zdrava i lijepa

Doktorica tvrdi da ova dva začina ubrzavaju metabolizam i tope kilograme

 /KARLO SOLANO/PEXELS

Doktori diljem svijeta slažu se da je za normalno funkcioniranje metabolizma važna hrana koju konzumiramo, a to je naposljetku važno za održavanje zdrave tjelesne težine i energije koju imamo ili nemamo tijekom dana. Koliko nam je brz metabolizam, ovisi o nizu stvari, ali doktori se slažu da je prehrana tj. kontrola prehrane ključna u održavanju metabolizma zdravim i aktivnim. Određeni začini koje možda uzgajate doima mogu vam itekako pomoći u procesu ubrzavanja metabolizma. Na prirodan način. Samim time pomažu i da sagorite kalorije i održavate tjelesnu težinu, pa čak i mršavite. Doktorica Sarah Bonza ističe kako začini koje imate u kuhinji nisu samo odličan dodatak mnogim jelima već ih možete konzumirati i za dobru liniju i tako se pripremiti za ljetne dane koji slijede. Uz već poznate začine koji imaju sposobnost ubrzavanja metabolizma, cimet i kajenski papar, doktorica Bonza sada otkriva još dva začina koji pomažu u ubrzavanju metabolizma.

1. Đumbir

Đumbir (eng. ginger) ima vrlo specifičnu, vatrenu i oštru aromu. Njegov miris će mnoge asocirati na azijsku kuhinju. Za to postoji dobar razlog, đumbir je jedna od najzastupljenijih namirnica u indijskoj i većini ostalih azijskih kuhinja. Dva su glavna razloga zbog kojih je đumbir toliko popularan u prehrani.

Prvi je specifičan okus zbog kojega ga mnogi obožavaju (a neki izbjegavaju). Drugi razlog je taj da je đumbir jedan od najranije otkrivenih biljnih lijekova u ljudskoj povijesti. Poznato je da je uzgajan jako davno, još prije 3 000 godina. Ljekovitost đumbira je višestruka, piše Kreni zdravo.

image
/SHUTTERSTOCK

"Jedan od začina za koji je utvrđeno da ima pozitivan učinak na metabolizam je đumbir", kaže dr. Bonza za SheFinds. Đumbir sadrži gingerol, bioaktivni spoj s termogenim svojstvima koji može ubrzati metabolizam i potaknuti razgradnju masti. Dodala je i kako đumbir doprinosi zdravoj probavi te može smanjiti nadutost i nelagodu.

2. Kurkuma

Kurkuma je podzemna stabljika biljke Curcuma longa, koja pripada obitelji đumbira (Zingiberaceae). Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, spoj koji mu daje karakterističnu zlatno-žutu boju i većinu njegovih ljekovitih svojstava. Kurkuma se često koristi u prahu, ali može se koristiti i svježa, slično đumbiru, kao i u obliku dodataka prehrani, ekstrakata ili ulja. Nekoliko je istraživanja tijekom posljednjih 20 godina pokazalo da kurkuma, čiji je glavni aktivni sastojak kurkumin, ima moć da dovede osobu do potpunog oporavka od bolesti u samo nekoliko mjeseci. Krvožilni, probavni i neurološki sustavi tijela, ispostavilo se, su svi pozitivno reagirali na kurkumu, a beskrajan popis bolesti za koje je ovaj začin poznat da pruža ozdravljenje neprestano se povećava, prenosi Tvornica zdrave hrane.

image
/KARLO SOLANO/PEXELS

Kurkuma ima i metaboličke prednosti. "Kurkuma ima spoj koji se zove kurkumin i ima protuupalna svojstva. Kurkumin također potencijalno može pomoći u regulaciji inzulinske rezistencije i sastava masnog tkiva u tijelu, što je važno za metabolizam," ističe dr. Bonza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 13:20