NEOBIČNA PRIČA

Nakon što je ustrijelila ljubavnika, u njen se stan dok je bila u zatvoru uselila službenica suda na kojem je osuđena...

 Fabula - Album/album/profimedia/Fabula - Album/album/profimedia
U Čileu je 1955. godine cijela nacija bila zahvaćena uhićenjem autorice bestselera Marije Caroline Geel

Jedan divan stan iz 50-ih godina u kojem se tako lijepo može odmoriti od svega, zaboraviti svakodnevicu, čitati u miru knjige, odijevati elegantnu odjeću i sofisticiran nakit, biti opuštena i slobodna, protagonist je filma koji je donekle nastao prema istinitoj priči imena ‘In her place‘ (originalno ‘El lugar de la otra‘). Igrani film koji je već nekoliko dana u ponudi na Netflixu djelo je redateljice Maite Alberdi ranije nominirane za Oscar.

Utemeljena na stvarnom ubojstvu u Čileu tih godina ova fiktivna priča o opsjednutosti šarmantan je film glamura i stila, kojem kako su ocijenili neki kritičari, nedostaje ponešto intenziteta, iako bi se samo donekle s time složili, jer vrijeme proleti gledajući ga.

U Čileu je 1955. cijela nacija bila zahvaćena uhićenjem autorice bestselera Marije Caroline Geel, koja je drsko ustrijelila svog ljubavnika u blagovaonici raskošnog hotela Crillón u Santiagu, s pretpostavkom zato što je bio zaljubljen u drugu ženu. Dok se njoj sudi, u filmu lik službenice suda Mercedes koju jednokratno šalju po odjeću u stan uhićene Caroline Geel, nastavlja koristiti njen životni prostor na svoju ruku i uživa biti žena u novoj ulozi.

Mercedes počinje preispitivati ​​svoj život, jer u tom domu pronalazi oazu slobode. No, posebna bizarnost pravog slučaja Geel je bila činjenica da je to ubojstvo izgledalo kao izražavanje počasti ranijoj pucnjavi na istoj lokaciji u istom hotelu kada je 1941. godine nadrealistička pjesnikinja María Bombal ponovno ustrijelila svog bivšeg ljubavnika, ali bez smrtnog ishoda i bila je oslobođena. Tako i kroz film likovi žena inspiriraju jedna drugu, stavljaju se u nove pozicije, pa čak i u zločinima. Tisak i javnost bili su vrlo uzburkani oko slučaja Geel.

image

Mercedes glumi Elisa Zulueta

Fabula - Album/album/profimedia/Fabula - Album/album/profimedia

Alberdijev film na čudan način zamišlja sramežljivu ženu koja radi kao tajnica raspravnog suca, Mercedes koju glumi Elisa Zulueta, koja je umorna od ovog posla, ali i od toga što je majka dvojici bučnih sinova tinejdžera i od supruga koji ju podcjenjuje. I njihovog stana u kojem je uvijek buka i nered, dok je stan od Geel suprotnost. Dublja karakterizacija lika Mercedes, prema filmskim kritičarima nedostaje, ali većina žena sasvim će jasno razumjeti što nju motivira. Feministička poruka filma na trenutke je šaljiva, ženstvena, a samo spominjanje lika i djela Gabriele Mistral, pjesnikinje dobitnice Nobelove nagrade, već dovoljno govori samo po sebi. U konačnici, na kraju filma Gabriela Mistral uputila je predsjedniku peticiju za njezino pomilovanje što je rezultiralo i pomilovanjem Caroline Geel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 20:27