‘TREBAM TVOJU POMOĆ‘

Nuspojave umjetne inteligencije: Prevarant lažirao glas šefa Ferrarija i pokušao pokrasti tvrtku

Ferrari je zamalo postao žrtva financijske prijevare nakon što se netko pokušao predstavljati kao izvršni direktor tvrtke Benedetto Vigna

Prevaranti napali Ferrari, Benedetto Vigna

 Ferrari/Profimedia

Zbog napretka tehnologije sve teže je vjerovati svojim očima i ušima. Photoshop je oduvijek bio zgodan alat za prevare, ali eksplozija softvera i usluga koje olakšavaju manipuliranje videom i zvukom otvaraju nove mogućnosti za kriminalce.

Ferrari je zamalo postao žrtva takve prijevare nakon što se netko pokušao predstavljati kao izvršni direktor tvrtke Benedetto Vigna u WhatsApp porukama i telefonskom razgovoru s drugim direktorom.

image

Benedetto Vigna

Ferrari Media

Sve je počelo s nizom WhatsApp poruka od nekoga tko se predstavljao kao direktor Ferrarija.

Poruke, u kojima se traži "hitna pomoć" oko navodno tajne akvizicije, stigle su s drugog broja, ali su sadržavale profilnu sliku Vigne kako stoji ispred amblema Ferrarija.

Kako javlja Bloomberg, jedna od poruka je glasila: “Hej, jesi li čuo za veliku akviziciju koju planiramo? Mogao bih trebati tvoju pomoć.” Prevarant je nastavio: "Budi spreman potpisati ugovor o tajnosti podataka koji će ti naš odvjetnik poslati vrlo brzo."

Poruka je zaključena s: “Talijanski regulator tržišta i burza u Milanu već su obaviješteni. Održavajte maksimalnu diskreciju.”

Nakon tekstualnih poruka, direktor je primio telefonski poziv u kojem je netko s pomoću tehnologije uvjerljivo oponašao Vignin glas, s prepoznatljivim južnotalijanskim naglaskom izvršnog direktora.

Pozivatelj je tvrdio da koristi drugi broj telefona zbog osjetljive prirode stvari, a zatim je zatražio da se izvrši određena novčana transakcija.

image

Benedetto Vigna

Ferrari Media

Čudan zahtjev za novcem, zajedno s blagim "mehaničkim intonacijama" u glasu "šefa" tijekom poziva, natjerao je direktora na sumnju. Stoga je rekao: "Oprosti Benedetto, ali moram potvrditi tvoj identitet" i pitao izvršnog direktora koju mu je knjigu preporučio nekoliko dana ranije. Imitator je tada shvatio da je otkriven i odmah prekinuo vezu.

image

Ferrarijeva nova tvornica E-building

Ferrari Media

Predstavnici Ferrarija odbili su komentirati incident za koji je Bloomberg doznao iz neimenovanih izvora. Situacija koja se dogodila ranije ovog mjeseca je pod istragom tvrtke.

Ovo nije prvi put da su se prevaranti naoružali alatima umjetne inteligencije kako bi izvukli novac. Ove godine zabilježen je velik rast pokušaja prevare u kojima kriminalci pokušavaju klonirati glas pomoću umjetne inteligencije.

image

Ferrarijeva nova tvornica E-building

Ferrari Media

Stefano Zanero, profesor kibernetičke sigurnosti na Politecnico di Milano, mračno predviđa da će deepfakeovi koje pokreće umjetna inteligencija postati još strašniji postajući "nevjerojatno točni".

Sve dok tvrtke ne budu mogle opremiti svoje osoblje nekom tehnologijom koja bi to otkrivala, odgovornost je na pojedincima da budu vrlo oprezni i naprave višestruke provjere prije ikakve uplate, bez obzira na to ako se čini da to od njih zahtijeva sam šef.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:47