IMAMO VIDEO

Pogledajte kakav je fantastičan zid sa slikama napravila u svom zagrebačkom domu: Vrijedno je kopiranja

 DOLGACHOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nije novost da slike ili platna stvaraju poseban ugođaj i mogu u nama probuditi osjećaje. Treba iskoristiti kreativnu moć lijepo izloženih slika na zidu kod kuće. Za stvaranje raskošne atmosfere u vlastita četiri zida potrebno vam je malo vremena i originalnih ideja. Sa sljedećim inspiracijama za savršen zid sa slikama možete stvoriti umjetnički štih u vlastitom domu.

Prije svega, neka osnovna znanja: kada dizajnirate zid za slike, trebali biste obratiti pozornost na međuigru prostora, umjetnina i ovjesa. Osnovno pravilo je da biste trebali objesiti umjetničko djelo 1,60 metara iznad poda kako bi visilo u optimalnom položaju.

LIJEPI OKVIRI ZA SLIKE

Okvir daje slici završni dodir. Osim što uprizoruju umjetničko djelo, okviri također štite od prašine, ogrebotina i vlage. Osim toga, olakšavaju vješanje slika. Okviri za slike dostupni su u različitim materijalima: drvo, aluminij, plastika, metal itd. Stilovi okvira kreću se od klasičnih do suvremenih, razigranih ili zapravo jednostavnih.

Zlatno pravilo za okvire za slike glasi: što je slika vrjednija, to okvir za slike treba biti vredniji.

1. ELEGANTNO UPRIZORITE OBITELJSKE SLIKE

Veliki zid sa slikama s najljepšim fotografijama vaše obitelji oživljava uspomene. I da: možete uprizoriti obiteljske slike na originalan način i bez kiča.

U crno-bijeloj kombinaciji s plemenitim okvirima za slike, zid za slike izgleda elegantno. Kvalitetan izgled cjeline čini paspartu s kosim izrezom, koji će najbolje izraditi lokalni majstor okvira.

Savjet: Stare obiteljske slike možete objesiti na vrh, dno ili u sredinu kako biste istaknuli klasiku.

Pogledajte video!

2. DIZAJN ZIDA SA SLIKAMA KAO ZBIRKE SLIČNE UMJETNOSTI

Kolekcije iste vrste posebno dobro dolaze do izražaja ako ih objesite u strogom geometrijskom redu i s istim okvirom na zidovima. Jednostavni motivi mogu djelovati kao cjelina i u manjim prostorijama. Nijedna slika ne smeta drugoj, a raznolikost čini zajedničku nit.

Istovremeno, foto-zid treba biti usklađen sa zidnom bojom i moći se kombinirati s namještajem. Sivi zid, na primjer, prikladan je za vješanje svijetlih i šarenih slika.

3. POSTAVITE JEDAN UPEČATLJIV KOMAD

Velikoj slici treba prostor da razvije svoju priču. U kombinaciji s pravom pozadinom, možete stvoriti jedinstvenu atmosferu. Ako želite igrati na sigurno, objesite jedan komad na bijeli zid. Kombinacija postaje elegantnija odabirom boje slike i odražava se na boju zida ili dekoraciju sobe.

Savjet: okvir za paspartu naglašava individualnost umjetničkog djela.

4. FOTO ZID: UREDAN KAOS

Prilikom dizajniranja individualnog slikovnog zida, moto "manje je više" može se slobodno zanemariti. Mnogo slika ovdje je prednost - ako je raspored koherentan kao foto zid.

5. ZIDNE SLIKE KAO MODERAN KOLAŽ

Već je Aristotel smatrao da je "cjelina više od zbroja svojih dijelova". Tu mudrost nalazimo u vizualnim umjetnostima. Tehnika kolaža ovdje je shvaćena kao slika sastavljena i spojena od mnogo malih pojedinačnih dijelova.

Kako biste dizajnirali vlastiti zid za slike u ovom stilu, prvenstveno je potrebno prikupiti mnogo posebno lijepih pojedinačnih dijelova. Sakupljene fotografije ili umjetnički ispisi mogu se objesiti izravno na zid ili fleksibilno pričvrstiti na dodatnu nosivu ploču. Dopuštene su različite veličine.

Prilikom vješanja i oblikovanja kolaža vrijedi sljedeće: Slike mogu biti poredane jedna blizu druge u različitim veličinama i preklapajući se, tako da se stvara gladak prijelaz.

6. TRODIJELNI ELEMENT U SREDINI ZIDA

Ovaj oblik slikovnog zida trenutno je vrlo moderan. Podjela motiva na nekoliko (obično tri) pojedinačnih slika naziva se triptih. Kontekst slike i dalje je prepoznatljiv, ali izlomljen. Pojedinačni fragmenti pričvršćeni su na zid u sobi na istom rubu i na maloj udaljenosti.

Ovaj kreativni način oblikovanja zidova obično se prikazuje na zateznim okvirima. Da bi triptih bio raznolik, možete promijeniti redoslijed slika.

7. DIZAJNIRAJTE FOTO ZID U VINTAGE STILU

Ideja foto zida više nije neka novost. Pogotovo zato što su fotografije popularan i nadasve osobni ukrasni element za oblikovanje zidnih slika. Posebno šik izgledaju, stare fotografije spojene u okvire pastelnih boja. Retro fotografije tada će izgledati toplo i elegantno u isto vrijeme.

Također možete pričvrstiti slike na visokokvalitetni paus papir ili koristit različite formate do iste veličine jednostavnim povećanjem i podešavanjem okvira. Tako se gradi poseban odnos između pojedinačnih slika i okvira slike, a foto zid izgleda originalno.

8. DIZAJN ZIDA SA SLIKAMA S UMJETNIČKIM DJELIMA NA PLATNU

Ako više volite zid sa slikama ukrasiti slikovnim motivima, najbolje je koristiti umjetnine na platnu. Bilo da je riječ o mrtvoj prirodi ili pejzažu - ove su slike bezvremenske i uvijek ih možete ponovno uprizoriti.

Što je najbolje, djela na platnima dolaze bez okvira za slike ili paspartua pa svojim stilskim dojmom odskaču od ostalih, a boje na ovom materijalu dolaze na svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 14:39