ODGOVOR EUROPSKE KOMISIJE OLEGU VALJALU

PROVJERITI: MISLIM DA SU OVO IZBACILI IZ NOVINA!!!! Bruxelles: Konzultacije o Pelješkom mostu još traju

Europska komisija još nije odlučila hoće li financirati gradnju Pelješkog mosta i još traju konzultacije o najjeftinijoj varijanti povezivanja juga Hrvatske, rezime je odgovora Johannesa Hahna, europskog povjerenika za regionalnu poitiku, SDP-ovu europarlamentarcu Olegu Valjalu.

Prvi službeni stav

Hahnov odgovor prvi je pisani službeni stav EK o toj temi. Valjalo je 12. srpnja EK uputio pitanje u kojem traži da pojasni svoje službeno stajalište o gradnji mosta te, ako je podržava, da navede što točno poduzima da bi se projekt uspješno okončao.

Odgovor koji je jučer poslao Hahn pokazuje da u Bruxellesu još nema rješenja: “Puno toga treba uskladiti da bi se pronašlo najbolje rješenje za prelazak granica i slobodu kretanja nakon pristupanja Hrvatske Uniji, između ostaloga i za provoz kroz Neum te od BiH do luke Ploče. Osnovan je savjetodavni odbor na visokoj razini čiji su članovi glavni dionici (iz Hrvatske, BiH i EK) i s njim se redovito održavaju savjetovanja o izradi studije izvedivosti. Cilj je studije izvedivosti ispitati sve dostupne mogućnosti prijevoza kojima bi se dubrovačka regija povezala s ostatkom Hrvatske i identificirati sve elemente koji su potrebni za potencijalno prijavljivanje projekta u sklopu europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Da bi se usporedilo sve mogućnosti, uspostavljeni su objektivni i kvantitativni kriteriji za njihovo rangiranje. U obzir treba uzeti troškove i učinke svake mogućnosti te njihovu dugoročnu održivost, utjecaj na gospodarstvo i okoliš područja i specifična pravna pitanja u vezi s različitim elementima pravne stečevine i međunarodnog prava. Razna rješenja i njihovo rangiranje uskoro će biti predstavljeni”, odgovorio je Hahn.

U razgovoru za Jutarnji list Oleg Valjalo je najavio da će, usprkos međusobnim političkim razlikama, Dubravki Šuici i Ruži Tomašić, koje dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije, predložiti zajednički susret s Hahnom kako bi ga uvjerili u stratešku važnost projekta za jug Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:07