BANKROTI SLAVNIH: LARRY KING

Živio je iznad svojih mogućnosti dok nije dotaknuo samo dno

Larry King, slavni CNN-ov voditelj, do sada je u svojoj karijeri intervjuirao više od trideset tisuća ljudi, a neki tvrde da je brojka već blizu pedeset tisuća. Iako se ne zna koja znamenka stoji u njegovu ugovoru, procjenjuje se da King godišnje zarađuje 15 milijuna dolara, ako je New York Times svojedobno točno objavio da je King zadnje produljenje ugovora sa CNN-om potpisao na godišnju plaću od sedam milijuna, s klauzulom da mu ta plaća svake godine raste za jedan milijun.

Njegovo vrijeme je skupo

U svakom slučaju, kolika god bila njegova plaća, King je redoviti “gost” Forbesove liste najbogatijih celebrityja, jer pored voditeljske plaće dodatno zarađuje i na brojnim predavanjima što ih održava s vremena na vrijeme. Larryja Kinga kao gosta predavača može dovesti svatko tko mu je spreman platiti između 15 i 30 tisuća dolara, ovisno o temi predavanja i njegovu trajanju. Ne treba zaboraviti ni da se Kingov bankovni račun dobro puni i od prodaje kojekakvih suvenira s logom njegova showa “Larry King Live”, a napisao je i dvije knjige koje je također dobro unovčio. Nedavno je objavio da se najesen povlači iz svog showa, ali ako se za nekog može reći da se ne mora brinuti kako će živjeti u mirovini, onda je to Larry King.

Međutim, nije mu oduvijek išlo tako dobro. Za početak, rođen je u siromašnoj obitelji u New Yorku, kojoj je još više krenulo nizbrdo kada je Kingov otac umro od srčanog udara. Njegova majka završila je na socijalnoj pomoći i neko vrijeme je na taj način preživljavala s dvojicom sinova. Larry, koji se tada zvao Lawrence Zeiger, nije se dugo oporavio od očeve smrti, tako da ga ni školovanje više nije zanimalo pa se nakon srednje škole zaposlio.

Počeo je kao DJ

Oduvijek je maštao o poslu na radiju, a kada je slučajno upoznao jednog radijskog voditelja sa CBS-a, ovaj mu je preporučio da ode u Miami, gdje je u to vrijeme, pedesetih godina, radijska scena bila jako živa. King je skupio novac, kupio autobusnu kartu i zaputio se na Floridu. Motao se oko studija i jednog dana je vlasnik jedne male radiopostaje dao Kingu posao čistača i “Katice za sve”. King je jednom izjavio kako još misli da je tom čovjeku zapravo išao na živce jer je stalno visio oko njegova studija i kako ga se nije mogao riješiti, dao mu je kakav-takav poslić, tek toliko da ga pusti na miru. King, naravno, nije mirovao i učio je posao od ostalih zaposlenika, a kada je jedan dao otkaz, vlasnik studija mu je konačno dao šansu da se okuša u eteru. No, prvo je od njega tražio da smisli neko ime jer je pravo Kingovo ime bilo preteško da se zapamti. Skratio je stoga svoje ime Lawrence u Larry i dodao King nekoliko minuta prije nego što se prvi put javio uživo. Riječ “king” vidio je u nekoj reklami u novinama za nekakvo alkoholno piće i to mu se svidjelo.

Počeo je kao DJ, a s vremenom je dobio i svoju emisiju koju je koncipirao tako da se javljao iz restorana Pumpernik u Miamiju, gdje je radio intervjue. Caka je bila u tome da je King intervjuirao bilo koga tko se u tom trenutku nalazio u restoranu, a prvi gost mu je bio konobar. Samo dva dana kasnije u restoran je došao Bobby Darin, poznati pjevač, i to je bio prvi Kingov celebrity s kojim je napravio intervju. Taj ga je intervju proslavio i bio je prava zvijezda Floride, pa je uskoro dobio i emisiju na lokalnoj TV postaji.

Došao do Sinatre

Tada je Kingu konačno krenulo nabolje. Emisije na televiziji bile su mu sve bolje i bolje, a osim vlastitih emisija komentirao je i utakmice Miami Dolphinsa, vrlo popularnog nogometnog kluba. Ključni se trenutak dogodio kada mu je jedan prijatelj “sredio” intervju s Frankom Sinatrom, kojeg se u to vrijeme vrlo teško moglo nagovoriti na razgovor s novinarima. King je postao nacionalna zvijezda, jer ni puno poznatiji i utjecajniji novinari i voditelji mjesecima nisu mogli od Sinatre dobiti ni riječ komentara, a odnekud se pojavio neki “lokalac” koji je velikog Franka čak uspio dovesti u studio.

Kingov ugovor s njegovom tadašnjom TV kućom je znatno “podebljan”, a King, do tada nenaviknut na slavu, nije se mogao nositi s novcem i pažnjom koju je odjednom dobio. Trošio je više nego ikad, ali i puno više nego što je zarađivao. Do tada se oženio već četiri puta i dobio dvoje djece, te još jednog sina kojeg je prvi put vidio trideset godina kasnije. Nakon povećanja plaće i zvjezdanog statusa King više nije više mogao kontrolirati na što troši novac.

Skupo platio bahatost

Noćni izlasci, skupa putovanja, odjeća, automobili, darovi ženama i opremanje kuće bile su stavke na koje je King bez ikakvog razmišljanja trošio na tisuće dolara. Potpisivao je čekove kao da potpisuje prazne papire, a računi su se samo gomilali. Priznao je jednom da se nerijetko tada u bankama izvlačio na svoje ime. Pomalo bahato je govorio da je on Larry King i da nema toga što on ne može platiti. S obzirom na to da je ustinu bio zvijezda, banke su mu bile blagonaklone, ali nakon nekog vremena se pokazalo da su trebale biti manje impresionirane njegovim imenom, jer bi mu tako napravile uslugu. Račun po račun, Kingov dug je narastao do nečuvenih 352 tisuće dolara, što je početkom sedamdesetih bio ogroman novac. Uoči Božića 1971. Larry King je uhićen s optužbom da je izdavao čekove bez pokrića, a bivši poslovni partner Louis Wolfson ga je tužio da mu je ukrao pet tisuća dolara.

King je, naime, mjesecima plaćao čekovima koje banke nisu imale od čega isplatiti, jer su mu računi bili suhi poput Sahare. U to je vrijeme King pio najskuplje šampanjce, nosio najnovije kolekcije, a izlasci s društvom bili su dostojni zabava Luja XIV. Nakon tri mjeseca oslobođen je optužbi, i to zbog greške u proceduri.

No, ta mu je priča skoro uništila karijeru i život. Naročito mu je pak život zagorčao Louis Wolfson. Wolfson je, naime, bio mešetar na Wall Streetu, stalno upetljan u korupcijske skandale, a King je kasnije priznao da je prevario starog prijatelja. Na kraju je Wolfson bio taj koji je završio u zatvoru zbog davanja mita. Ali, prije nego što je otišao u zatvor Kingu je smjestio otkaz na televiziji napisavši pismo njegovim šefovima u kojem je Kinga opisao kao “prijetnju društvu i državnog neprijatelja” te im sugerirao da plate Kingu liječenje u psihijatrijskoj ustanovi jer će u suprotnom učiniti puno zla ljudima oko sebe. Larry King je ostao bez angažmana na televiziji i otkazana mu je suradnja u Miami Heraldu i Miami Newsu, za koje je pisao kolumne.

Glasnogovornik hipodroma

Četiri godine doslovce je životario i radio svakave poslove samo da bi preživio. Preselio se u Louisianu, gdje je radio kao glasnogovornik za jedan hipodrom, gdje su se svakog vikenda održavale konjske utrke. Na istom je hipodromu povremeno komentirao utrke i do 1975. živio povučeno, daleko od televizijskog svijeta. Konstantno je pokušavao vratiti dugove koje je napravio. No, s mnogo manjom plaćom od one koju je imao prije otkaza i skandala početkom sedamdesetih teško je uspijevao vratiti 352 tisuće dolara. Povremeno je i u Louisiani imao “ekstravagantne financijske izlete” koji su probleme samo produbljivali.

Ipak na vrhu

Na TV postaji u Miamiju na kojoj je radio i stekao slavu stvari su se nakon četiri godine promijenile i novi šef je imao dosta simpatija za Kinga pa ga je pozvao natrag. On priliku nije propustio, a na televiziji su ga dočekali raširenih ruku i ponovno mu dali sve emisije koje je vodio prije otkaza. Čak su mu i u novinama vratili kolumne. Međutim, King se nikako nije mogao odreći beskonačnog trošenja novca kojeg nije imao, a bankama je već dozlogrdilo financiranje njegova stila života koje je bilo daleko iznad njegovih mogućnosti. 1978. proglasio je bankrot.

Uzeo je financijskog savjetnika koji mu je dopuštao da troši samo ono što je zarađivao. No, i sudbina ga je “pomilovala” pa je dobio noćni show “Larry King Live”, koji se paralelno prikazivao i na CNN-u, na koji je prešao za stalno. Tako je u raljama bankrota rođena najveća TV zvijezda u Americi u posljednjih 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:17