USRED PRIRODE

Arhitektonska senzacija u Gorskom kotaru: Kuća koja postavlja nove standarde u gradnji i naglašava važnost krovišta

Vlasnica Ana Šepić Solaja i arhitekt Dinko Uglešić

 Darko Tomaš/Cropix

Ravna Gora je općina u Gorskom kotaru, u Primorsko-goranskoj županiji. Smjestila se u središnjem dijelu Gorskog kotara, na visoravni prosječne nadmorske visine od 775 do 910 metara po kojoj je navodno i dobila ime (na 825 metara nadmorske visine nalazi se crkva sv. Terezije Avilske). Cijelo je ravnogorsko polje nekoć bilo gusta šuma okružena brdima. Ravna Gora je okružena brežuljcima: s jedne strane Bjelolasicom, Višnjevicom i Suhim vrhom, a s druge strane Javorovom kosom i Kosicom.

U tom divnom ambijentu netaknute prirode, mirnoće i toliko željene tišine smjestila se divna novosagrađena kuća za čiji je projekt bio zadužen arhitekt Dinko Uglešić iz projektantskog ureda FORVM iz Zadra. Ovaj projekt, kako je rekla struka, postavlja nove standarde u gradnji, naglašavajući važnost kvalitetnog krovišta u arhitekturi - u ovom slučaju to je krov od Tondach crijepa Planoton 18. Površina tlocrtne projekcije zatvorenog dijela kuće iznosi samo 60 četvornih metara, a ukupna neto kvadratura je malo manja od 89 četvornih metara.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Vlasnici kuće, obitelj iz Zagreba, rodom su iz Ravne Gore pa je nekako bilo logično da je prevladala želja za posjedovanjem kuće u tom dijelu Hrvatske.

- Vlasnici su htjeli funkcionalnu kuću za vikend odmore i dulji boravak. Rješenje i dispozicija prostorija rezultat su ostvarenih vizura prema van i logičnog rasporeda funkcija unutar konačnog gabarita - kaže arhitekt Uglešić.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Dodaje da se kuća sastoji od sljedećih prostorija: ulaznog prostora (vjetrobran), kontinuiranog prostora dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, zatim WC-a, komunikacija (stubište i hodnik na katu) te dvije spavaće sobe i kupaonice.

- Općenito, malo je specifičnosti u samoj građevini. Naglasak je bio na komunikaciji s vanjskim prostorom, što se nastojalo postići u svakoj od nabrojenih prostorija - ističe arhitekt.

Napominje kako je u ovom projektu rješenje krovišta rezultat "izvlačenja" centralnog dijela građevine u želji da se naglasi ulaz u kuću i omogući dodatni sadržaj na katu.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

- Kosi krov samo je nakratko bio zasjenjen umirujućim linijama ravnog krova, a koristi njegove primjene značajne su u odnosu na ravni. Danas je ta tema, ponovno, vrlo aktualna, pogotovo u kontekstu nestabilnih klimatskih uvjeta i globalnog rasta temperature zraka. Isto tako, unatoč blještavilu suvremenih težnji i materijala, ambijent u kojem građevina nastaje i iznimno bitni odgovori u tradiciji pristupa kolektivne su vrijednosti koje bi u današnjem moru bezličnosti i nekritičnosti mogle biti putokazi pravilnijeg, primjerenijeg oblikovanja. Iako je projektom bio predviđen aluminijskim lim, pokrov krovišta se zbog tadašnjeg stanja na tržištu prilagodio unaprijed definiranoj vrijednosti investicije pa se alternativno rješenje, takoreći, nametnulo samo od sebe. Općenito, crijep je proizvod od prirodnog materijala, a konkretan model diskretnih je linija i pridonosi traženom kontrastu projektiranih površina - kaže arhitekt Dinko Uglešić.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

U interijeru je naglasak na nepretencioznom, ugodnom ambijentu, u skladu s potrebama i navikama vlasnika. Dominiraju umjerene boje u spektru prirodnih materijala, kombinirane s osobnim detaljima. Namještaj je, pak, kombinacija starih i novih komada gotovog namještaja, uz kroj ugradbenog namještaja prema gotovim mjerama.

- Najveći je izazov bio omogućiti ljudima dom kakav su jednim dijelom zamišljali, a unutar budžeta kojim su raspolagali. Drugi je dio izazova bio izvesti građevinu jer se gradilo u vrlo nestabilnom i neizvjesnom razdoblju - otkriva vlasnica Ana Šepić Solaja koja za kraj priznaje kako kuću koristi s velikom doze ugode i sreće te kako je jako zadovoljna kako je sve ispalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:02