Oduševljavaju

Nije što su najbolja pizzerija na našim prostorima, ali ove njihove pizze morate probati

 Privatni album
Kad god odemo u Franko‘s iznenade nas barem jednom novom pizzom zbog koje istog trena planiramo kada ćemo ih ponovno posjetiti

Za ljubitelje pizze, i to prave napoletane - zagrebački Franko‘s Pizza & Bar nije nepoznata stanica. Znaju to dobro Zagrepčani, ali i brojni turisti iz svih krajeva svijeta koji dolaze posjetiti naš glavni grad. Naime, vijest da je upravo u Zagrebu 71. najbolja pizzerija na svijetu, vjerujte, ne prolazi nezapaženo na međunarodnoj gastro sceni. Stoga je ovdje, ako još niste bili, neophodna i rezervacija stola, što je zapravo skroz neobično za jednu pizzeriju. No, kako ste već i sami mogli dokučiti, Franko‘s je sve samo ne obična pizzerija.

image
Berislava Picek/Cropix

Cijeli tim ovdje sustavno promišlja o namirnicama koje stavljaju na pizzu, kao i o okusima koje će ponuditi gostima. Također, svakodnevno rade na edukaciji, prijavljuju se i sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, pozivaju i idu u goste kolegama iz regije, upijaju sve što čuju, isprobavaju i neumorno rade.

image

Wild Wild Boar

Privatni album

I tako su nas, premda njihov meni već dobro znamo, za našeg posljednjeg posjeta, ipak ponovno uspjeli oduševiti. Već dobro nam poznata Wild Wild Boar i ovog je puta bila besprijekorna - mortadela od vepra s tartufima lijepo je dolazila do izražaja, krema od pistacije na nepcu odmah je probudila sugestiju kako je grabimo žlicom iz teglice, a perle od aceta dodatno su osvježile svaki zalogaj nježnom kiselinom koju je ublažilo savršeno pečeno tijesto.

image

Meet the Smoke

Privatni album

Meet the Smoke s dimljenom mozzarellom di Bufala i odležanom junetinom natjerala nas je da zatvorimo oči dok se meso spaja s okusima polusušene rajčice i karameliziranih lučica. Sjajno. I kako onda opisati iduće dvije pizze zbog kojih evo već nekoliko dana razmišljamo vratiti se na njihovu adresu i ponovno ih kušati?! Težak zadatak... Ali recimo ovako, ako volite pizzu i voljni ste se prepustiti drugačijim okusima, onda naprosto morate probati Deep in the Woods i No Fake Truffles.

image

Deep in the Woods

Privatni album

Deep in the Woods sadrži fior di latte, kremu od vrganja, crni tartuf, guanciale nero i svježi bosiljak. Kad vam dođe na stol bit će to bljedunjava pizza na kojoj se ističu rubovi tanko ribanog tartufa i trakice guancialea, dok je sve drugo bijelo. Osim, naravno, tu i tamo kojeg balončića tijesta koji je u peći poprimio tamniju boju. No, nemojte da vas to zavara. Ova pizza možda ne osvaja izgledom, ali zato itekako osvaja okusom! Toliko je kremasta i miriši na šumu i gljive da je možemo zamisliti kao sjajan umak i uz tijesto. No, baš na ovoj pizzi sjajno se spaja s mekanim tijestom hrskave kore...

image

No Fake Truffles

Privatni album

No Fake Truffles njena je čista suprotnost i, po nekima, možda i pretjerano šarena. Sadrži kremu od ricotte, šparoge, kremu od datulja i džema od smokve, kobasicu od boškarina i tartufe. I da, pršti okusima, kao i bojama. Na tren je slatka zbog datulja i smokve, na tren robusna zbog boškarina i tartufa, na tren nježno kremasta zbog ricotte, a onda opet osvježava zbog perli aceta i žutih cherry rajčica. I dok je jedeš jednostavno te zove da uzmeš još jedan, pa još jedan i još jedan trokut. A kad je više nema na tanjuru pitaš se - gdje je nestala i što sam to sad doživio. Fantastično!

Inače, recimo za kraj i kako se novi Franko’s otvara u petak, 25. listopada u luksuznom naselju pored Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Bit će veći od originalnog lokala u Branimirovoj, no ne i jedini novitet, jer se planiraju širiti i na zapad grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 08:42