ČUDO NA SVAKOJ ETAŽI

Znate li kako izgleda "vertikalni život" u skladu s prirodom? Proslavljeni arhitekt ovaj je samoodrživi koncept smjestio na čak 33 kata

 TOM FERGUSON

Prilagodba klimatskim promenama uz unaprjeđebnje urbanog životnog stila bila je glavna nit vodilja u priprema Upper House nebodera, "čuda" na 33 etaže koje je donijelo sasvim novi koncept življenja u Brisbane, ali i ogledni primjerak toga kako bi "vertikalni život" u skladu s prirodom mogao izgledati u budućnosti. detalje o njoj donosi novinska mreža v2com.

Nagrađena priznanjima sa svih strana svijeta, ova višestambena zgrada oduzima dah već na prvi pogled, a ono što nudi svojim stanarima i posjetiteljima puno je više od lijepog izgleda. Prirodni materijali te bioraznolikost nasada i na najvišim katovima zaista zaslužuju divljenje, dok zgrada istovremeno slavi prirodnu ljepotu Brisbanea, opušteni urbani stil života i lokalnu povijest.

image
TOM FERGUSON
image
SCOTT BURROWS
image
SCOTT BURROWS
image
SCOTT BURROWS
image
MARK NILON
image
MARK NILON

U njoj se nalazi 188 luksuznih stanova, a riječ je o prvoj dovršenoj suradnji između Aria Property grupe i Koichi Takada Architects studija. Zgrada istične obrise grada drvenom pergolom i tropskom krovnom oazom, dok istovremeno ima oko 1000 kvadratnih metara naprednih sadržaja za zajedničko korištenje.

- Projekt Upper House primjer je održivog razvoja velikih razmjera. Vođen robusnim planom prilagodbe klimatskim promjenama, postiže značajna poboljšanja u različitim pokazateljima održivosti, od ponovne upotrebe građevinskog otpada do pripravnosti na toplinske valove. Uključivanje umjetničkih djela prvih naroda, opsežne značajke za izgradnju zajednice i osebujni izgrađeni oblik naglašavaju ambiciju i utjecaj projekta. Arhitekti i programeri koji surađuju stvorili su održivo nasljeđe za generacije koje dolaze - kazali su iz žirija australskog Instituta Arhitekata koji su ga i nagradili.

Prepoznatljiv dizajn i holistički wellness

Oda lokalnom nasljeđu skriva se i u samom obliku potpornog sustava koji podsjeća na prirodni korijenski sustav autohtone smokve Moreton Bay. Zaobljene linije arhitekture u skladu su s fasadnim umjetničkim djelima koja pak inspiraciju crpe izravno iz povijesti samog mjesta.

image
SCOTT BURROWS
image
TOM FERGUSON
image
SCOTT BURROWS
image
MARK NILON
image
MARK NILON
image
MARK NILON

Upper House zadovoljava kolektivne i individualne potrebe svojih stanara, nudeći im predah od užurbanog gradskog života. Stavljen je zato snažan naglasak na važnosti prirode za dobrobit i fokus na holistički wellness. Tu su dvokatni Wellness Club i rezidentni ugostiteljski prostor Upper Club koji se nalaze na dva vrhunska krovna kata. Sadržaji svjetske klase dizajnirani su za poticanje interakcije, a posebno za izgradnju osjećaja zajedništva i poboljšanje blagostanja.

Uključuju infinity bazen, spa, saune, fitness klub, studio za jogu i, među zrelim tropskim krajobrazom, sobu za sastanke, prostorije za rad od kuće, lounge bar, kino, privatni restoran koji se može rezervirati i zajednički vinski podrum za domaćinstvo događanja na mjestu.

Održivost, bioraznolikost i optimizacija

Svi stanovi strateški su orijentirani kako bi pružili privatnost ili otvaraju pogled na Brisbane na istoku ili planinski zeleni krajolik na zapadu. Balkonska izbočenja također uravnotežuju prirodno svjetlo i sjenu kako bi se omogućila iznimna kvaliteta života u suptropskoj klimi. Energetski učinkoviti sustavi i reciklirani obnovljivi materijali i resursi smanjuju negativan utjecaj na okoliš te doprinose pozitivnim ekološkim ishodima.

Međutim, najimpozantija brojka je 3544. Toliko je sadnica u Upper Houseu, a kombinacija su autohtonih i tropskih vrsta, pažljivo odabranih zbog njihove sposobnosti da uspijevaju u lokalnoj klimi i istovremeno osiguravaju otporan krajolik i mini ekosustav koji dodaje vitalnost krovnom okruženju. Slojevi drveća i lišća služe kao prirodni izolator, smanjujući tako ovisnost o umjetnom grijanju i hlađenju. Čak je i navodnjavanje nasada osigurano pomoću kišnice koja se skuplja u dovoljno velikim spremnicima.

image
MARK NILON
image
MARK NILON
image
TOM FERGUSON
image
SCOTT BURROWS
image
MARK NILON
image
MARK NILON

Na ovaj način maksimalno je optimizirano korištenje zemljišta te se promiče učinkovito korištenje resursa. Stanari su dijeljenje resursa uveli u praksu i putem flote električnih vozila za dijeljenje.

Najavljuju i najzeleniju zgradu na svijetu

Upper House oživljava ujedinjenu viziju Aria Property Group i Koichi Takada Architects koja kroz moderna stambena naselja vraća prirodu u gradove. Sljedeća zgrada koju će skupa početi graditi je Urban Forest, također smještena u okrugu Južni Brisbane. Radi se o stambenom tornju od 30 katova s ​​fasadom prekrivenom s više od 25 tisuća autohtonih biljaka koje se već uzgajaju za projekt. Bit će to najzelenija stambena zgrada na svijetu, a trebala bi biti dovršena prije Olimpijskih igara u Brisbaneu 2032. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 12:07