Što treba znati o svinjskoj jetrici

Kao što smo već pisali, svinjska je jetrica prava delicija zbog koje nećete morati orobiti banku. No prije no što odete mesaru, naučite još ponešto o tom sočnom i mekanom komadu mesa. Donosimo tri zanimljivosti.

Njemačka tradicija na kolinju

Kao što se u našim krajevima za vrijeme svinjokolje često prva poslužuju svinjska jetrica, obično pirjana s lukom, to je bio i dio njemačke tradicije. U nekim se njihovim regijama prvo na tavu bacao sirovi špek narezan na trake. Kada špek počne žutjeti i krene putem čvaraka. u tavu se dodaju svinjska jetrica. Luk je također uobičajen sastojak ovoga jela.

Temelj za juhu koja diže iz mrtvih

Među brojnim jelima tradicionalnih kineskih regionalnih kuhinja u kojima su svinjska jetra glavni sastojak, vrlo je zanimljiva okrepljujuća juha. Ova se juha brzo priprema, a u svim inačicama uz jetricu najvažniji je đumbir koji se obično u ovo jelo stavlja u velikim količinama. Mladi luk je sljedeći najrašireniji sastojak u varijacijama na temu kineske juhe od svinjske jetrice. Pojavljuju se još i razne vrste kupusa, a naravno i ljuta papričica.

Pola sata za sekelji gulaš

U prave jesenje recepte od svinjskih jetrica spada jelo veoma nalik popularnom sekelji gulašu. Dakle uz jetricu, luk, češnjak, crvenu papriku u prahu i lovorov list jelu se dodaje narezani kiseli kupus. To se jelo, međutim, ne pirja dugo kao što se to u nas čini kada se priprema sekelji gulaš. cijela priprava traje manje od pola sata. U protivnom jetrica gubi tek, a zna čak postati gumasta. Podlijevanje vinom, međutim, neće smetati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:11