I DALJE IMA EROTIKE

Gledao sam seriju o kojoj svi govore. Prepoznao sam jedno lice, koje kao da je stiglo iz drugog vremena. Ne biste vjerovali...

Isabelle Adjani

 Topfoto/topfoto/profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia
U seriji ‘Savršen par‘ koja se trenutačno daje na Netflixu, uz Lieva Schreibera i Nicole Kidman, glumi i Isabelle Adjani, nekoć prva dama francuske kinematografije

Samo kad pogledate prvu epizodu mini-serije "Savršeni par" bit će vam jasno gdje se radnja odigrava. Dakako, u Nantucketu, jednom od otoka koji su se smjestili na rubu države Massachusetts. Natpis "Nantucket" dopire odasvuda, vidljiv je na hotelima i gradskoj vijećnici, a i većina dućana voli se pohvaliti imenom mjesta u kojem se nalaze. Odmah iznad njega nalazi se Martha‘s Vineyard, zloglasan kao poprište zbivanja velikog hita Stevena Spielberga "Ralje", no u Nantucketu nema velikih bijelih psina ili se barem za ovu prigodu ne spominju. Nantucket je poznatiji kao obitavalište spisateljice Elin Hilderbrand, kraljice romantičnog štiva koje se nosi na plažu, i reputaciju joj zasad nitko nije ugrozio. Uvod u njezin opus može vam biti "Savršeni par" (The Perfect Couple), čija se radnja odigrava upravo u Nantucketu, mondenom ljetovalištu: knjiga je upravo ekranizirana kao mini-serija iz šest epizoda, pa možete vidjeti kako izgleda taj raj na zemlji. Sve je puno turista i onih koji samo žele zaviriti u to otočko carstvo, pa ako ne nađu smještaj, nastavljaju istraživati otoke s više slobodnog prostora.

"Savršeni par" je upravo ekraniziran, za televiziju ga je prilagodila Jenna Lamia, inače je glumica, no ovo joj je svakako najambiciozniji rad. Ponajprije, za redateljicu je odabrana Dankinja Susanne Bier, dobila je Oscara za najbolji međunarodni film "U boljem svijetu", njezina drama "Braća" izborila je i američku verziju, a futuristička drama "Birdbox" sa Sandom Bullock postala je najgledaniji film u povijesti Netflixa. Popularna streaming platforma zadnjih godina niže uspjehe, a nema sumnje da će im se priključiti i "Savršeni par", ne samo zbog napetog zapleta preuzetog iz Hilderbrandičine knjige nego i uistinu blještave glumačke postave. Nju predvodi Australka Nicole Kidman, ona je već surađivala sa Susanne Bier u mini-seriji "Slom" (partner joj je bio Hugh Grant), sada glumi uspješnu spisateljicu Greer Garrison Winbury, koja već gotovo tri desetljeća očarava poklonike svojih knjiga diljem svijeta. Ima najljepšu kuću u Nantucketu i u braku je s Tagom Winburyjem (Liev Schreiber), šarmerom neodređenog zanimanja koji ima samo jedan problem: njegove ljubavnice teško je i pobrojati. Greer je trenutačno zabavljena predstavljanjem svoje nove knjige, iako bi je više trebala brinuti ženidba njezina mlađeg sina Benjija (Billy Howle), koji je za suprugu odabrao Ameliju Sacks (Eve Hewson kći je rock-zvijezde Bona iz grupe U2), djevojku skromnog podrijetla, koju je upoznao u njujorškom zoološkom vrtu. Naravno da Greer svojoj budućoj snahi spočitava sve što joj padne na pamet, ali se ne usudi uhvatiti se za ono glavno, Amelijina najbolja prijateljica i djeveruša, prekrasna Merritt Monaco (Meghann Fahy) spetljala se sa Tagom i ostala trudna. Naravno da joj on obećava da će napustiti Greer i vilu u Nantucketu, ali u to izgleda nije ni sam uvjeren.

image

Liev Schreiber i Nicole Kidman

Jim Ruymen/upi/profimedia/Jim Ruymen/upi/profimedia
image

Savršeni par

/Netflix

Benjijev stariji brat Thomas (Jack Reynor) u braku je s dinamičnom Abby (Dakota Fanning), ona samo što nije rodila, no još ima vremena dijeliti Ameliji savjete kako da se ponaša u otmjenoj kući. Nije to baš lako, jer djevojka je kuhala u sebi kad je dočula da prije braka mora potpisati ugovor o diskreciji, sve što se vidi i čuje tijekom svadbenog ceremonijala mora ostati unutar obitelji, pritom je najbolje da nitko od njih ne zna što zna onaj drugi. Greer ima i najmlađeg sina Willa (Sam Nivola), ni taj baš nema osobito visoki sud o obitelji, svojedobno se zaljubio u profesoricu francuskog, ali ta je gotovo otjerana iz njegova doma, a nije se stigla od njega niti oprostiti. Sudeći po glasinama, krivac je bio njegov otac, koji se ni ovaj put nije znao držati podalje od zgodnih žena.

Amelia se probudila jedno jutro i na plaži vidjela kako valovi gurkaju nepomično žensko tijelo. Bila je to Merritt, već dugo mrtva, što je obitelj Winbury dovelo na rub histerije. Kao prvo, pripreme za vjenčanje morale su biti obustavljene, no dio rituala je sačuvan, jer je Greer obiteljsko slavlje iskoristila za promociju naredne knjige. Još gore, njezina je ideja da se o toj smrti uopće ne govori, Merritt se po njenom sudu slučajno utopila i nema potrebe iz toga stvarati nekakvu tragediju. Ponekog je u to još i mogla uvjeriti, ali ne i Ameliju, koja spremno obavještava policiju da je Tag ljubakao s Merritt i da je djevojka zatrudnjela. Tako nešto razgnjevilo je Greer, ali je ona usprkos tome zadržala svoju pozu "ledene kraljice".

image
Image Press Agency/alamy/alamy/profimedia/Image Press Agency/alamy/alamy/profimedia

To je bio tek početak koji je nagrizao prekrasnu glazuru najljepše kuću u Nantucketu. Teško je ocijeniti čega se najprije dohvatiti, ali obitelj Winbury je definitivno pred raspadom. Tu je i mladi Shooter Dival (Ishaan Katter), prema kojem je Greer posebno slaba i najradije bi ga posinila. Pred njim je pokleknula čak i Amelia, svjesna da se Benji ne ponaša kao budući suprug, pa je potražila utjehu u drugom muškarcu. Dakako, oboje su svjesni da je to samo prolazna afera, ali ljubomorni Benji iz toga je spreman napraviti veliki skandal.

U seriji su dva vrlo dobro oslikana policajca, jedan je Dan Carter (Michael Beach), šef policije u Nantucketu, koji je dobio pojačanje iz Martha‘s Vineyarda, tamošnju veteranku Nikki Henry (Donna Lynne Champlin): ona se u svemu pouzdaje u svoj instinkt i zapravo vrlo rijetko griješi. Dok policija i sami pripadnici klana Winbury raščlanjuju jedni druge, polako se skida pomno održavana fasada koja se više nikad neće uspjeti obnoviti. Svi članovi nekoć moćne obitelji moraju na policijsko ispitivanje, u javnost dospijevaju tajne o kojima se prije toga samo šaputalo, poput šverca pilulama za liječenje raka, a sve to ima donekle veze sa smrću Merritt Monaco. Kako se ispostavlja, to je ipak bilo ubojstvo, no nikad ne biste pogodili tko je počinitelj i kakvi su mu motivi.

image

Isabelle Adjani

L.urman/starface/profimedia/L.urman/starface/profimedia

U zbilja bogatoj glumačkoj ekipi prepoznajemo jedno lice, koje kao da je stiglo iz jednog drugog vremena. Ne biste vjerovali, to je Isabelle Adjani, nekoć prva dama francuske kinematografije, no posljednjih godina na nju kao da smo zaboravili. Naravno, jer više ne glumi u filmovima koji naglašavaju njezinu erotičnost, no da ne bi bilo zabune, ta je i dalje itekako prisutna. Ona glumi Isabel Nallet, obiteljsku prijateljicu nekoć najmoćnijeg potpornja Nantucketa, no kad se taj zaljuljao, ne preostaje joj drugo nego držati se svoje maksime: ljubav i strast su prolazni, preostaju samo bogati ljubavnici i pokloni kojima se možete pohvaliti pred drugima.

Susanne Bier zanimljivo je režirala seriju, ima jako puno krupnih planova koji se spretno vezuju na totale, a sve to skupa jako dobro funkcionira. Možda je završnica - konkretno, peta i šesta epizoda - pretrpana zbivanjima, no valjda je to bila namjera autora. "Savršeni par" ostat će jako dugo na Netflixovoj top-listi, čime će danska redateljica učvrstiti status njihove najvažnije suradnice iz Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:25