POLITIČKI ANGAŽIRAN

Pisac kojeg je Putin proglasio svojim velikim neprijateljem, i kojemu prijete smrću, dolazi u - Rijeku

Leading Russian writer Boris Akunin - exiled in London since 2014 - faces a death threat from prominent Putin propagandist Lt-Gen Andrey Gurulev.,Image: 831220361, License: Rights-managed, Restrictions: ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia‘s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia‘s services only. * Handling Fee Only
***, Model Release: no, Credit line: Not supplied/WillWest News/Profimedia

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia
Boris Akunin najpoznatiji je po svojim kriminalističkim romanima o detektivu Erastu Fandorinu i časnoj sestri Pelagiji.

Na Vrisku, Festivalu književnosti koji počinje u Rijeci, gostuje i Boris Akunin. Boris Akunin, pravim imenom Grigorij Šalvovič Čhartišvili, rođen je 20. svibnja 1956. u gradu Zestafonu u Gruziji. Ugledni je ruski pisac, prevoditelj i publicist gruzijskog podrijetla, najpoznatiji po svojim kriminalističkim romanima o detektivu Erastu Fandorinu i časnoj sestri Pelagiji. Akunin je pseudonim koji potječe od japanske riječi "akunin" što znači "zlikovac" ili "loš čovjek", a Čhartišvili je poznat i pod drugim pseudonimima poput Anatolija Brusnikina i Anastasije Vangke.

Odrastao je u Moskvi, gdje je završio studij filologije na Moskovskom državnom sveučilištu, specijalizirajući se za japanski jezik i književnost. Prevodio je djela mnogih japanskih klasika, a njegova fascinacija japanskom kulturom očita je i u njegovom književnom stvaralaštvu.

Akunin je slavu stekao serijalom romana o detektivu Erastu Fandorinu, no posebnu pažnju privukao je i serijalom o sestri Pelagiji, koji je mješavina detektivske fikcije i povijesnog romana te posveta ruskoj književnosti, jer se u tim romanima naslanja na brojne velike ruske pisce. Ta dva najpopularnija detektivska serijala prevedena su i na hrvatski. Serijal o sestri Pelagiji sastoji se od tri romana, a u hrvatskom su izdanju, u nakladi V.B.Z.-a, zasad objavljena dva: "Pelagija i bijeli buldog" i "Pelagija i crni monah". Ovi romani prate avanture neobične pravoslavne časne sestre koja detektivskim vještinama rješava zagonetne slučajeve u carskoj Rusiji krajem 19. stoljeća.

Akunjinov književni rad iznimno je popularan i kritički hvaljen, a njegovi romani prevedeni su na mnoge jezike. Autor je više od pedeset knjiga, od kojih su mnoge postigle značajan uspjeh u Rusiji i inozemstvu. Njegovi romani o Erastu Fandorinu prodani su u milijunskim nakladama i adaptirani u filmove i televizijske serije.

Akunin je također aktivan kritičar Vladimira Putina i podržavao je opozicijske pokrete u Rusiji. Zbog svojih stavova i aktivnosti, Akunjin se u nekoliko navrata selio iz Rusije i živio u inozemstvu, no i dalje je aktivan u pisanju i javnim nastupima. Trenutno živi i radi u Londonu.

Par puta su mu prijetili smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 09:14