ZIMSKI RUČAK

Omiljena svinjska jetrica, palenta s parmezanom i kiselo zelje savršen su spoj

 Berislava Picek/Cropix/
Pripazite na vrijeme kuhanja, jetrica dugim kuhanjem gube na sočnosti te postaju tvrda i žilava

Trebat će vam:

400 g svinjskih jetrica
300 g luka (oko 4 glavice)
100 ml bijelog vina
ulje za prženje
lovorov list
sol
papar
žličica dimljene crvene paprike
200 g palente
50 g maslaca
100 g parmezana
500 g kiselog zelja

Priprema:

Na dno dublje posude stavite ulje. Luk narežite na trakice koje mogu biti malo šire. Popržite luk na laganoj vatri dok ne postane staklast. Jetrica očistite od žilica te narežite na jednake kockice. Jetrica dodajte na luk, popržite minutu dvije, dodajte začine i vino te dinstajte na malo jačoj vatri oko 10 minuta. Ne duže, jer jetrica dugim kuhanjem gube na sočnosti te postaju tvrda i žilava. Na malo zagrijane masnoće dodajte rezano kiselo zelje, lagano ga dinstajte. Dodajte lovor, ako želite možete malo podliti vodom. Prije začinjavanja solju probajte zelje, jer prilikom kiseljenja ono se soli pa možda nećete trebati dodatnu sol. Dinstajte oko 20 minuta uz neprestano miješanje. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, dodajte maslac i pred sam kraj umiješajte parmezan. Ne kuhajte jako gustu palentu da biste je lakše izlili u posudu. Ohlađenu palentu oblikujte okruglim kalupom ili čašom. Jelo prije serviranja možete oplemeniti sitno nasjeckanim vlascem ili još bolje mladim lukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 04:13