Blago s otpada

Željka Gojun preuređuje stare komade kojima oplemenjuje svoje dvorište i kuću, a nerijetko ih i daruje bližnjima

 Damir Krajac/Cropix
Nabavlja ih na raznim sajmovima, divljim odlagalištima, reciklažnim dvorištima, putem oglasnika...

Na poleđini bijele majice piše joj "majstorica". Već u prvom telefonskom razgovoru naslutili smo da je energična i svestrana, a takva nas je i dočekala u jednom novozagrebačkom naselju. S 53-godišnjom Željkom Gojun našli smo se na ozelenjenoj parceli, preko puta njezine obiteljske kuće, gdje se nalaze vrtna kućica, ozbiljan povrtnjak i mali voćnjak, a sve je upotpunjeno simpatičnim koloritnim komadima vrtnog namještaja i raznim "uradi sam" dekoracijama, često izrađenih od odbačenih materijala. Sve to njenih je ruku djelo, što nam je bilo dovoljno da zaključimo kako je iznimno kreativna i spretna.

image

Željka Gojun

Damir Krajac/Cropix

Iako se primarno bavi turizmom, odnosno iznajmljivanjem apartmana u centru Zagreba, Željka "nema mira". Tako je prije desetak godina imala proizvodnju torti prema vlastitoj recepturi, koje je pripremala za razne prigode, od djevojačkih i momačkih večeri, do rođendana, a sama je uredila i apartmane za najam. I to ne samo da je dizajnirala njihove interijere, nego je izradila i pojedine komade namještaja.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Preuređenje jednog komada traje 20-ak sati, a najzahtjevnije je dodavanje boja i detalja, kaže Željka

image
Damir Krajac/Cropix

- Nakon što sam opremila apartmane, željela sam se i dalje nekako baviti time te sam odlučila otići na radionice bojanja namještaja, tekstila i zidova - kaže Željka.

S nešto više znanja i iskustva, odlučila se na jedan zanimljiv projekt. Naime, njezina je majka imala jedan stari stolac koji je vapio za makeoverom, a s obzirom na to da voli Boba Marleyja, Željka ga je tematski preuredila u bojama jamajčanske zastave i s likom tog popularnog reggae pjevača, čime ju je oduševila. Upravo je na tom projektu shvatila da je obnavljanje namještaja, prije svega stolaca, njeno polje interesa te se time nastavila baviti u slobodno vrijeme. Danas ih preuređuje u maksimalističkom stilu, zasad za vlastite potrebe, no svaka objava na društvenim mrežama postigne velik interes pa je počela razmišljati i o poslovnom aspektu svojeg hobija.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Nakon što ih detaljno opere, pobrusi i ukloni sve nedostatke na njih najčešće decoupage tehnikom aplicira motive ovisno o raspoloženju

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Stare stolce nabavlja na raznim mjestima, od Hrelića i oglasnika, preko reciklažnih dvorišta do divljih odlagališta otpada... Uglavnom su u lošem stanju, pa uvijek nešto mora popravljati ili nadograđivati, a u svakom projektu nauči nešto novo.

image
Damir Krajac/Cropix

- Ovisno o stanju u kojem se stolac nalazi, prvo počinjem s pranjem, a onda s brušenjem i otklanjanjem nedostataka, i tek onda počinjem s bojanjem - prepričava Željka, koja na stolce često aplicira decoupage, a boja ih prema svojoj trenutačnoj inspiraciji. I motivi ovise o njezinom trenutačnom raspoloženju, ali i o osobi ili prostoru kojjima su namijenjeni. Mnogi od njih krase okućnicu, nekima je opremila interijer kuće, a neke je darovala bližnjima.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Preuređenje jednog stolca traje minimalno 20 radnih sati. Najzahtjevnije je dodavanje i bojanje detalja - kaže Željka, čiji je pokojni otac bio "sam svoj majstor", ali je bila premala kad je umro da bi sve to naučila od njega. Međutim, on joj je usadio ljubav prema ručnom radu.

image
Damir Krajac/Cropix

Nedavno je dovršila i jedan mnogo zahtjevniji projekt: set od dva pronađena i preuređena stolca sa stolom izrađenim od stare šivaće mašine, na koju je postavila ovalnu drvenu ploču s transparentnim staklom, omogućujući pogled na samo postolje šivaće mašine.

- Trudim se reciklirati i koristiti odbačene stvari unoseći u njih novi život - zaključuje Željka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 13:15