NE TRAŽITE PARKETARE

Kako vratiti istrošenim drvenim podovima prvotni sjaj: 10 načina da oživite stare drvene podove

 /SHUTTERSTOCK

Drveni su podovi jedna od najpoželjnijih vrsta podova u domovima. Gledajući njihovu vrijednost, drveni podovi su na vrhu popisa. Ali s vremenom mogu izgubiti svoj sjaj. Korištenjem se ogrebotine počinju pojavljivati, pa ostaju izlizani, čak i nakon čišćenja. Umjesto da ih prekrijete tepisima ili zamijenite, zašto ne biste isprobati neke druge metode da ih spasite i pomladite? Uostalom, osim što su lijepi, mogu trajati mnogo godina i gotovo se uvijek mogu spasiti.

Tako je, kod podova od punog drva izgled može varati. Ponekad je sve što im treba malo osvježenja, što može uključivati ​​dublje čišćenje, dodavanje tekućine za obnavljanje ili dodavanje novog sloja voska. Postoji nekoliko stvari koje prvo možete isprobati, a to je uglavnom ono o čemu ćemo ovdje raspravljati. Ako ništa od predloženog ne uspije, možda ćete morati angažirati stručnjaka. Ali doći ćemo i do toga. Za sada, pogledajmo nekoliko savjeta o tome kako oživjeti stare drvene podove.

image
LAVIZZARA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koristite sredstvo za obnavljanje drvenog poda

Možete koristiti Rejuvenate proizvode za pomlađivanje drva za obnovu starih podova. Zapravo, na Amazonu možete pronaći završni premaz za pod za 40 eura a čini se da je jedan od najboljih za isprobati. Dolazi u satenskoj ili visokosjajnoj završnici koja traje godinama i može se koristiti na gotovo svim vrstama punog drva, uključujući egzotične i konstruirane drvene podove. Međutim, nemojte ga koristiti na laminatnim ili vinilnim podovima jer će ih oštetiti.

Ispunjava pukotine i ogrebotine svojom poliuretanskom formulom na bazi vode, a istovremeno štiti podove od budućih oštećenja. Trebate nanijeti samo jedan sloj da biste vidjeli rezultate. Još jedna zgodna stvar kod njega je to što je otporan na mrlje, što omogućuje lako brisanje budućih prolijevanja.

Međutim, morate pripremiti svoje podove prije korištenja ove završne obrade. Najprije uklonite sve ostatke ulja ili voska s sredstvom poput Windex sredstva za čišćenje stakla bez amonijaka. To će pomoći u uklanjanju nakupina starih premaza. Zatim obrišite pod kako biste uklonili svu prljavštinu ili prašinu. Ostavite da se osuši i završite s Rejuvenate proizvodom.

image
/SHUTTERSTOCK

Unajmite stroj za poliranje

Ako imate drvene podove s poliuretanskom završnom obradom, što je najčešće, iznajmljivanje komercijalnog stroja za poliranje drvenih podova može pomoći u uklanjanju ogrebotina koje su probile površinu. No, imajte na umu da poliranje neće pomoći ako imate ogrebotine na samom drvu, ali će ukloniti površinske ogrebotine na završnoj obradi.

Naime, dugovječnost drvenog poda ne određuje isključivo upotreba kvalitetnih materijala kao što su ljepila i lakovi, već i način obrade drva. Ustaljeno je mišljenje da drveni pod treba isključivo brušenje i lakiranje, a poliranje se nigdje posebno ne ističe.

Poliranje drvenog poda parketari primjenjuju najčešće kao brušenje između slojeva lakova, koje na manjim površinama vrše ručno, dok na većim površinama poliranje izvode strojno.

Možete unajmiti stroj na dan u Bahausu ili nekoj drgoj trgovini, ovisno o vašoj lokaciji. Za ovu vrstu projekta obično se koristi onaj sa spremnikom za vodu, ali vjerojatno ćete morati kupiti jastučiće i završni proizvod za stroj, u čemu vam u trgovini mogu pomoći.

Prije nego započnete s postupkom poliranja, morat ćete pripremiti prostor tako što ćete ukloniti sav namještaj i sadržaj iz sobe. Zavjese treba podići i sve metalne rešetke ili otvore ukloniti. Koristite sredstvo za čišćenje drvenih podova da prvo očistite i osušite površinu. Također biste trebali koristiti zaštitnu masku i pobrinuti se da je prostorija dobro prozračena zbog isparavanja iz otopine za završnu obradu. Nanesite otopinu na pod s krpom ili aplikatorom u spreju. Prvo polirajte kutove i radite prema unutra. Nemojte dopustiti da stroj predugo stoji na jednom mjestu jer možete oštetiti pod. Budite oprezni jer ovi strojevi imaju veliku snagu! Možete napraviti drugo poliranje za bolji sjaj.

image
/SHUTTERSTOCK

Koristite brtvilo za poliranje parketa

Još jedna stvar koju možete isprobati je brtvilo za poliranje podova od tvrdog drva. Možete pokušati koristiti sredstvo za poliranje kao što je Weiman Hardwood Polish and Restorer, koje ima odlične recenzije i nisku cijenu. Može se pronaći na Amazonu za 23 eura. Da biste ga nanijeli, prvo ćete morati usisati pod kako biste uklonili svu prašinu i ostatke. Sljedeći korak je korištenje sredstva za čišćenje drvenih podova kao što je Bona, koje također možete pronaći u Kemeku za 9,95 eura..

Ovo sredstvo za čišćenje jednostavno je za korištenje jer ga poprskate izravno na pod i koristite krpu s jastučićem od mikrovlakana za čišćenje kako biste temeljito izribali područje. Iskreno, ovo je najizazovniji korak jer želite svoje podove očistiti što je više moguće prije upotrebe sredstva za poliranje. Ako se ne oznojite dobro, ne radite to dovoljno dobro! Nakon što su vaši podovi lijepi i čisti, ostavite ih da se osuše prije nego započnete sljedeći korak.

Sada slijedi poliranje. Koristite jastučić za poliranje na krpi, koji je napravljen od materijala sličnog janjećoj koži, koji neće ogrebati ili oštetiti drvo. Izlijte sredstvo za poliranje na pod i krpom ga ravnomjerno rasporedite. Ne morate ribati; samo ga jednolično nanesite u sobe. Zabrtvit će površinu, popuniti lagane ogrebotine kao što to čini parketar i ne bi trebao ostaviti tragove.

image
/SHUTTERSTOCK

Upotrijebite sredstva za kemijsko brušenje podova od voska

Ova će opcija zahtijevati puno posla, ali morat ćete je razmotriti ako na vašem podu ima voska. Svaki proizvod koji pokušate upotrijebiti na voštanom podu neće se primiti za pod, pa ćete ga morati skinuti. Ako niste sigurni je li vaš pod voštan, pronađite neupadljivo mjesto, poput ormara, i nakapajte nekoliko kapi mineralnog alkohola na površinu. Pričekajte nekoliko minuta i čistom bijelom krpom obrišite područje. Ako se pojave obojeni ostaci, to je dokaz da vjerojatno trebate razmotriti ovaj izbor.

Srećom, Rust-Oleum čini sjajnu opciju pod nazivom Wood Floor Transformation Renewal Kit, koju možete pronaći na Amazonu ili trgovini bacelic.hr. Komplet uključuje sve glavne komponente koje su vam potrebne. Uključuje korištenje kemijskog tretmana i maziva za laktove za razbijanje i "nagrizanje" površine, što je dobra priprema za vašu novu završnu obradu. Imajte na umu da će vam za dovršetak projekta biti potrebne dvije osobe, a morat ćete raditi brzo jer će se završna obrada brzo osušiti. Pažljivo slijedite upute. Rezervirajte dan da sve dovršite, plus najmanje 24 sata za sušenje. Rezultati su u većini slučajeva impresivni ako se radi ispravno.

image
/SHUTTERSTOCK

Ponovno premažite podove poliuretanom

Ova metoda možda nije dobro poznata, ali vas ponekad može spasiti od pozivanja profesionalaca. Vaši drveni podovi vjerojatno su presvučeni poliuretanom, koji će se s vremenom morati ponovno premazati. To će uključivati ​​iznajmljivanje stroja za poliranje, ali ovaj put ćete staviti svjetlosni zaslon na dno kotača za poliranje. Zaslon je poput brusnog papira i obavlja zadatak sličan onome što biste radili ručno s kompletom za kemijsko brušenje. Priprema staru površinu za novu poliuretansku završnicu.

Pripremite područje uklanjanjem svih čavla, spojnica, metalnih rešetki i vijaka. Želite potpuno glatku površinu. Svaku poprskanu boju ili smjesu treba ostrugati s drvenog poda i usisati. Zatim dubinski očistite pod proizvodom kao što je Pallmann Strong Clean. Razrijedite ga u vodi u omjeru 10:1 i upotrijebite bijelu spužvicu za poliranje na stroju za poliranje. Raspršite otopinu izravno na podove, a zatim slijedite stroj.

Slijedi prosijavanje, za koje ćete koristiti podlogu i sito od 150 zrna na međuspremniku. Kada završite s pročišćavanjem površine, ponovno usisajte i zalijepite pod pomoću vlažne krpe s odgovarajućim otapalom. Ako niste sigurni je li vaš završni premaz na bazi vode ili ulja, uzmite vatu i navlažite je alkoholom. Obrišite neupadljivo mjesto i ostavite da se osuši; ako postane svjetlije boje, na bazi je vode. Za nanošenje jednog do dva sloja koristite poliuretanski završni sloj po svom izboru. Pustite da se suši najmanje 24 sata prije nego što hodate po njemu ili vratite namještaj.

Smanjite duboke ogrebotine na drvu markerima

Ako trebate pokušati ukloniti ili sakriti neke dublje ogrebotine na drvenoj površini bez dorade, tu je još jedan izvrstan izum. Možete kupiti set posebno izrađenih markera. Ovaj set markera Rejuvenate Exact Match Wood Furniture and Floor Repair Markers pomaže vam pronaći točno podudaranje s vašom određenom bojom drvenih podova.

Ovo je prilično nevjerojatna metoda za prikrivanje neuglednih ogrebotina koje prodiru u drvo, a ne samo u završni sloj. Markeri sadrže stvarne boje za drvo i dolaze u bojama koje odgovaraju većini vrsta drva koje se koriste za drvene podove. To je vrlo jednostavan, ali učinkovit način za skrivanje ogrebotina ili tragova kada vaš proračun ne dopušta potpuno obnavljanje podova. Postoje i druge marke ovih markera, a možete ih kupiti i pojedinačno.

Nakon što pronađete pravu boju, dobro protresite marker. Nakon mućkanja, uklonite čep i stišćite vrh malo po malo u pukotine, pritišćući u ogrebotinu tako da dobro prodre u drvo. Ako još uvijek možete vidjeti bijele rubove, pokušajte pritisnuti rub prema dolje, a zatim gurnite prema gore s druge strane ogrebotine. Pokrijte rubove iz svih kutova. Kada je ogrebotina potpuno pokrivena, obrišite to područje i oko njega čistim papirnatim ručnikom i odmaknite se da pregledate svoj rad.

image
/SHUTTERSTOCK

Lakše ogrebotine uklonite orasima

Prema Food52, još jedna metoda za skrivanje manjih ogrebotina (kao što su ogrebotine od mačke) je korištenje raznih orašastih plodova. Orasi su vjerojatno najčešći, ali možete koristiti bilo koje masne orašaste plodove, poput makadamije, pekan oraha, badema, brazilskog oraha - shvaćate. Za ovaj primjer koristit ćemo orahe. Stvarno je vrlo jednostavno! Samo zdrobite nekoliko oraha i koristite "mesni" dio za uklanjanje tragova.

Prije nego što počnete, snažno trljajte prstom po ogrebotini kako biste stvorili malo trenja i topline. Zatim brzo zgrabite jedan od oraha i počnite ga trljati naprijed-natrag u ogrebotinu. Dobro ga utrljajte i prijeđite nekoliko puta iz svih kutova. Pričekajte nekoliko minuta da prirodna ulja prodru u drvo i sada biste trebali moći vidjeti razliku. Nakon toga obrišite čistom krpom i voilà! To je sve.

image
/SHUTTERSTOCK

Uklonite bijele mrlje od vode s drvenih podova

Prema Discount Flooring Depotu, postoji nekoliko različitih načina za uklanjanje bijelih mrlja uzrokovanih vodom na drvenim podovima. Pregledat ćemo dvije metode koje možete isprobati, a koje uključuju kućanske predmete koje vjerojatno imate pri ruci. Prvo možete pokušati napraviti pastu od sode bikarbone i vode. Uzmite krpu od mikrofibre i utrljajte je u mrlju. Ostavite da odradi svoje 24 sata, a zatim upotrijebite sredstvo za poliranje namještaja nakon što obrišete pastu. Ostavite da se osuši preko noći, a zatim možete utvrditi je li bio učinkovit ili ne.

Još jedan zgodan trik uključuje korištenje niske topline, bilo sa sušilom za kosu ili glačalom na paru. Ako koristite sušilo za kosu, upalite ga na nisku razinu i neprestano ga pomičite po mrlji, nikad se ne zadržavajući predugo na jednom mjestu. Peglom na paru stavite ručnik na mrlju koju želite ukloniti. Zagrijte glačalo dovoljno da parna funkcija radi i počnite ga "peglati!" Ne ostavljajte ga na jednom mjestu; nastavi se kretati. Temeljito prijeđite područjem, podižući ručnik kako biste provjerili svoj napredak. Ponavljajte dok ne budete zadovoljni.

image
/SHUTTERSTOCK

Uklonite tamne ili crne mrlje izbjeljivačem za drvo

Prema Zothexu, također možete ukloniti crne mrlje s drvenih podova. Drveni podovi mogu dobiti tamne mrlje na više načina. Ako su vaši podovi od mahagonija, hrasta ili oraha, veće su šanse da će postati tamno obojene taninskom kiselinom. Razine tanina u ovim stablima su veće. Mrlje od crne vode također su česte. Ove tamne mrlje često su u samom drvu, pa ćete možda trebati izbrusiti drvo i doraditi ga. Na primjer, Ace Hardware ima proizvod koji se zove Savogran Wood Bleach, ali radi samo na nedovršenom ili ogoljenom drvu, što znači da biste prije toga morali izbrusiti mrlju. Ako ga koristite, pažljivo slijedite sve upute.

Međutim, postoje i neki DIY recepti koje možete isprobati prije brušenja. Možete koristiti jednake dijelove bijelog octa i tople vode, koristeći krpu od mikrovlakana da izribate mrlju i uklonite neugodne mirise. Vodikovim peroksidom također se možete riješiti tamnih mrlja na drvenim podovima. Namočite čistu, meku krpu u peroksid i ocijedite višak prije nego što je stavite na mrlju. Ostavite krpu na mjestu preko noći ili najmanje osam sati prije provjere. Ako je potrebno, ostavite na mrlji duže dok ne nestane.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ništa drugo ne uspije

Prije nego što bilo koga pozovete, možete napraviti preliminarni test na drvu kako biste utvrdili treba li ga doraditi, piše Forbes. Jednostavno iscijedite malo vode iz spužve na pod i ako ostaju kuglice vode na površini, isprobajte jedno od ovih gore spomenutih rješenja. Ako ne, angažirajte profesionalca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:23