam u krevet donesu kakvu bakteriju koju su ‘pokupile‘, posebno ako mogu izlaziti iz kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 08:05