BORBA ZA ŽIVOT

FOTO: MOŽETE LI ODOLJETI NJEZINIM OČIMA? Ovo maleno stvorenje pronađeno u Lici morat će ubiti ako ga uskoro netko ne udomi...

Ima slomljenu kralježnicu i zdjelicu, nikad više neće moći hodati, ne može normalno otići na WC, ali njena volja za životom je neopisiva. Malena kujica Ester, po koju su u utorak u selo Maljevci u Lici otišli aktivisti udruge Sedma od Devet iz Zagreba, unatoč teškom stanju u kojem se nalazi obožava ljude, jede kao velika i obožava se maziti. Stražnje noge su joj oduzete, pa ih vuče za sobom, ali se ne predaje.

Volonteri udruge doživjeli su šok kad je veterinar pronašao čip, jer nisu ni pomislili da bi to polomljeno i nesretno malo biće moglo imati vlasnika.

- Mi smo je nazvali Ester, po jednoj tenisačici u kolicima koja je bila najbolja, a ispostavilo se da se zove Lili. Imala je vlasnika u Slunju, koji je preminuo, a nakon njegove smrti kćer je prijavila Lilin nestanak. Pokušavamo stupiti u kontakt s njom, ali ne očekujemo da će htjeti psa, pa zato Ester tražimo novi dom - kaže Petra Puvača, predsjednica udruge Sedma od Devet.

Ne skriva koliko je stanje malene kujice teško: još uvijek ne znaju može li sama mokriti, pa će narednih dana dobivati tablete koje potiču izlučivanje urina. Ukoliko to ne može sama raditi, mogućnost da nađe dom još je manja. Briga u psu u kolicima dovoljno je teška, kaže Petra, no ne zna hoće li ikad itko željeti uzeti Ester, kojoj je potrebna daleko veća briga.

- Ako bude mogla sama mokriti, super, imat će kolica i pelene. Nije ni to lako, ali je puno lakše od toga da se iglom izvlači urin svakoga dana. To je psihički teško i zato se bojimo da je nitko neće htjeti. Ona je prekrasan pas, koji ima nevjerojatnu želju za životom. Barem mjesec dana vukla se po cesti sa oduzetim stražnjim dijelom tijela - ako to nije želja za životom, i to nevjerojatno velika, onda ne znam što je - kaže Petra.

Upravo teško stanje u kojem se Ester nalazi dovodi do idućeg problema. Naime, kujica trenutno jest na veterinarskoj skrbi, no udruga Sedma od Devet neće se o njoj moći brinuti kada napusti stacionar. Ukoliko ne pronađe dom, neće biti druge nego da je eutanaziraju. Petra priznaje da je plakala kad je shvatila kako je to jedina mogućnost, ali uz brigu o desecima drugih pasa i ogromne veterinarske dugove, nema druge šanse.

Ester zato hitno traži dom. Pred njom su sigurno operacije kralježnice, kako bi mogla normalno trčati u kolicima. No, nakon sve muke - napuštanja, lutanja, smrzavanja, teške ozljede, mučnog života nakon toga, ova malena kujica zaslužila je da ostatak života provede sretna. Sad ima osam godina i izvjesno je da neće dugo živjeti, no Petra kaže kako se nada da postoji netko tko će je voljeti baš takvu kakva jest i tko će joj uljepšati ostatak njenog malog psećeg života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:25