MNOŠTVO LJUDI

Pogledajte tko je sve u Vukovaru došao na otvaranje festivala pod vedrim nebom

Otvorenje 18. VFF

 Misch/
Prvi puta u povijesti na otvorenju su prikazana dva hrvatska filma, a do sada ih se nikada toliko nije natjecalo u profesionalnoj kategoriji

Vukovarski filmski festival uz brojne je glazbene nastupe, kvalitetna filmska ostvarenja mladih domaćih autora i veliki vatromet proslavio svoju punoljetnost odnosno osamnaesti rođendan. U duhu toga prikazivali su se kratki animirani film Šuma Striborova te crnohumorni triler Frka koje su režirale mlade snage hrvatskog filmskog stvaralaštva Ana Despot i Svebor Mihael Jelić. Da su ova dva naslova bila uistinu dobar odabir za ovu svečanost pokazao je i do posljednjeg mjesta popunjen perivoj Dvorca Eltz Gradskog muzeja Vukovar te gromoglasan pljesak publike koji je uslijedio nakon projekcija.

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

Na prošlim su se otvorenjima festivala uvijek prikazivali kvalitetni europski filmovi, ali ove je godine prvi puta ta zadaća pripala dvama hrvatskim naslovima. Šuma Striborova prikazana je povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, dok je film Frka snimila ekipa s osječke Akademije dramskih umjetnosti. Riječ je o djelu koje je postalo drugim najbolje ocijenjenim filmom ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala od strane publike.

image

Perica MartinoviĆ

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Marija Husar Rimac.

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Dragan Despot.

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Areta Ćurković, Sandra Lončarić
+

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Darko Puharic, Dragan Despot.

Miroslav Slafhauzer/Cropix

Svečanost su posjetila i brojna slavna lica, a tu su se posebno istaknuli i direktor festivala Darko Puharić, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac te umjetnički ravnatelj Daniel Rafaelić. Oni su bili u društvu s njemačkim veleposlanikom njegovom ekselencijom Christianom Hellbachom, generalnim konzulom Republike Mađarske Janosom Magdom, glumicama Sandrom Lončarić i Aretom Ćurković, pjevačicom i skladateljicom Marijom Husar te redateljicom Anom Despot koja je na otvorenje stigla u pratnji svog oca Dragana.

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

Festival se kao svojom gošćom može pohvaliti i s producenticom Irenom Marković, televizijskim voditeljem Davorom Meštrovićem, glumcima Darkom Milasom i Domagojem Mrkonjićem te brojnim drugim uzvanicima. Otvorenje nisu propustile niti glumice Perica Martinović i Ana Marija Bokor Vrdoljak koje su ujedno i članice ovogodišnjeg festivalskog žirija koji će odlučiti o dobitnicima nagrade Zlatni šlep u kategorijama najboljeg igranog i dokumentarnog filma.

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

Program otvaranja vodila je Karmela Vukov Colić, a njegove ekselencije Christiana Hellbacha izrazio je veliko oduševljenje činjenicom što je baš Njemačka zemlja partner ovogodišnjeg festivala na kojem će se ujedno prikazati i najviše njihovih filmova u službenoj konkurenciji te popratnom programu. Festival je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika, a u glazbenom su programu sudjelovali i učenici glazbene škole Osnovna škola Dragutina Tadijanovića.

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

Osamnaesti se Vukovarski filmski festival održava u razdoblju od 28. kolovoza do 1. rujna, a u njegovom sklopu prikazat će se sveukupno 44 filma od kojih će ih čak 35 biti dijelom službene konkurencije. Nikada se do sada ovoliko filmova nije natjecalo za nagradu Zlatni šlep, a žiri čine glumce Perice Martinović, Ana Marije Bokor Vrdoljak te glumac Andrej Dojkić.

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

Filmovi će se prikazivati na četiri lokacije; CineStaru Vukovar, Hrvatskom domu Vukovar, perivoju Dvorca Eltz te dvorani Dvorca Eltz, Paviljon II Gradskog muzeja Vukovar. Osamnaesti će festival biti i bogat popratnim programom u kojem se posebno moraju izdvojiti “Arheofilm” u Muzeju vučedolske kulture te “Kinematograf: Izgubljene godine” čiji će domaćin biti Vukovarski vodotoranj. Uz sve to najmlađe posjetitelje očekuje i 2. Dječji VFF koji se organizira u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom grada Vukovara.

image

Otvorenje 18. VFF

Misch/

U CineStaru se održava i posebna potkategorija filmova u službenoj konkurenciji; oskarovskih kandidata svih podunavskih zemalja. Na perivoju Dvorca Eltz, pak, gledatelji će moći uživati u najnovijim ostvarenjima redatelja Romana Polanskog, satiričnoj komediji Hotel Palace te redatelja Yorgosa Lanthimosa koji je snimio Kinds of kindness čiji je glumac Jesse Plemons osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Cannesu. U subotu posjetitelje očekuje posebna poslastica; dokumentarni film Memorija jedne generacije: Ratni radio Vukovar redateljice Biljane Čakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:15