ODGOVOR NA KRIZU

Kada su ovi neboderi sagrađeni imali su cijenu tri puta manju od prosječne, danas su mnogim Splićanima nedostižni san...

Ivan Buvinić

‘Dok dio stanovnika Splita preuređuje apartmane za najam, prikrivajući socijalističku prošlost novim IKEA namještajem, velik dio Splićana, može tek sanjati o svojih četrdesetak kvadrata‘

Vuko Bombardelli (1917. – 1996.) prema nekima možda i najkontroverznija i najzanimljivija ličnost splitske arhitektonske scene u Splitu je zapamćen ponajviše po projektu štedljivog stana E-57 (Eksperiment 57) odnosno zgradama koje se i danas kolokvijalno nazivaju po njemu, a koje su bile njegov odgovor na poslijeratnu stambenu krizu s cijenama kvadrata gotovo tri puta nižim od prosječne.

Izložba "Bombardelli 2024: Eksperiment-57 danas" koja se 17. rujna otvara u Salonu Galić pokušaj je novog pogleda na taj njegov čuveni arhitektonski projekt s kraja 50-ih, a donosi radove Duške Boban, Ivana Buvinića, Darija Dunatova, Glorije Lizde i Majde Rožić nastale na temelju dvogodišnjeg mapiranja, istraživanja arhiva, razgovora, tura...

Duška Boban na ovoj izložbi tako prvi put javnosti otvara tri osobna albuma Vuke Bombardellija s oko 600 stranica kolaža sačinjenih od njegovih fotografija, skica i prezentacija projekata, kao i mnoštva novinskih izvadaka i korespondencije, Glorija Lizde, iz fotografske perspektive, i Dario Dunatov, iz pozicije sociologa, nastoje pak istražiti i obuhvatiti iskustvo življenja u stanovima E-57 danas, Majda Rožić istražuje pak tri Bombardellijeve zgrade izvan Splita, u Kaštel Sućurcu, Kaštel Gomilici i Dugom Ratu, a Ivan Buvinić "skicira prikaz promjene (društvene) paradigme iz kolektivnog u individualno i s tim povezane transformacije (okoliša)", koristeći se pritom dokumentarnim i AI generiranim fotografijama.

image

Duška Boban

image

Glorija Lizde i Dario Dunatov

image

Majda Rožić

"Dok jedan dio stanovnika Splita preuređuje skromni E-57 u apartman za najam, prikrivajući njegovu socijalističku prošlost novim IKEA namještajem, velik dio onih manje vidljivih Splićana, uključujući mlade, može tek sanjati o svojih četrdesetak kvadrata", navode, među ostalim, u predgovoru autorice projekta Nataša Bodrožić, Sanja Matijević Barčot i Ana Grgić.

Izložba se bavi, ističu nadalje, i statusom arhitekta kao javne figure.

"Bombardelli je nedvojbeno bio ono što danas nazivamo javnim intelektualcem. Posebno se ističe njegov angažman da arhitektonski diskurs iz uskog stručnog kruga prenese u širi javni medijski prostor".

Ovaj aspekt Bombardellijeva djelovanja bit će oživljen na izložbi na način da će se proces arhitektonskog rada izlagati javnosti u realnom vremenu. Unutar galerije bit će, naime, formiran privremeni arhitektonski ured kojeg čine mladi arhitekti Paul Lombardić, Nikolina Meter, Katarina Pedišić i Sandi Terzić, s ciljem da omogući posjetiteljima neposredan uvid u složen kreativni proces arhitekture, dok ih potiče na interakciju s arhitektima.

Istodobno ovaj je privremeni postav i poziv građanima, sadašnjim ili budućim stanarima Bombardellijevih zgrada, da popričaju o svom domu, zatraže savjet ili skicu, i time evociraju diskurs javnog dijaloga i polemiziranja, "čemu se Bombardelli vično i žustro priklanjao nastojeći obraniti, obrazložiti i približiti svoje ideje".

Podsjetimo, pisali smo o ovom arhitektu, prezirali su ga jer je u Splitu nudio tri puta jeftinije stanove, a kuhinju nije stao ni frižider. Razlog? Žene ne kuhaju!. N. B.: Vuko Bombardelli je bio nevjerojatno plodan arhitekt, imao je projekte koji se kreću u jako širokom rasponu, od stanovanja do Plave magistrale, odnosno ideje o lancu nautičkih centara i marina duž istočne jadranske obale, od spomeničke plastike do industrijskih postrojenja, pa čak i kioska... Javno je predložio i gradnju tunela kroz Marjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:48