ALARMANTNI PODACI

Pokušajte pogoditi na kojem predmetu u vašem domu ima najviše bakterija! Ne, nije WC školjka

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li se ikad zapitali koji je najprljaviji predmet u vašem domu? Netko će reći daljinski upravljač, a netko kvaka. No, kladimo se da je većina vas upravo pomislila da WC školjku. Ali niste ni blizu točnog odgovora.

image
/SHUTTERSTOCK

Najprljaviji kućni predmet višegodišnja je tema brojnih istraživanja, a većina njih je potvrdila kako je riječ o - telefonima!Tako je jedno britansko istraživanje pokazalo kako je svaki šesti mobilni telefon u Velikoj Britaniji kontaminiran fekalijama. Najvjerojatniji razlog za potencijalno štetne bakterije koje se množe na mobitelima je nedostatak higijene, konkretnije izbjegavanje pranja ruku nakon odlaska na toalet. Nalazi britanske studije, koju su proveli znanstvenici s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) te Sveučilišta Queen Mary također su otkrili da Britanci lažu o svojim higijenskim navikama: iako je 95 posto ljudi reklo da peru ruke sapunom gdje god je to moguće, bakterije su pronađene na čak 92 posto telefona i 82 posto ruku. Zabrinjavajuće je što je na 16 posto ruku i 16 posto telefona pronađena E.coli bakterija, koja se povezuje sa želučanim tegobama i umiješana je u ozbiljne slučajeve trovanja hranom, piše Express.

image
/SHUTTERSTOCK

Američki Seattle Times svojedobno je objavio podatke tvrtke Proporta, koja se bavi prodajom antimikrobnih zaštita za mobitele i slične uređaje, a prema kojima na jednom kvadratnom inču mobitela (što je otprilike 2,5 centimetara) ima alarmantnih 25.127 bakterija! Američki portal Mashable.com napravio je pak video usporedivši tu količinu bakterija s onima na, među ostalim, WC školjkama, kuhinjskim pultovima, posudama za hranu kućnih ljubimaca i kvakama. Tako su izvijestili da na površini od 2,5 centimetara na WC školjki ima 1201 bakterija, na kuhinjskom pultu 1736, na posudama za kućne ljubimce 2110, a na kvakama 8643.

Koja je, dakle poanta? Mobiteli sadrže barem tri puta više bakterija nego prljave kvake. Razmislite o tome sljedeći put kada se javljate na poziv, redovito perite ruke i čistite svoj mobitel. Preporučuju se jednokratne maramice za čišćenje i dezinfekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2024 22:47