TAKO SE TO RADI

Neviđena transformacija poznate dalmatinske tržnice: Nekad zabačena i zapuštena, a pogledajte kako izgleda danas!

 Jure Živković/
Prilazi do tržnice bili su uski i neprimjetni, a prostor neprikladani za daljnje korištenje, ali više nije tako

Prostor tržnice i ribarnice u Biogradu na Moru, usprkos svojem značaju, bio je zapušten i relativno nepoznat gostima grada, sakriven uličnom zgradom ribarnice, bez značajnijeg vizualnog kontakta s ulicom. Prilazi do tržnice bili su uski i neprimjetni, a prostor i oprema neprikladni za daljnje korištenje.

Transformacija koja se dogodila realizacijom projekta studia SODAA spada u jedna od najboljih momenata ‘prije i poslije‘. Ovim projektnim rješenjem nastojalo se tržnicu integrirati u urbani prostor stoga se predložilo uklanjanje postojeće zgrade ribarnice. Tržnica se tako povezuje s gradskim tkivom, a posjetitelji pozivaju na interakciju i istraživanje ponude.

image

Tržnica prije obnove (gore), isti prostor nakon preuređenja (ispod)

Jure Živković/

"Nova zgrada ribarnice premješta se u dubinu parcele, a njena staklena struktura elipsastog tlocrta omogućava lakšu cirkulaciju pješačkih tokova u sklopu tržnice. Svojom pojavnošću daje naznaku sadržaja kojeg udomljuje. Relativno neugledan i higijenski neprikladan prostor ribarnice zamjenjuje se suvremenim prostorom hlađenim ekološkim CO2 sustavom", objašnjava Vedran Jukić, arhitekt i autor ovog projekta studia SODAA.

Zajednička nadstrešnica koja ima puni obuhvat, vrlo se precizno uglavila između postojećih zgrada i poput zakrpe popunila prazninu čiji je poprimila oblik. Zatečena kakofonija boja, natpisa i različitih intervencija uravnotežena je, kažu arhitekti, gustom čeličnom konstrukcijom bijele boje. Pažljivo je planirano zasjenjenje i prirodna ventilacija, uz istovremenu zaštitu od kiše.

"Nadstrešnica tržnice sadržava sustav odvodnje oborinskih voda, njen presjek omogućava prirodno provjetravanje, a obloga pločama od polikarbonata daje dovoljno prirodnog osvjetljenja, dok ujedno štiti od UV zraka i stvara sjenu. Osim toga, ugodnost mikroklime ispod nadstrešnice postiže se cirkulacijom zraka pospješenom ventilatorima", navodi arhitekt.

image
Jure Živković/
image
Jure Živković/
image
Jure Živković/

Stupovi s vutama koji nose nadstrešnicu ujedno su i rasvjetna tijela čime se ostvario dojam njenog lebdenja.

Oprema interijera tržnice je mobilna i omogućuju jednostavne promjene u rasporedu i prilagodbe za različite prodajne i izložbene potrebe. Fleksibilnost korištenja prostora omogućuje tržnici da postane dinamičan prostor koji može po potrebi udomiti različite manifestacije, stvarajući novi živahni gradski ambijent. Nalaz se na Šetalištu kneza Branimira 6 u Biogradu na Moru.

image
Jure Živković/
image
Jure Živković/

Projekt je realiziran ove godine na lokaciji površine 600 kvadrata, a veličine je 150 kvadrata. Projektni tim studia bili su Dora Barović, Jure Čudina (autorska suradnja), Vedran Jukić (autor), Diego Kozlović, Lucija Lukić, Antonio Omićević, Vesna Poljančić Terzić, Matija Sedak, Irma Tješić Drinković, Hrvoje Vučković i Klara Zubac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 20:27