MODERNIZAM PLEŠE

Spomenici NOB-a: Od zanosa revolucijom, preko vandaliziranja, do Instagrama i ruin porna. Sada u plesnoj verziji

 Nina Đurđević
Predstava spaja suvremeni ples i eksperimentalnu klupsku glazbu kroz umjetničko istraživanje povijesti i kulturne baštine

Projekt ‘Monuments‘ interdisciplinarna je predstava koja spaja suvremeni ples i eksperimentalnu klupsku glazbu kroz umjetničko istraživanje povijesti i kulturne baštine, pod kreativnim vodstvom zagrebačkog skladatelja Nikole Krgovića (pseudonima N/OBE) te u koreografiji i dramaturgiji Saše Božića.

Predstava je osmišljena za pet plesačica s fokusom na šest regionalnih modernističkih spomenika Narodnooslobodilačke borbe. Zamišljena je i kao dio transmedijalnog proširenja N/OBE-ova još neobjavljenog istoimenog albuma suvremene elektroničke glazbe. Premijerno će biti izvedena 27. i 28. rujna u Zagrebačkome plesnom centru.

Slijedeći nacrt izvornog albuma, predstava je, najavljuju organizatori, podijeljena u tri semantičke cjeline, od kojih svaka obrađuje javnu percepciju spomeničke baštine određenog vremenskog razdoblja naše recentne povijest: izvorno, utopijsko značenje spomenika, protkano zanosom vječne partizanske revolucije; njihovo skrnavljenje, vandalizam i nacionalističku reaproprijaciju tijekom Domovinskog rata; te njihovu današnju, hauntološku percepciju kroz okove novog orijentalizma, viralne Instagram fetišizacije i ruin porna, konotacija neostvarenih budućnosti i apatičnog zaborava, gdje su - vremenskim paradoksom - postali spomenici koji obilježavaju spomen na same sebe u prošlosti, na to što su nekoć predstavljali.

image
Nina Đurđević/

"Projekt ‘Monuments‘ pripada širem polju suvremenog diskursa kulture sjećanja, inzistirajući na sustavnom upoznavanju s politikama sjećanja i komemorativnom kulturom u Hrvatskoj, široj regiji i susjednim državama te potičući javni dijalog o kulturi pamćenja antifašizma, kao i osnaživanje umjetnika zainteresiranih za suočavanje s prošlošću u regiji", navedeno je u najavi.

Projektom se kiparska i arhitektonska obilježja odabranih spomenika interpretiraju pokretom i zvukom, uspoređujući formalne i simboličke futurističke tendencije jugoslavenskog visokog modernizma sa stilskim mutacijama današnje eksperimentalne glazbe i suvremenog plesa.

image
Nina Đurđević/

Autor koncepta i glazbe je Nikola Krgović N/OBE, koreograf i dramaturg Saša Božić. Predstavu izvode Una Štalcar Furač, Iva Katarinčić, Laura Čerina, Daša Resnik i Dora Sarikaya. Svjetlo i projekcije potpisuje Ivan Lušičić Liik, kostime Selena Orb, vizualni identitet Vladimir Crvenković, a produkciju Ida Klemenčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:20