Podržimo održivo: Na pragu smo nove industrijske, ali i društvene evolucije

 promo

Zelena tranzicija proces je kojim se uništavaju stare strukture te podrazumijeva sustavnu promjenu i holistički pristup. Poruke su to jednog od prominentnijih govornika ovogodišnjeg izdanja konferencije HGK Podržimo održivo, bivšeg finskog premijera i jednog od najutjecajnijih finskih lidera u modernoj povijesti.

Kada je Esko Aho preuzeo svoju poziciju, susreo se s izazovima koji ni nama danas nisu nepoznanica, kao što su poteškoće s udjelom industrijske proizvodnje i radnom snagom. Proces ekonomske transformacije veže i uz strpljenje i uz bolne promjene jer se ipak radi o korjenitoj promjeni paradigme.

image
promo

„U današnjem svijetu održivost ima tri glavne dimenzije: fiskalnu i financijsku, okolišnu i demografsku. Sve predstavljaju veliki izazov za gospodarstvo i društvo i sve su usko povezane. Snažno vjerujem da tehnološka revolucija pruža alat za savladavanje današnjih izazova. Kako bi se maksimalno iskoristile prednosti znanosti i tehnologije, moramo hitno i istovremeno provesti radikalne strukturne reforme u institucijama javnog sektora i u privatnom sektoru,“ poručio je Aho.

„S pravom možemo reći da živimo u vremenu koje nas potiče na promjene. Na pragu smo nove industrijske revolucije, ali i društvene evolucije koja će izmijeniti naš odnos prema novostvorenim vrijednostima, raspoloživim resursima, ali i odnosima u društvu. Tome je posvećena ovogodišnja konferencija, transformaciji na djelu. Procesu kojeg smo započeli i čiji su prvi koraci savladani, a izvjesne dvojbe i otvorena pitanja, odgovorena,“ poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na petom, jubilarnom izdanju konferencije te istaknuo da sve to potvrđuju tržišni trendovi.

image
promo

Proizvodi povezani s održivim praksama bilježe značajno brži rast prodaje u posljednjih nekoliko godina u usporedbi s konvencionalnim proizvodima. Tvrtke su potaknute da usvajaju održive prakse, ne samo zbog poboljšanja svog imidža, već i zbog prilagodbe realnim potrebama tržišta. Tvrtke koje prepoznaju dugoročne koristi održivosti – poput veće otpornosti na tržišne šokove i privlačenja ekološki osviještenih potrošača – bit će one koje će predvoditi ovu tranziciju. Autentičnost, transparentnost i stvarna posvećenost ključni su za uspjeh.

Ioannis Ioannou, svjetski priznat stručnjak za održivo vodstvo, korporativnu odgovornost i integraciju ESG-a, s bogatim iskustvom i znanjem iz akademskog i poslovnog svijeta, proveo je istraživanje o integraciji ESG-a i njegovom utjecaju na financijska tržišta, koje je postalo ključni resurs za mnoge organizacije koje žele razviti održive poslovne modele. S koautorima je potvrdio da tvrtke s boljim performansama po pitanju održivosti imaju i značajno manje ograničenja po pitanja kapitala.

„Održivost predstavlja disrupciju tradicionalnog poslovanja i traži od tvrtki da se prilagode, drugačije postaju zastarjele. Kako bi se kretale ovim putem, poduzeća moraju prigrliti održivost kao temeljni princip funkcioniranja, moraju uzeti u obzir dvostruki izazov financijskih i društvenih ciljeva te moraju upravljati tom ravnotežom kroz kompromise,“ rekao je Ioannou.

Dekarbonizacija i razlika Europe i SAD-a

Monica Araya, stručnjakinja s više od 25 godina iskustva u održivosti i klimatskim akcijama, istaknula je da su net-zero planovi ključni za smanjenje ugljičnih emisija. „Puno ih je zemalja najavilo. Sada je vrijeme da ispune obećanja. Poslovni sektor igra ključnu ulogu ako bude zagovarao konkretne i pametne aktivnosti,“ rekla je Araya te istaknula da je ključno podupirati ulaganja i inovacije od koristi za društvo i lokalno gospodarstvo.

Ističe da tržišta u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi rastu i usvajaju nove politike Net Zero. Ovo predstavlja novu priliku dok istovremeno raste konkurencija između Kine i Sjedinjenih Američkih Država za osvajanje tržišta čiste tehnologije.

Izvršni direktor ESG Fintech savjetodavne tvrtke Kanata Advisors sa sjedištem u Torontu Nawar Alsaadi smatra da između SAD-a i Europe postoji ključna razlika kada govorimo o investicijama i ESG čimbenicima. U Americi još uvijek više dominira percepcija ESG-a kao rizika, dok je Europa uspješnija u promjeni paradigme. ESG čimbenici su prilika za Europu.

U svom je predavanju naglasio osam ključnih poluga koje doprinose učinkovitoj dekarbonizaciji poduzeća koje mogu primjenjivati održivi investitori, regulatori i stručnjaci za korporativnu održivost kako bi maksimalno povećali učinkovitost svojih dekarbonizacijskih ulaganja i inicijativa.

Digitalne tehnologije kao alat zelene tranzicije

„Nalazimo se usred četvrte industrijske revolucije, ili Industrije 4.0, koja je obilježena brzim napretkom u tehnologijama. Hrabro koračamo prema petoj industrijskoj revoluciji. Ova revolucija ne donosi samo tehnološke promjene, već mijenja način na koji radimo, poslujemo i organiziramo društvo, baš kao što su prethodne industrijske revolucije transformirale društvene i ekonomske strukture,“ ističe predsjednik HGK.

S time se slaže i Aho, koji smatra da digitalni razvoj nije u tolikoj mjeri pitanje ulaganja, koliko naših mogućnosti integracije tehnologija u našu svakodnevnicu. Da su digitalne tehnologije jedan od alata zelene tranzicije potvrdio je i Alsaadi. Iz perspektive investicijskih strategija i ESG ciljeva, smatra da je izazov svakako kvaliteta takvih podataka, kao i procjena te kvantifikacija. Vjeruje da će u tome ključnu ulogu imati razvoj odgovarajućih softverskih alata.

image
promo

Nove perspektive i regulative za održivu Europu

„Nakon što je u naše zakonodavstvo prenesena CSRD Direktiva, sada nam preostaje najzahtjevniji dio, priprema naših poduzetnika za uspješnu implementaciju i ispunjavanje obveza vezanih za izvještavanje o održivosti. Pritom je važno osvijestiti kako izvještavanje nije samo sebi svrha već ga treba iskoristiti kao osnovu za što bolji dijalog sa svim dionicima, uključujući i financijski sektor, ali i za povećanje povjerenja kako ulagača, tako i potrošača,“ poručila je ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić na panelu u sklopu konferencije.

Sladjana Ćosić, voditeljica ureda Grupe EIB u Hrvatskoj, istaknula je da Grupa EIB-a nastavlja podupirati održivi razvoj i zelenu tranziciju u Hrvatskoj. „Samo smo prošle godine investirali 464 milijuna eura u projekte diljem Hrvatske, a ove su investicije mobilizirale dodatnih 1,15 milijardi eura ulaganja. Ove ćemo godine investirati još više. Već je realiziran zajam od 400 milijuna eura za obnovu i modernizaciju željezničke mreže i prijelaz na niskougljični prijevoz. Također investirali smo 207 milijuna eura u projekte zelene i digitalne tranzicije Grada Zagreba, a nastavit ćemo s investicijama u gospodarski rast i održivi razvoj Hrvatske. Plan nam je ostati partner za ubrzanje gospodarskog rasta na kojeg i javni i privatni sektor u Hrvatskoj može uvijek računati,“ rekla je Ćosić.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković istaknula je da najčešće održivost komentiramo u kontekstu zelenih ciljeva, ali kada govorimo o održivosti trebamo razmišljati što to znači i u kontekstu gospodarskog napretka i socijalne pravednosti. „O zelenoj tranziciji treba govoriti na razumljiv način, to nije apstraktni konstrukt, već nešto što treba biti svima razumljivo. Vlada putem ovog Ministarstva uspostavlja i nove instrumente koji se ne financiraju uplatama zemalja članica, već trgovanjem emisijskim jedinicama,“ poručila je ministrica te istaknula da će razvijati nove financijske instrumente koji mogu pomoći perspektivnim gospodarstvenicima da postignu određene ciljeve, da primjene nove tehnologije, da testiraju svoje inovacije.

Sudionici su imali priliku čuti primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija, kao i lidere u održivosti – kroz raznolike formate dijaloga, panela i diskusija te kroz stručno vodstvo moderatora i stručnjaka za održiva ulaganja Sasje Beslika. Uz globalni karakter konferencije i konkretne primjere uspješne tranzicije, tijekom dva dana i na dvije pozornice predstavljeni su primjeri održivih tvrtki i projekata, a događanje je uključivalo i izložbeni dio na kojem su svoje projekte predstavili Erste banka, Ericsson Nikola Tesla i HGK, koji je predstavio svoju Burzu otpada.

Konferenciju su podržali Visa kao platinasti partner, Erste kao zlatni partner, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao srebrni, INA i NEXE kao brončani partner te Europska investicijska banka, Europska komisija i Ministarstvo financija Republike Hrvatske kao institucionalni partneri. Prijatelji i izlagači konferencije su Badel 1862, Coca Cola Hrvatska, Croatia Airlines, E.ON Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, Hauska&Partneri, Prostoria i Zagrebački holding.

Domaći održivi predvodnici

Hrvatska gospodarska komora je ove godine po drugi put dodijelila nagrade za izvanredna postignuća u ESG praksama u Hrvatskoj na konferenciji Podržimo održivo. Na konferenciji su dodijeljene nagrade poduzećima koja su postigla najbolje ESG rezultate u šest kategorija - mala, srednja, velika, javna, financijske institucije te nagradu za primjer održivog poslovnog modela. U kategoriji ESG rating HGK za najbolju održivu malu tvrtku dobitnik je Premifab. Bave se gospodarenjem i obradom opasnog otpada kao osnovnom djelatnošću, a vraćaju čak 95% otpada natrag u proizvodnju. Siemens Energy je dobitnik u kategoriji najbolje održive srednje tvrtke. Svakodnevno rade na energetski učinkovitim i tehnološki naprednim rješenjima kako bi tijekom energetske tranzicije postavili temelje za sigurnu, održivu i cjenovno pristupačnu energiju.ESG rating HGK za najbolju veliku održivu tvrtku otišao je u ruke tvrtke Muraplast. Već drugi put zaredom pobjednik u kategoriji velikih poduzeća, u ovom poduzeću recikliraju 96% otpada, 100% otpadnih voda pročišćavaju, koriste 87% energije iz obnovljivih izvora. U kategoriji najbolje održive javne tvrtke dobitnik su Hrvatske ceste. U svom poslovanju primjenjuju mjere i načela zaštite okoliša kako bi smanjili negativne utjecaje razvoja infrastrukture. Erste banka dobitnik je nagrade ESG rating HGK u kategorije najbolje održive financijske institucije. Do sada je razvila čak 13 zelenih financijskih proizvoda, čime pomaže klijentima u ostvarivanju okolišnih i održivih poslovnih ciljeva. U kategoriji ESG ratinga HGK za najbolji primjer održivog poslovnog modela nagradu je dobila tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori. Poduzeće kontinuirano unapređuje svoje proizvode, ulaže u digitalizaciju poslovanja, modernizaciju proizvodne opreme te edukaciju i motivaciju svojih zaposlenika.

image
promo
image
promo

Autor fizičke nagrade je akademski umjetnik Silvio Vujičić. Prošle godine fizička nagrada nastala je recikliranjem aluminijskih odbačenih predmeta, dok je ove godine odabran reciklirani tekstil u suradnji s Regeneracijom iz Zaboka. Svaka nagrada sadrži neku materiju izdvojenu iz tog proizvodnog sistema, kojoj je dan novi identitet i funkcija unutar slojeva stakla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:05