‘sistematski pregled‘

Ovo je novi ‘skener‘ u auto servisu koji pokreće umjetna inteligencija: Kvarove detektira za jednu minutu

Dobra stvar: ovakvo usvajanje umjetne inteligencije u poslu servisa ne rezultira gubitkom radnih mjesta

Skener za kvarove vozila

 youtube screenshot

Umjetna inteligencija već postoji u softverima za infotainment u novim automobilima, no njezin potencijal, barem sudeći prema ovoj inovaciji, seže bitno dalje u svijetu automobila.

Novi sustav koji već koristi nekoliko servisera u SAD, poput Findlay Cadillaca u Las Vegasu (Nevada), koristi umjetnu inteligenciju za "sistematski" pregled vozila. Ova tehnologija pokazuje sposobnost umjetne inteligencije da brzo detektira problem, a pritom bez otimanja radnih mjesta.

Spomenuti Findlay Cadillac prvi je trgovac u Las Vegasu koji je postavio novi Ai automatizirani sustav pregleda vozila koji je razvila kompanija UVEye i već je implementirana u drugih 300 zastupništava širom SAD, značajno povećavajući učinkovitost detekcije problema, a pritom smanjuje i vrijeme čekanja.

Postupak provjere vozila je vrlo jednostavan i ne traje duže od minute. Kupac naime prolazi autom kroz veliki skener, koji snima više fotografija automobila iz svih kutova - uključujući podvozje. Zatim, slike prolaze kroz AI softver, koji uočava bilo kakve nedostatke na vanjštini, gumama i vidljivim mehaničkim komponentama.

Oko 45 sekundi kasnije, kupac dobiva "izvješće o punom stanju" svog vozila. Ovisno o nalazima, mehanika trgovca tada može riješiti sve potencijalne probleme, osiguravajući da je automobil siguran za ceste.

Postupak bi se mogao opisati kao MRI skeniranje (magnetska rezonanca) automobila. Emmanuel Epino, generalni direktor u tvrtki Findlay Cadillac, pohvalio je sustav koji podupire umjetna inteligencija jer je "prilično točan", dodajući da pronalazi stvari koje ponekad njihovi tehničari "možda čak i ne uspiju pronaći".

Daniel Frandsen iz UVEyea, rekao je da njihov automatizirani sustav pregleda vozila može brzo otkriti nedostatke poput curenja ulja, što bi obično zahtijevalo puno više vremena da vozilo podigne i temeljito provjeri tehničar.

Dobra stvar: kako javlja KTNV ovakvo usvajanje umjetne inteligencije u poslu servisa ne rezultira gubitkom radnih mjesta već je umjesto toga, stvoren dodatni posao za tehničare, koji ponekad imaju dodatnog posla na kvaru koji nisu sami detektirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 02:45