NOVA ‘VRANA‘

U revolveru su, greškom, bili pravi meci, pa je glavni glumac umro tijekom snimanja filma. Dugo se tražilo tko će snimati nastavak

Prizor iz ‘Vrane‘

 Backgrid/backgrid Uk/profimedia
Dravena u novoj ‘Vrani‘ igra Bill Skarsgård, sin sjajnog karakternog glumca Stellana, a redatelj je Rupert Sanders, Britanac. Dolazi u hrvatska kina

Više je razloga zbog kojih neki film može steći kultni status. "Vrana" australskog redatelja Alexa Proyasa iz 1994. dobila ga je zahvaljujući intrigantnoj, stiliziranoj režiji i priči o rokeru Ericu Dravenu čija je zaručnica divljački silovana, a on je s prozora njihova apartmana bačen u bezdan. Kako je to fantastika, u kojoj žrtve ne odlaze u svijet mrtvih ako su stradale pod tragičnim okolnostima, Vrana dolazi po rokerovo tijelo i vraća ga među žive da bi se osvetio ubojicama. Erica Dravena glumio je Brandon Lee, sin legendarne kung fu zvijezde Brucea Leeja, ali tek što će ga "Vrana" pretvoriti u novu veliku filmsku nadu, stradao je pod nevjerojatnim okolnostima. Zbog pogreške na snimanju, u sceni u kojoj se na njega puca iz revolvera upotrijebljeni su pravi meci i više mu nije bilo pomoći. Šteta, upravo se bio istaknuo u akcićima "Obračun u Malom Tokiju" i "Rafalna paljba" te ga je "Vrana" trebala promovirati među najvažnije mlade holivudske glumce, ali ništa od toga. Nije želio previše podsjećati na oca, odbio ga je glumiti u biografskom filmu "Zmaj: Priča o Bruceu Leeju", a i radije je pohađao glumačke tečajeve u Actor‘s Studiju Leeja Strasberga nego da vježba kung fu. Naposljetku, završio je kao i otac, koji je umro prije no što se u kinima počeo prikazivati njegov probojni film "U zmajevom gnijezdu" (barem kad su zapadnjački pojmovi u pitanju, u Hong Kongu su ga već obožavali zbog "Šake bijesa" i "Velikog gazde"), a ni Brandon Lee nije doživio da vidi "Vranu", koja je zaradila skoro 100 milijuna dolara bruto, a koštala je jedva dvadesetak.

image

‘The Crow‘, redatelja Ruperta Sandersa

Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Naravno, uslijedili su nastavci "Vrane", ali s drugim glumcima, pa čak i jedna televizijska serija, no malo se toga moglo mjeriti s originalom. Dovoljan je to razlog da se pokuša snimiti nova verzija Proyasova filma, koji je inače poprilično iznevjerio predložak po kojem je snimljen, strip Jamesa O‘Barra iz 1989., pa je bilo dostatno prostora da se napravi nešto novo i zanimljivo. Dugo se tražilo ekipu koja jamči uspjeh, a kad je odlučeno da Erica Dravena igra Bill Skarsgård, sin sjajnog švedskog karakternog glumca Stellana Skarsgårda koji se proslavio u fantastičnom horor diptihu "Ono", a da film režira Rupert Sanders, Britanac poprilično burne karijere (na snimanju romantičnog spektakla "Snjeguljica i Lovac" nakratko se spetljao s glavnom glumicom Kristen Stewart i razorio sebi brak, dok je ekranizacija čuvene mange "Duh u oklopu" sa Scarlett Johansson po nekim navodima izgubila bar 100 milijuna dolara), sve je djelovalo poprilično ambiciozno. Budžet za takvu vrstu filmova nije bio malen, iznosio je 50 milijuna dolara, a kad se doda da su se za tu ulogu u različitim razdobljima natjecali Bradley Cooper i Jason Momoa, ispada da je to projekt na koji se ozbiljno računalo.

Poklonici stripova Jamesa O‘Barra trebali bi ovom verzijom biti zadovoljniji nego onom Alexa Proyasa, no pitanje je hoće li Sanders dosegnuti neponovljivu razinu Proyasova stila. Zasad je nezadovoljan samo glavni glumac Bill Skarsgård. Naime, scenaristi su ostavili otvoren kraj, to jest mogućnost snimanja nastavka, a on se ne želi vezivati u franšize. Tko zna, možda će mu to i odgovarati.

image

Zvijezda ‘Vrane‘ je Bill Skarsgård

Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Vrana

am. fant. horor, 2024.

REDATELJ: Rupert Sanders

BUDŽET: 50 milijuna dolara

U KINIMA: od 22. kolovoza

IZMEĐU ŽIVIH I MRTVIH

Bill Skarsgård

U velikom hitu "Ono" igrao je pod maskom, tako da mu pravo lice ne biste prepoznali, a sličan slučaj je i u filmu koji upravo završava, novoj verziji "Nosferatua" u režiji Roberta Eggersa ("Vještica", "Svjetionik", "Sjevernjak"). U njemu mu je partnerica Emma Corrin (igrala je princezu Dianu u seriji "Kruna"), koju u kinima upravo gledamo kao glavnu negativku u velikom hitu "Deadpool i Wolverine".

FKA twigs

Dosad je igrala samo u jednom dugometražnom filmu, "Honey Boy", u kojem je Shia LaBeouf bio glavni glumac i scenarist. Dostatno da je zapaze, iako nije igrala glavnu ulogu. Inače je cijenjena britanska glazbenica, u filmografiji ima na desetke spotova, ali ima još filmskih projekata. Jedan od njih je "Drvosječin sin" s nepredvidljivim Nicolasom Cageom i Noom Juppeom kao protagonistima.

Danny Huston

Još kao dječak, obilazio je setove na kojima je John Huston snimao filmove, a i rođen je dok mu je otac dovršavao "Freuda" s Montgomeryjem Cliftom u Rimu: pa premda se pretpostavljalo da će i on postati redatelj, radije se opredijelio za glumački poziv, a filmografija mu je doslovno pretrpana. Ovdje igra glavnog negativca, gangstera Vincenta Roega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:29