LAVEŽ KASAN

NEVJERICA U DUBROVNIKU Propala gradnja azila za pse, na njihovom će se zbrinjavanju obogatiti privatnica iz 200 km udaljenog Splita

 Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik

Grad Dubrovnik odlučio je nakon punih 12 godina napokon riješiti problem napuštenih pasa. No, neće sagraditi azil, što se dugo najavljuje, već će sklopiti ugovor na godinu dana s veterinarskom stanicom iz 200 kilometara udaljenog Splita. Istovremeno, problem ilegalnog azila na brdu Žarkovica, u Dubrovniku, i dalje postoji: na brdu trenutačno laje čak 351 pas. Azil više ne smije raditi - pse moraju predati skloništu iz Splita, koji će Gradu uredno ispostaviti fakturu za pse koje su pronašli. Iako psi nisu pronađeni na ulici, nego cijepljeni, čipirani, kastrirani i uhranjeni u ilegalnom azilu, to neće utjecati na račun koji će splitski azil ispostaviti Gradu Dubrovniku.

Objava je u gradu pod Srđem izazvala nevjericu: aktivisti za spas životinja kažu kako isprva nisu mogli vjerovati da će se plaćati azilu iz drugoga grada, umjesto da se taj novac uloži u konačnu legalizaciju azila na Žarkovici.

To je samo dio priče o napuštenim psima koja u Dubrovniku traje već godinama. Ilegalni azil osnovalo je društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, no nikad nisu dobili potrebne dozvole za rad: prostor na Žarkovici nije adekvatan, jer nema struju i vodu i nije betoniran. Kada su počeli raditi, kažu sestre Anica i Sandra Sambrailo, tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica s njima je dogovorila da se privremeno smjeste na brdu, dok se azil sagradi. Nabrzinu je napravljen projekt i planiralo se azil sagraditi na zemljištu preko puta ovoga gdje su psi sada smješteni. No, onda je sve stalo. Grad je godinama tom ilegalnom azilu donirao određena sredstva za hranu i veterinarske usluge, na taj način ispunjavajući zakonsku obvezu da ima azil, žmireći pritom da je riječ o ilegalnom azilu za koji su oni odgovorni. Sestre Sambrailo kažu - smještaj pasa nije bio njihov posao, nisu to željele raditi, ali su zbog Šuičina obećanja pristale privremeno se baviti tim poslom. I tako je privremeni posao postao dugotrajan.

- A sad su odlučili sklopiti ugovor s azilom iz druge županije. Oni će dolaziti po naše pse: koji su cijepljeni, čipirani i kastrirani. Odvozit će ih u svoj azil, a mi po odluci veterinarske inspekcije pse moramo predati. Lijep je to novac: od Grada će za psa dobivati 2500 kuna. Računajte: dođu kod nas po 10 pasa, odvezu ih i za to dobiju 25 tisuća kuna. A mi ih nađemo na cesti, liječimo, cijepimo... Ogorčene smo ovom odlukom i borit ćemo se protiv nje - kažu sestre Sambrailo.

U gradu pak u svojoj odluci ne vide ništa sporno: raspisan je javni natječaj i sklopljen ugovor s Animalis Centrumom, čija je vlasnica veterinarka Zdenka Filipović iz Splita. Njezinom će se azilu, potvrđuju, plaćati 2500 kuna po psu.

- Sklopljen je ugovor na godinu dana. Oni će hvatati i zbrinjavati pse, održavati čistoću, smanjivati nelagodu građana te sprečavati ugrize pasa - ističe Doris Alavija iz odnosa s javnošću Grada Dubrovnika, ne pojašnjavajući na koji će način točno tvrtka doktorice Filipović "smanjivati nelagodu građana", kao ni kako će "sprečavati ugrize pasa" s obzirom na to da su od Dubrovnika udaljeni 200 kilometara.

U Gradu nadalje tvrde da azil na Žarkovici pomažu plaćanjem hrane za pse, kao što financiraju sezonske radnike te veterinare. Tvrde i da se i dalje radi na projektu gradnje azila, ali ne znaju kada će on biti otvoren ni koliki će biti smještajni kapacitet.

Naobičan odnos Vlahušića s azilom

Aktualni gradonačelnik Andro Vlahušić ima neobičan odnos s azilom na Žarkovici. Još 2009. godine najavio je da će psi iz azila na Žarkovici, gdje ih je tada bilo 270, biti eutanazirani. Na noge se podigla cijela javnost, a tadašnja premijerka Jadranka Kosor obećala je pomoći psima. U borbu protiv gradonačelnikove odluke tada su se uključili brojni ljubitelji životinja diljem zemlje, pa je eutanazija ipak spriječena.

Podijeljena mišljenja o doktorici Filipović

Doktorica Zdenka Filipović u Splitu je poznata, no mišljenje javnosti o njoj je podijeljeno. Dok jedni hvale činjenicu da je otvorila no kill azil, drugi se tuže na njen neprofesionalan rad. Mediji su svojevremeno prenosili priče o štencima koji su udomljeni iz azila, a uginuli su od parvoviroze i drugih bolesti, kojima su se zarazili u azilu. Doktorica Filipović je neko vrijeme na splitskom Duilovu imala sklonište, no ono je zatvoreno zbog nepravilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:30